USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Klingoni z DSC...
 Strona:  ««  1  2  3 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#61 - Wysłana: 9 Sty 2019 19:24:22
Jeszcze trochę pastwienia się nad Klingonami z DSC:
http://www.youtube.com/watch?v=Sdcqsjn2HDI
Dragon
Użytkownik
#62 - Wysłana: 9 Sty 2019 22:02:54
Zawsze jak słyszę co oni mówią o robieniu "apdejtów" w STD w głowie odzywa mi sie nieodżałowana Babka Kiepska

https://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/201209/1347128119_8y8baz_600.jpg
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 13 Lut 2019 10:39:08 - Edytowany przez: Q__
O Klingonach z DSC raz jeszcze:
http://www.youtube.com/watch?v=p8vXBgdc7xI

BTW. sądzę, że autor filmiku mimo woli gdzieś między wierszami trafił w sedno. Sam pomysł uczynienia Klingonów bardziej Obcymi był dobry. Zemściło się dopiero wykonanie (zwł. czynienie tego w oderwaniu od tego, jak wcześniejsze Treki tę rasę pokazały).
Q__
Moderator
#64 - Wysłana: 22 Mar 2019 21:40:19 - Edytowany przez: Q__
michalgods

Zrobię bezczelnego UPa-z-dublem-w-jednym (bo już o tym napomykałem), ale chcę żebyś wiedział, że po obejrzeniu "Point of Light" (jestem wśród nielicznych ceniących ten epizod) przemówiła i do mnie ta symbolika ognia, o której pisałeś... I uważam, że po obecnym mini-retconie da się ją b. elegancko spiąć - w nową, lepszą, jakość - z tym, co nam o tej rasie powiedziały TMP-ST VI-TNG-DS9.
Przez co - choć z krytycznych uwag nt. sposobu ich przedstawienia w DSC się nie wycofuję - gotów jestem twierdzić, że - w kanonotwórczym sensie i w szerszej perspektywie - seria ta raczej pomogła Klingonom, niż im zaszkodziła (bo o brzydocie charakteryzacji* można zapomnieć, a symbole w pamięci trwają).

* Której niezgodności z dotychczasowym wzorcem klingońskie zabawy czasem gotowe zaraz wyjaśnić.
Q__
Moderator
#65 - Wysłana: 5 Kwi 2019 11:49:55
Jeszcze jedna opinia o Klingonach z DSC (pochodząca z recenzji krytyka zasadniczo życzliwego tej serii):

I don’t think there’s anything good about Discovery’s take on Klingons. They have no sense of humor, monologue interminably, are tiresomely self-righteous, and they look awful. I don’t know if I realized it before “Through the Valley of Shadow,” but the Klingon make-up redesign is just absolutely abysmal. It’s rubbery and bland and only barely resembles the Next Generation and Deep Space Nine designs. That might be more subjective than most of my pronouncements, but I hope we can all agree at least that the Klingons on this show are a drag.
https://tv.avclub.com/control-closes-in-on-an-exci ting-star-trek-discovery-1833822474/
Dreamweb
Użytkownik
#66 - Wysłana: 5 Kwi 2019 12:30:33
Q__:
Jeszcze jedna opinia o Klingonach z DSC

W sumie dobrze pisze. W tym ostatnim odcinku widać jak kombinują z tymi Klingonami, a to długie włosy i wąsy w stylu TNG, a to jakieś czuby i irokezy mogące kojarzyć się z niektórymi filmami z załogą TOS... Nie mam nic przeciw zróżnicowaniu, ale wszystko to wygląda jakoś strasznie sztucznie, gumowo. Paradoksalnie przy poziomie charakteryzacji który nie śnił się kręcącym TOS wyszli nam obcy swoim brakiem realizmu przebijający niejeden prymitywny "mejkap" z tamtych czasów (choć przecież bijący je pod względem ilości detali)...
Q__
Moderator
#67 - Wysłana: 5 Kwi 2019 12:39:24
Dreamweb

Dreamweb:
Paradoksalnie przy poziomie charakteryzacji który nie śnił się kręcącym TOS wyszli nam obcy swoim brakiem realizmu przebijający niejeden prymitywny "mejkap" z tamtych czasów (choć przecież bijący je pod względem ilości detali)...

