USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Park Jurajski , czyli...
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#1 - Wysłana: 13 Wrz 2005 22:16:16
Zauroidy we wszechświecie ,,Star Trek" ! Jakich przedstawicieli inteligentnych jaszczurów - to nie jest przytyk do jednego z użytkowników tego forum ! - można było zobaczyć we wszystkich Trekowych seriach ? Chyba najsławniejszy jest gatunek Gorn , z którego wątpliwą przyjemność poznania miał legendarny James T.Kirk. Ciekaw jestem czy istnieją jakieś - nawet nie kanoniczne - dane , które pozwoliły by poznać dalszy los tych ,,sympatycznych" , acz ociężałych jaszczurek ?
elbereth
Moderator
#2 - Wysłana: 13 Wrz 2005 22:35:40
gornowie wystepowali rowniez w grach np starfleet command 1
z jaszczurkowatych obcych to występują jeszcze gadziny z voyagerowego distant origin aczkolwiek z tego co pamietam to ostro naciągane to tam bylo :]
gady te mialy pochodzic od ziemskich dinozaurów, które zdołały uniknąć zagłady 65 mln lat temu
Picard
Użytkownik
#3 - Wysłana: 13 Wrz 2005 22:40:57
gady te mialy pochodzic od ziemskich dinozaurów,

Tak były to jeden z najmniej wiarygodnych odcinków ,,Voyagera". Ciekaw dlaczego te inteligentne dinozaury musiały podróżować aż do Kwadrantu Delta by się tam osiedlić , nie było bliżej jakieś małej przyjaznej planetki ?
cezary
Użytkownik
#4 - Wysłana: 13 Wrz 2005 23:47:30
NIE!

elbereth
Moderator
#5 - Wysłana: 13 Wrz 2005 23:52:09
nie było bliżej jakieś małej przyjaznej planetki
a to ciekawą sprawe poruszyles. planety itp 65 mln lat temu musialy wygladac zgola inaczej niz teraz. nie pamietam dokladnie odcinka ale wniosek taki ze gadziny owe przybyly do Delty 60 mln lat temu tak? wiadomo ile trwala ich ewoulcja do stanu inteligentnego? bo chyba krócej niz człowieka (który od gadów musiał przejsc przez gady ssakokształtne, prymitywne ssaki, ssaki wyzsze, człekokształtne az do czlowieka.
cywilizacja dinów musialaby liczyc wiec co najmniej miliony lat. wiec chyba kolejne buraki z tym odcinkiem zwiazane nam rosną
Anonim
Anonimowy
#6 - Wysłana: 14 Wrz 2005 08:02:32
inteligentne dinozaury musiały podróżować aż do Kwadrantu Delta by się tam osiedlić

A one się tam osiedliły? Mi się wydawało, że ich cała cywilizacja była na tym wielkim statku. Może od czasu ewakuacji włóczą się jak Cyganie po galaktyce... Tylko czemu nigdy nie wpadli odwiedzić "starych śmieci"?
Picard
Użytkownik
#7 - Wysłana: 14 Wrz 2005 08:47:18
Mi się wydawało, że ich cała cywilizacja była na tym wielkim statku

Nie , mieli nawet taki mit , czy też dogmat o tym, ze byli pierwszą inteligentną rasą w Delcie.
Anonim
Anonimowy
#8 - Wysłana: 14 Wrz 2005 09:11:47
mieli nawet taki mit , czy też dogmat o tym, ze byli pierwszą inteligentną rasą w Delcie.

Pamiętam ten dogmat, ale on wcale nie oznacza, że cała rasa nie mieszka na tym statku (lub statkach). Może z jakichś względów trzymają się po prostu tej części galaktyki i uważają ją za swój dom.
Niestety nie pamiętam tego odcinka na tyle dokładnie żeby podać jakiś dowód na swoje przypuszczenia, ale tak mi się jakoś kojarzy, że oni nie zajęli w Delcie żadnej planety.
To zresztą byłoby całkiem naturalne u rasy, która raz już musiała z rodzinnej planety uciekać. Mogą mieć uraz...
Dreamweb
Użytkownik
#9 - Wysłana: 14 Wrz 2005 09:24:08
Tak były to jeden z najmniej wiarygodnych odcinków ,,Voyagera".

