USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / "This is about saving the future of humanity!"
 Strona:  ««  1  2  ...  58  59  60  61  62  ...  119  120  »» 
Autor Wiadomość
MarcinK
Użytkownik
#1771 - Wysłana: 13 Paź 2016 18:13:55
mozg_kl2
Problem będzie przy wyborze burmistrza: Shatner czy Stewart?
Q__
Moderator
#1772 - Wysłana: 13 Paź 2016 18:15:36 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
Shatner czy Stewart?

Roddenberry i wszystkie frakcje zadowolone. (A jak nie, to się sprawdzi, czy da radę w Piekle zbudować fazery. Z DOOMa wynika, że tam działają.)
mozg_kl2
Użytkownik
#1773 - Wysłana: 13 Paź 2016 18:38:11
MarcinK:
Problem będzie przy wyborze burmistrza: Shatner czy Stewart?

Archer

Q__:
I tu znów przypomnieliście mi opowiadanie

bo tacy dobrzy z nas ludzie.
MarcinK
Użytkownik
#1774 - Wysłana: 13 Paź 2016 19:49:41 - Edytowany przez: MarcinK
mozg_kl2:
bo tacy dobrzy z nas ludzie.

Uważaj z tym bo nie wylądujesz wśród trekerów. W sumie większość i tak dadzą do reszty zdziwionych (do ateistów ;) ).
mozg_kl2
Użytkownik
#1775 - Wysłana: 13 Paź 2016 20:21:34
MarcinK:
Uważaj z tym bo nie wylądujesz wśród trekerów

https://www.youtube.com/watch?v=3L_vuRv55aw

MarcinK:
W sumie większość i tak dadzą do reszty zdziwionych (do ateistów ;) ).

liczę, że Eviva i Q zaklepią mi miejsce. W końcu wybaczenie i dawanie szansy jest wpisane w naturę ludzi i trekerów.
Q__
Moderator
#1776 - Wysłana: 13 Paź 2016 20:39:32
mozg_kl2

mozg_kl2:
W końcu wybaczenie i dawanie szansy jest wpisane w naturę ludzi i trekerów.

Sarkastyczne poczucie humoru - też.
mozg_kl2
Użytkownik
#1777 - Wysłana: 14 Paź 2016 07:11:23
Q__

Ale przyznaj stanowimy ciekawa ekipe. Ostatnio nawet zgrana jak za starych czasow(TM).
Eviva
Użytkownik
#1778 - Wysłana: 14 Paź 2016 08:30:03
mozg_kl2:
liczę, że Eviva i Q zaklepią mi miejsce

O rany, ja sama będę mieć poważne kłopoty na boskim sądzie. Ale jeśli pozwolą mi być adwokatem...
Q__
Moderator
#1779 - Wysłana: 14 Paź 2016 09:19:20
mozg_kl2

Jasne, że przyznaję. Bardziej w stylu B5/DS9/AND niż TNG, co prawda, ale...
Elaan
Użytkownik
#1780 - Wysłana: 14 Paź 2016 16:46:14
Eviva:
Ale jeśli pozwolą mi być adwokatem...

To wybronisz każdego, kogo będziesz chciała.
A jak zaczniesz apelacje składać, to i o mnie nie zapomnij.
Mav
Użytkownik
#1781 - Wysłana: 15 Paź 2016 12:42:11 - Edytowany przez: Mav
mozg_kl2

A jak skomentujesz wybranie Black Hawka, czyli helikoptera, który najmniej ze wszystkich kandydatów spełniał potrzeby polskiej armii na rzecz rezygnacji z Caracali, które to najbardziej spełniały wielozadaniowe potrzeby naszej armii?

To jednak PO się podlizywała USA, czy nie? Oprócz tego, że Caracal był najlepszą opcją, to jeszcze był to krok we wspieraniu także europejskiego przemysłu zbrojeniowego, a nie skupianiu się tylko na amerykańskim.

Caracal ma większą ładowność (Black H. - klasa 8 ton, Caracal - 11), zabiera więcej żołnierzy (Black H. -11 do 20, Caracal - 28). Caracal może wziąć więcej wyposażenia, może służyć jako śmigłowiec szturmowy z doczepionym uzbrojeniem. To była najlepsza opcja dla polskiego wojska.

Airbus jest obecny w Polsce a na rzecz Caracali miał dodatkowo zainwestować w naszym kraju. I czasem nie dawaj tych porównać z cenami Caracali. To typowa manipulacja, w której nie są brane pod uwagę wersje helikopterów, ich wyposażenie i zaplecze produkcyjne.
Maveral
Użytkownik
#1782 - Wysłana: 15 Paź 2016 13:12:46
Dobrze wiemy, że rozbiło się o kasę. Francuzi chcieli, abyśmy przepłacili te helikoptery i tyle. Chytry dwa razy traci.
Mav
Użytkownik
#1783 - Wysłana: 15 Paź 2016 13:58:20 - Edytowany przez: Mav
Maveral:
Dobrze wiemy, że rozbiło się o kasę. Francuzi chcieli, abyśmy przepłacili te helikoptery i tyle. Chytry dwa razy traci.