Najbardziej chyba zaszkodziło to, że najpierw stworzyli swoich własnych Klingonów (którzy byli jacy byli), a potem - zebrawszy krytykę - zaczęli nakładać na to elementy Klingonów z TMP-DS9 i wyszło ni pies ni wydra. Oddaje to zresztą w pigułce konwulsje całego serialu...
USS Bij
Użytkownik
#68 - Wysłana: 5 Kwi 2019 20:55:18
Niektórzy Klingoni w tle wyglądają strawnie, ale np L'Rell... nie wierzę w nic co miała na czerepie w tym sezonie. Gryzie się ten design przekomicznie z jej owłosieniem, nie sposób tego poważnie traktować...
Q__
Moderator
#69 - Wysłana: 6 Kwi 2019 17:43:25 - Edytowany przez: Q__
USS Bij

USS Bij:
ale np L'Rell...

Ona w sumie nie wygląda b. źle, tylko bardzo sztucznie, jak (nieudany) posąg, jak lalka, a obecny wizualny retcon jeszcze tę jej sztuczność pogłębił. Przy tym grana jest w sposób b. drewniany, co wydaje się winą reżyserów/producentów/utrudniajacej posługiwanie się mimiką charakteryzacji, bo aktorka, silna, wysoka i żywiołowa, zdawałaby się stworzona do roli Klingonki. W sumie wyszedł taki żeński odpowiednik jej b. amanta - Tylera, tak samo nijaka i cierpiętnicza*.

* Teoretycznie cierpiący Klingon to mógłby być ciekawy motyw do rozegrania, ale nie tak cierpiący... Bardziej monumentalnie, epicko, po szekspirowsku... Albo przeciwnie - z kamienną twarzą, nie dający tego poznać po sobie (jak niektórzy tragiczni villaini z anime, nie przymierzając).
resetta
Użytkownik
#70 - Wysłana: 7 Kwi 2019 08:34:23
Ja mam najwiekszy z nia problem jak mowi. To jakby miala kluchy w gardle. Sama charakteryzacja mi nie przeszkadza, o ile by nie byla Klingonka, chociaz w obecnej z ostatniego odcinka jako zywo skojarzyla mi sie z perliczka... albo indyczka.
I to eksponowanie 4 dziur w nosie...
Za to Klingoni ze swiatyni to jakis koszmar, film fantasy klasy B. Akurat co do tej sekwencji nie podzielam zachywtow forumowiczow. Dla mnie najgorszy element wizualny i scenariuszowy odcinka. Zamietli tez pod dywan mozliwosci co do syna ich obojga. Wszystko zostaje w dekadzie przedkirkowej, nie ma szans na wplyw tego dziecka na Worfa itp. I wyrosl na brzydala... czemu niebieskiego do tego...
Q__
Moderator
#71 - Wysłana: 7 Kwi 2019 11:59:19 - Edytowany przez: Q__
resetta

resetta:
Wszystko zostaje w dekadzie przedkirkowej, nie ma szans na wplyw tego dziecka na Worfa itp. I wyrosl na brzydala... czemu niebieskiego do tego...

W sumie jednego nie rozumiem... Skoro tak lubią nawiązania, mogli go przecież zrobić DS9-owskim Albino* (dzięki wątkowi przyspieszonego dojrzewania byłoby to możliwe, a do warunków w jakich wyrósł psychologicznie pasowało), a z tym wyglądem (i tak intensywnym postarzeniem) to "raczej" niewykonalne**.

* Którego fani doszukiwali się w Voqu, zanim okazał się Tylerem...

** Nawiasem: jaki sens ma najpierw dawać bohaterom dziecko i robić z jego istnienia big deal, a nim sezon minie pozbywać się tegoż potomka kuchennyni drzwiami... (Wychodzi, że nie rozumiem jednak aż dwu rzeczy...)
Q__
Moderator
#72 - Wysłana: 21 Paź 2019 10:40:59
Rowan J Coleman o ewolucji (wizerunku) Klingonów:
https://www.youtube.com/watch?v=059qjQhQx1w
Q__
Moderator
#73 - Wysłana: 21 Gru 2019 15:45:20 - Edytowany przez: Q__
 Strona:  ««  1  2  3 
USS Phoenix forum / Świat Star Treka / Klingoni z DSC...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!