Tak, pamiętam że jak go oglądałem na TV4 pierwszy raz to nie zachwycił mnie, choć przy drugim obejrzeniu było już lepiej. Co ciekawe Bert Schneider dał mu 10/10.
Picard
Użytkownik
#10 - Wysłana: 14 Wrz 2005 09:24:56
To zresztą byłoby całkiem naturalne u rasy, która raz już musiała z rodzinnej planety uciekać. Mogą mieć uraz...

Tego nie da sie wykluczyć. W odcinku tym nie nic nie wspominano ani o jednym świecie zamieszkanym przez te jaszczury , z drugiej zaś strony przy obecnym poziomie wiedzy tamtej rasy , stworzenia te raczej nie muszą obawiać się asteroid i innych tego typu zagrożeń.
Anonim
Anonimowy
#11 - Wysłana: 14 Wrz 2005 09:31:14
nie muszą obawiać się asteroid i innych tego typu zagrożeń.

Pewnie nie, ale dlatego napisałem że mają uraz, a nie że np. są ostrożni. Zagrożenie nie jest już realne, mają środki by się przed nim bronić, ale mimo to przykre wspomnienie pozostało i wolą "dmuchać na zimne"...
Jaszczur
Użytkownik
#12 - Wysłana: 14 Wrz 2005 13:01:29
inteligentne dinozaury musiały podróżować aż do Kwadrantu Delta by się tam osiedlić

To ze te gady osiedlily sie w odleglym kwadrancie Delta a nie gdzies blizej, nie jest do konca w koncu wcale nielogiczne. Z tego co pamietam raz na 250 mln lat Układ Słoneczny okraza Centrum Galaktyki (to tzw.galaktyczny rok). Gdyby zalozyc ze teraz jest na godzinie ,,szóstej,, to 65 mln lat temu (czyli ok.1/4 rg) było gdzies na godzinie pomiedzy druga a trzecia(czyli w kwadrancie Delta). Jezeli te jaszczury nawialyby wtedy z Ziemii to napewno na jakas sasiednią wtedy gwiazde. Mozna powiedziec ze ta ich nowa ojczyzna przesunelaby sie przez ten czas również, poniewaz wszysko w kosmosie sie porusza, ale odleglosc gwiazdy Jaszczurów od Srodka Galaktyki jest wieksza niz Ziemii, wiec mozna smialo zalozyc ze porusza sie ona z predkoscia własna wolniej niz nasze Slonce i tak bardzo sie nie przesunela.

to nie jest przytyk do jednego z użytkowników tego forum !

Wiem o tym Picard.

Z gadzich ras , bardzo jaszczurza jest rasa Selajów w ,,Lonely Among Us,, 1x07 TNG
Pah Wraith
Użytkownik
#13 - Wysłana: 14 Wrz 2005 13:09:38
Hmm, drugim zastanawiającym faktem, jest to, że te inteligentne gady rozwinęły się od roślinożernych, o ile pamiętam, to w holodeku ewolucja doszła wstecz do parazaurolofa. Tymczasem, na naszej małej planetce, inteligencjęrozwijały gatunki mięsożerne, a zwłaśzcz wszystkożerne. Jest cała teoria zbudowana wokół tej obserwacji, ale nie będę jej tu przytaczał.
Generalnie mało prawdopodobne, by z roślinożernych dinozaurów na naszej planecie rozwinęły się gatunki inteligentne.

Inna rzecz, że możliwe, iż jacyś obcy opiekowali się dinozaurami, wyhodowali ossobniki inetligentne, widząc nadchodzącą katastrofę nie chcieli powstrzymywać ewolucji i inteligentne zabrali z planety gdzieś w hen, aż do Delty.

Tyle że brzmi to jak Deniken...
Jaszczur
Użytkownik
#14 - Wysłana: 14 Wrz 2005 13:14:18
Generalnie mało prawdopodobne, by z roślinożernych dinozaurów na naszej planecie rozwinęły się gatunki inteligentne.

Zgadza sie. Nainteligentniejsze z dinków były Velociraptory (móżg wielkosci mniej wiecej szympansa) i jezeli z którego kolwiek miałaby wyewolowac jakas cywilizacja to tylko z nich.
elbereth
Moderator
#15 - Wysłana: 14 Wrz 2005 16:04:46
Inna rzecz, że możliwe, iż jacyś obcy opiekowali się dinozaurami, wyhodowali ossobniki inetligentne, widząc nadchodzącą katastrofę nie chcieli powstrzymywać ewolucji i inteligentne zabrali z planety gdzieś w hen, aż do Delty.
zwłaszcza ze nie ma zadnych sladów cywilizacji. wiem wiem 65 mln lat i upadek metoru mogły zrobic swoje ale zostaje "ale"
Picard
Użytkownik
#16 - Wysłana: 14 Wrz 2005 17:04:15
NIE!