Pisałem już wyżej, że z tymi cenami to nieprawda i wynika to z prymitywnego porównywania kontraktów bez zagłębiania się w szczegóły, w czym brylują pro-pisowkie media w celach propagandowych.

Tutaj masz to mniej więcej opisane:
http://facet.onet.pl/czy-polska-przeplaca-za-uzbro jenie-cena-caracala-nie-powinna-dziwic/t2z2n8
Eviva
Użytkownik
#1784 - Wysłana: 15 Paź 2016 14:08:28
Elaan:
A jak zaczniesz apelacje składać, to i o mnie nie zapomnij.

Nigdy w świecie
Kłopot w tym, ze ostatnio obawiam się, iż znajdziemy się tam grupowo i to wcześniej niż się nam wydawało.

Mav:
Maveral:

Pisałem już wyżej, że z tymi cenami to nieprawda

Tak czy inaczej reakcja Francji jest histeryczna i obrzydliwie kupczykowata. To sprawa handlowa, nie polityczna i nie powinni sie w to wtrącać dyplomaci.
MarcinK
Użytkownik
#1785 - Wysłana: 15 Paź 2016 14:43:01
Mav
Black Hawki będą produkowane i serwisowane w Polsce.
Q__
Moderator
#1786 - Wysłana: 15 Paź 2016 14:52:00 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Eviva:
reakcja Francji jest histeryczna i obrzydliwie kupczykowata

Prawda. Astrahując od sensowności decyzji naszego rządu, po władzach Francji, starej europejskiej demokracji, dumnej ze swoich korzeni historycznych sięgających Celtów, Rzymian i Karolingów, oczekiwałbym więcej klasy. Zwł., że takimi gestami robią czarny PR tzw. Starej Unii, jakby nie mieli świadomości, że to woda na młyn naszych eurosceptyków i zwolenników tezy o quasi-kolonialnej pozycji Polski w UE.

(Oczywiście odpowiedź o widelcach, nawet jeśli co najmniej częściowo historycznie prawdziwa*, wpisuje się w ciąg dalszy tej histeryczno-dziecinnej eskalacji...)

* Polska faktycznie stała cywilizacyjnie wyżej niż Francja w czasach Henryka III/Walezego i parę obyczajów higienicznych u naszych przodków podpatrzył, acz co do widelców nie ma pewności, sądzi się raczej, że trafiły do Francji z Włoch. Nawiasem: do nas - gdzie, jak się zdaje, faktycznie były w użytku nieco wcześniej - zawędrowały, z kolei, wraz z wplywami bizantyjskimi...
Mav
Użytkownik
#1787 - Wysłana: 15 Paź 2016 15:12:41 - Edytowany przez: Mav
MarcinK:
Black Hawki będą produkowane i serwisowane w Polsce.

I tak by tak były nawet bez wyboru BH, bo Mielec ma zamówienia z innych krajów, a za to gdybyśmy wybrali Caracale to Airbus zainwestowałby w Polsce spore pieniądze tworząc nowe miejsca pracy itd.

I z tą produkcją też bym nie przesadzał. W Polsce składa się tylko kilka elementów BH.
mozg_kl2
Użytkownik
#1788 - Wysłana: 15 Paź 2016 22:22:53
Q__:
Jasne, że przyznaję. Bardziej w stylu B5/DS9/AND niż TNG, co prawda, ale...

zawsze stawiałem wyżej te produkcje niż TNG.

Eviva:
O rany, ja sama będę mieć poważne kłopoty na boskim sądzie. Ale jeśli pozwolą mi być adwokatem...

Znasz to powiedzenie, że kto jest swoim adwokatem, ten ma durnia za klienta.

Mav:
Caracali, które to najbardziej spełniały wielozadaniowe potrzeby naszej armii?

Caracale to zły wybór, BH nie lepszy. Bawi mnie tylko kwik tych, którzy odpowiadają za rozbrajanie polskiego wojska przez ostatnie 8 lat a teraz tak nagle sie martwią w telewizji o publiczne pieniądze i obronność.

Mav:
Caracal był najlepszą opcją, to jeszcze był to krok we wspieraniu także europejskiego przemysłu zbrojeniowego, a nie skupianiu się tylko na amerykańskim.

w Czechach za zakup tak drogiego (przepłaconego) sprzętu minister ma sprawę w sadzie.

Mav:
To typowa manipulacja, w której nie są brane pod uwagę wersje helikopterów, ich wyposażenie i zaplecze produkcyjne.

Kuwejt kupił tak samo wyposażone Caracale za połowę naszej ceny.

Eviva:
rancji jest histeryczna i obrzydliwie kupczykowata.

Francuzi od dawna mają przerośnięte ego odnośnie swoje imerpialności. w trakcie 2wś woleli zatopić swoją flotę zamiast oddać Brytyjczykom. Podczas podpisania aktu kapitulacji Rzeczy przedstawiciel Francji został wpuszczony tylko dlatego, że zagroził samobójstwem i Brytyjczycy odpuścili. Składajacy w imieniu rzeszy, kapitulację Keitel stwierdził jedynie, że Francuz powinien się podpisać po obu stronach.
Eviva
Użytkownik
#1789 - Wysłana: 16 Paź 2016 11:15:49
mozg_kl2:
Znasz to powiedzenie, że kto jest swoim adwokatem, ten ma durnia za klienta.

