Autor |
Wiadomość |
Picard
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 3 Sier 2006 23:59:39
Czyli szybsze od swiatla, toczace swoj zywot poza obrebem egzystencji stworzen' zlorzonych ze zwyklej materii. W TOS wystepowala rasa, kotra cechowala sie tymiwlasciwosciami. Czy istnialy we wszechswiecie ST inne podobne jej gatunki? Czy woglue mozliwa jest egzystencja takich stworzen?
|
Q__
Moderator
|
#2 - Wysłana: 4 Sier 2006 00:42:26
Link o tachionach:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Tachyon
A o istotach złożonych z tachionów w TOS nic nie znalazłem...
|
Domko
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 4 Sier 2006 11:10:20
Picard
Może pomyliłeś to z istotami tetrionowymi z TNG...
|
Picard
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 4 Sier 2006 11:35:03
Domko
Chodzi mi o takie stworzenia, kotre poruszja sie szybcjej niz swiatlo, a ze wzmiankowany,- badź co bądź zaburaczony odcinek TOS- , w którym pewna pani w iscie matirxowym stylu unika trafienia z fazera, tak nie jestem w stanie powiedziec jak owe istotom kotrych reprezentatntka byla sie nazywaly. W kazdym razie zalorzylem,iz skladaly sie z tachionow...
|
Raptor 16
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 4 Sier 2006 11:38:09
Chodzi mi o takie stworzenia, kotre poruszja sie szybcjej niz swiatlo
poruszanie sie szybciej od swiatla jest niemożliwe
|
Picard
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 4 Sier 2006 11:41:07
Raptor 16
Jesli skladasz sie z materii owszem- ale polecam Ci lekture ksiazki ,,Wspołczesna nauka a cywilizacje pozaziemskie" gdzie rozwazane jest wlasnei wystepowanie takiej istoty, ktora skladala by sie z tachionow a co za tym idzie poruszala by sie szybciej niz swiatlo. Caly problem w tym,ze nie wiem czy obcy z TOS tez skladali sie z owych szybkich czastek i dlatego faktycznie ich wystepowanie uznaje za burak.
|
Raptor 16
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 4 Sier 2006 12:00:27
Jesli skladasz sie z materii owszem- ale polecam Ci lekture ksiazki ,,Wspołczesna nauka a cywilizacje pozaziemskie" gdzie rozwazane jest wlasnei wystepowanie takiej istoty, ktora skladala by sie z tachionow a co za tym idzie poruszala by sie szybciej niz swiatlo. Caly problem w tym,ze nie wiem czy obcy z TOS tez skladali sie z owych szybkich czastek i dlatego faktycznie ich wystepowanie uznaje za burak.
aha
|
Q__
Moderator
|
#8 - Wysłana: 4 Sier 2006 15:35:34
Picard
Chodzi mi o takie stworzenia, kotre poruszja sie szybcjej niz swiatlo, a ze wzmiankowany,- badź co bądź zaburaczony odcinek TOS- , w którym pewna pani w iscie matirxowym stylu unika trafienia z fazera
Może chociaż pamiętasz tytuł odcinka (bo, że nazwy istot nie pamiętasz, wiem).
,,Wspołczesna nauka a cywilizacje pozaziemskie" gdzie rozwazane jest wlasnei wystepowanie takiej istoty, ktora skladala by sie z tachionow a co za tym idzie poruszala by sie szybciej niz swiatlo.
To co i ja uwielbiam - życie złożone z czegoś innego niż białko (vide np. cykl o Xeelee)
Domko
Może pomyliłeś to z istotami tetrionowymi z TNG...
Tak przy okazji linki:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Solanagen-base d_lifeform
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Tetrion
|
Seybr
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 7 Sier 2006 23:01:53
Ja rozwinelem taka technologie. Paliwem jest alkoho, piwo + drinki + wodka. Wtedy poruszam sie szybciej niz swiatlo.
|
Q__
Moderator
|
#10 - Wysłana: 7 Sier 2006 23:14:40
Seybr
Ja rozwinelem taka technologie. Paliwem jest alkoho, piwo + drinki + wodka. Wtedy poruszam sie szybciej niz swiatlo.
My tu serio,a Ty sobie dworujesz.... 
|
Hazrall
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 7 Sier 2006 23:49:06 - Edytowany przez: Hazrall
Eee tylko względnie, zaburzenia motoryczne sie nie kwalifikują
Sorki Q nie mogłem sie powstrzymać 
|
Q__
Moderator
|
#12 - Wysłana: 7 Sier 2006 23:59:07
Hazrall
Sorki Q nie mogłem sie powstrzymać
Nic nie szkodzi
Zresztą Galileusz ponoć powiedział "a jednak się kręci" patrząc na Ziemię w stanie upojenia alkoholowego 
|