Co nie , że odcinek był niby wiarygodny ? Czy , że dinozaury nie mogły się osiedlić bliżej Ziemi ? Czy chodziło Ci po prostu o wstawienie tej sympatycznej mordki ?
Jaszczur
Użytkownik
#17 - Wysłana: 14 Wrz 2005 18:20:46
zwłaszcza ze nie ma zadnych sladów cywilizacji. wiem wiem 65 mln lat i upadek metoru mogły zrobic swoje ale zostaje "ale"

Wiesz , to nie jest takie pewne.Czytałes Richarda Creno i jego ,,Zakazana Archeologie,,? On tam pisze ze są slady cywilizacji ludzkiej juz 500 mln lat temu (znaleziono odcisk buta który zmiarzdzył trylobita).

PS:Zajrzyjcie na http://fakty.interia.pl/news?inf=666345 (nie jest co prawda ta wiadomosc zwiazana z Trekiem, ale warto zobaczyc ja)
elbereth
Moderator
#18 - Wysłana: 14 Wrz 2005 19:13:21 - Edytowany przez: elbereth
PS:Zajrzyjcie na http://fakty.interia.pl/news?inf=666345 (nie jest co prawda ta wiadomosc zwiazana z Trekiem, ale warto zobaczyc ja)

nie wiem czy to zły link, czy moze na stronie interii doszlo do jakiegos przetasowania ale chodzi Ci o informacje "Pies strzelił do pana na polowaniu i zranił go - podało dziś bułgarskie radio publiczne."?

On tam pisze ze są slady cywilizacji ludzkiej juz 500 mln lat temu (znaleziono odcisk buta który zmiarzdzył trylobita).

wiem że wiekszosc z tych historii jest wyssana z palca ale mnie szalenie interesuja takie sprawy :]
macie jakies linki?
ja ze swojej strony czytalem kiedys przydługawy artykuł "atomowe wojny bogów" tlumaczacy rózne starożytne teksty i wydarzenia w nich opisane jako winiszczające wojny starożytnych acz rozwiniętych cywilizacji...niektóre ewidentnie ściemnione ale niektóre bardzo ciekawe... podrzuce linka wieczorem (o ile juz go nie postowalem na tym forum nie dam głowy że nie)
Jaszczur
Użytkownik
#19 - Wysłana: 14 Wrz 2005 19:18:18
"Pies strzelił do pana na polowaniu i zranił go - podało dziś bułgarskie radio publiczne."?

Tak, to to.
Jaszczur
Użytkownik
#20 - Wysłana: 14 Wrz 2005 19:20:42
macie jakies linki?

Oto on: http://ufoinfo.pl/panel/
elbereth
Moderator
#21 - Wysłana: 14 Wrz 2005 21:21:35
no nie powiem niektóre wątki fajne na forum tej stronki ale niektóre to dżizas :] sektami zalatuja niektóre wypowiedzi :] az strach czytac :]
Picard
Użytkownik
#22 - Wysłana: 17 Wrz 2005 17:32:13
A tak wracając do tematu : zastanawiałem się czy czasami wspomniane jaszczury z omawianego tu odcinka ,,Voyagera" nie postąpiły aby tak jak sądziłem , że postąpić powinny i po zagładzie ich cywilizacji na Ziemi nie osiedliły się pierwotnie znacznie bliżej swego starego domu ? Może później miała miejsce jakaś schizma – jak w przypadku Romulan i Wolkan - , która to spowodowała , że z pierwotnej rasy wyodrębniły sie dwie : voyagerowe jaszczury i... Gron. Co myślicie o takiej teorii ?
Jaszczur
Użytkownik
#23 - Wysłana: 17 Wrz 2005 17:56:00
Gorn maja wyraźnie ,,tyranozaurzy,, wyglad wiec jezeli przyjelibyśmy, ze pochodzą z ziemskich gadów to napewno z drapieżników czyli Raptorów. Skad jednak wziely sie tam Parazaurolofy? Oto jest pytanie?
Picard
Użytkownik
#24 - Wysłana: 17 Wrz 2005 17:59:44 - Edytowany przez: Picard
Skad jednak wziely sie tam Parazaurolofy?

