Jedna z gondol(i?), cezary
IMO to niezniszczenie ani jednego mysliwca Jem'Hadar przez Galaxy i 2 runabouty to straszny babol. Scenarzysci chcieli nas po prostu przestraszyc i przekazac nam, jak potezne jest Dominium (i nie moge powiedziec, ze mnie do tego nie przekonali

). Jednak - kurdebalans - przeciez to mnostwo fazerow typu X, nastawionych na pelna moc i majacych mnostwo energii w kondensatorach (Odyssey wylaczylo pochlaniajace ogromne ilosci mocy oslony i wzmocnilo fazery)! Zaloga Odyssey, tzn. zarowno kapitan, jak i pierwszy, nie wygladali na noobow. Mimo to nie obserwujemy na ekranie prawie zadnych strzalow trafiajacych w mysliwce Jem'Hadar (Runabouty trafiaja pare razy, ale oczywiscie bez skutku)! No cos tu jest nie tak!
A ten mysliwiec kamikaze lecial praktycznie po prostej przez dluzsza chwile zanim walnal w okret federacji. Ze tez nie trafili go fazerami (nie mieli juz wtedy sprawnych fazerow?), ze tez sie nie obrocili o te kilkadziesiat stopni i nie przywalili mu salwy torped prosto w kokpit...
Mysliwce Jem'Hadar nie sa specjalnie wytrzymale i pare solidnych trafien z Dziesiątek powinno posiekac je na kawaleczki (i w dalszych odcinkach podobne rzeczy sie zdarzaly), jednak tu nie zrobily zupelnie NIC.
Na pewno nie mozna powiedziec, ze "tylko w ten sposob Jem'Hadar mogli dac rade okretowi Federacji" - Odyssey byla powaznie uszkodzona. To, czy krytycznie, to juz sprawa dyskusyjna. Ja tam slyszalem kapitana mowiacego cos do maszynowni, zeby szybko naprawili ta uszkodzona gondole, czyli watpliwe zeby byla ona az tak mocno pocharatana.
A Waszym zdaniem jaki bylby wynik pojedynku Galaxy vs 3 mysliwce Jem'Hadar, ale np. po roku wojny z Dominium, kiedy tarcze Federacji byly juz w pelni sprawne przeciwko ich broni? ]:->
Wg mnie Galaxy zniszczyloby je i to szybko. Nie rozumiem wiec, jak okret wyposazony w takie samo uzbrojenie mogl rok wczesniej nie zadac zadnemu z przeciwnikow powazniejszych uszkodzen... Bo chyba niemozliwe zeby pierwsze trafienia Jem'Hadar zniszczyly glowne pasy fazerow na Odyssey i to przez to okret nie mogl nalezycie odpowiedziec ogniem (kurde, on mial jeszcze wieksza sile ognia niz mialby "za rok", bo cala energia z oslon zostala wpompowana w fazery!)
/Sh1eldeR