Musiał byś się chyba o to spytać dr Alana Granta , gościa z ,,Parku Jurajskiego" , który badał prehistoryczne gadziny , a w zetknięciu z żywymi przedstawicielami ich gatunku omal nie został przez nie pożarty...
Zarrow
Użytkownik
#25 - Wysłana: 17 Wrz 2005 22:27:11 - Edytowany przez: Zarrow
To ze te gady osiedlily sie w odleglym kwadrancie Delta a nie gdzies blizej, nie jest do konca w koncu wcale nielogiczne. Z tego co pamietam raz na 250 mln lat Układ Słoneczny okraza Centrum Galaktyki (to tzw.galaktyczny rok). Gdyby zalozyc ze teraz jest na godzinie ,,szóstej,, to 65 mln lat temu (czyli ok.1/4 rg) było gdzies na godzinie pomiedzy druga a trzecia(czyli w kwadrancie Delta). Jezeli te jaszczury nawialyby wtedy z Ziemii to napewno na jakas sasiednią wtedy gwiazde. Mozna powiedziec ze ta ich nowa ojczyzna przesunelaby sie przez ten czas również, poniewaz wszysko w kosmosie sie porusza, ale odleglosc gwiazdy Jaszczurów od Srodka Galaktyki jest wieksza niz Ziemii, wiec mozna smialo zalozyc ze porusza sie ona z predkoscia własna wolniej niz nasze Slonce i tak bardzo sie nie przesunela.

Eeee? Jakoś coś z tym nie tak jest

Z tego, co wiem, jaszczurki z Voya swoją "nowożytną" cywilizacje zbudowały ponad milion lat temu, a opuściły planetę PO katastrofie, i to sporo (prawd. jest to burak, ale nie mozna wykluczyć, że jednak nie). Kiedy zapakowały się na swoje stateczki nadeszła już era ssaków. Fakt, rzec znaciągana-ale raczej dlatego, gdyż nie została dokładnie wyjaśniona.
Jaszczur
Użytkownik
#26 - Wysłana: 17 Wrz 2005 22:41:05
Eeee? Jakoś coś z tym nie tak jest

Wszystko jest Ok z tym co napislaem powyzej

Z tego, co wiem, jaszczurki z Voya swoją "nowożytną" cywilizacje zbudowały ponad milion lat temu

To by wyjasnialy dlaczego moglybybyc to Parazaurolofy. Mianowicie skoro milion lat temu rozwinely swoja cywilizacje, znaczy sie mialy ok. 64 mln lat na ewolucje co w zupelnosci wystarczy na rozwiniecie znacznej inteligencjii.
Pah Wraith
Użytkownik
#27 - Wysłana: 17 Wrz 2005 23:52:16 - Edytowany przez: Pah Wraith
Ponad 200 mln lat im jednak nie starczyło, wg naszych najlepszych źródeł :]

I jak dotąd chyba nie ma prawdziwie inteligentnych roślinożerców.

Coś mi sie widzi, ze to kolejny taki "Treshold" :]
Jaszczur
Użytkownik
#28 - Wysłana: 18 Wrz 2005 00:15:39
I jak dotąd chyba nie ma prawdziwie inteligentnych roślinożerców.

A Antedianie z ,,Manhunt,, (2x19 TNG)? Żywili sie co prawda larwami więc mozna uznac ze sa miesozernii, ale fakt iz posiadali oczy po bokach ( a nie jak drapiezniki na przodzie) swiadczy o tym ze pochodzili od roslinozerców. Reasumujac, z roslinożerców mogła wyewoluować cywilizacja.
Pah Wraith
Użytkownik
#29 - Wysłana: 18 Wrz 2005 00:48:43
Taaak. Na Biologii w podstawówce zrobiłbyś furorę
Jaszczur
Użytkownik
#30 - Wysłana: 18 Wrz 2005 08:34:39
Wiem z to brzmii ja wyssane z palca, ale tak jest, Roślinozercy maja oczy po bokach po to aby widziec jak najwiekszy obszar przestrzenii zeby móc wypatrzec drapieznika. Miesozercy natomias maja oczy osadzone z przodu po to zeby móc dokładnie oszacowac połozenie ofiary. Kazdy biolog ci to powie.
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Park Jurajski , czyli...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!