Nie byłabym własnym, tylko Waszym

mozg_kl2:
Podczas podpisania aktu kapitulacji Rzeczy przedstawiciel Francji został wpuszczony tylko dlatego, że zagroził samobójstwem i Brytyjczycy odpuścili.

Ja bym powiedziała "A powieś się pan!" Też mi coś!
mozg_kl2
Użytkownik
#1790 - Wysłana: 16 Paź 2016 12:26:39
Eviva:
Nie byłabym własnym, tylko Waszym

To śpię spokojnie.

Eviva:
Ja bym powiedziała "A powieś się pan!" Też mi coś!

A widzisz. Ona jednak swoim dziecięcym zachowaniem wywalczył dla kraju statu stałego członka RB ONZ, i strefę okupacyjną w Rzeszy.
Q__
Moderator
#1791 - Wysłana: 16 Paź 2016 14:40:26 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
A widzisz. Ona jednak swoim dziecięcym zachowaniem wywalczył dla kraju statu stałego członka RB ONZ, i strefę okupacyjną w Rzeszy.

Na to trzeba być Francuzem ze szkoły Talleyranda (który, choć wcześniej minister pokonanego Napoleona, nie dość, że wywalczył sporo dla Francji na kongresie wiedeńskim, to jeszcze jej premierem został) i szczęściarzem zarazem.

Nie jestem jakoś pewien czy gdyby coś takiego robił członek rządu londyńskiego, to by to skutek odniosło. Zwł., że wiemy jak mizerny skutek przyniosły rozpaczliwe apele, a w końcu i samobójstwo Szmula Zygielbojma* (Żyda, ale przecież i polityka polskiego).

* http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmul_Zygielbojm
Eviva
Użytkownik
#1792 - Wysłana: 16 Paź 2016 16:56:18
Polska - sierota świata....
A ta stara ladacznica, Francja, teraz płaci za wszystko. Nie żeby mnie to cieszyło - gardząc francuskimi politykami nie mam nic do zwykłych obywateli. Ot, ludzie jak ludzie. A teraz żyje się im bardzo ciężko.
Q__
Moderator
#1793 - Wysłana: 16 Paź 2016 17:46:25 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Eviva:
A ta stara ladacznica, Francja, teraz płaci za wszystko.

Wiem, że nawiązujesz teraz do słynnej - bo b. modnej ostatnio - wypowiedzi Kisiela, nawet łagodząc sformułowania oryginału...*

Ale zawszeć to nieładnie o ojczyźnie Picarda...

* Wyrwanego zresztą trochę z b. osobistego kontekstu (acz jak widać sam S.K. mieszał tam gładko prywatne krzywdy z wielką polityką):

"Krysia, moja córka, miała obiecaną posadę w Instytucie Francuskim. Okazuje się, że nie może dostać tej posady i nie dostanie, bo przyszło zalecenie z ambasady, że trzy osoby pracować tam nie mogą: Ewa Bieńkowska (córka Władysława), Wojciech Karpiński (syn architekta, brat siedzi w ciupie za proces ,,taterników”) i — Krysia. Tak więc Francuzi chcą być lojalni wobec rządu i nawet wśród młodych romanistów przeprowadzają selekcję, odrzucając „opozycję”. Francja zawsze się kurwiła wobec Rosji, policja francuska udostępniała swe akta Ochranie, teraz de Gaulle zainicjował to samo, a Pompidou kontynuuje — właśnie jedzie do Moskwy.
/.../
W styczniu ma być uroczyste otwarcie Instytutu Francuskiego. w nowym lokalu, przyjeżdża na to premier Chaban Delmas i oczywiście wśród pracowników nie śmie być „nieprawomyślnych” Polaków. Czyli że komuchy nas tropią, a ludzie Zachodu też. Pocieszam się tylko, że ta stara kurwa Francja odcierpi jeszcze za naszą krzywdę, zawsze nas zdradzała i sprzedawała!"

"Dzienniki"
Eviva
Użytkownik
#1794 - Wysłana: 16 Paź 2016 18:01:19
Q__

No i właśnie teraz cierpi. Co - powtarzam - wcale mnie nie cieszy, bo piękny kraj jest na naszych oczach niszczony przez hordy barbarzyńców. Inna rzecz, że trudno naprawdę współczuć tym, którzy sami do tego doprowadzili i nie robia nic, żeby uzdrowić sytuację.
Q__
Moderator
#1795 - Wysłana: 16 Paź 2016 18:16:30 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Eviva:
No i właśnie teraz cierpi.

Ale o czym właściwie mówimy? O Marsylii itp.? O obecnym kryzysie imigracyjnym? O zamachach? O zerwaniu przez rząd polski umowy w sprawie Caracali?

Zwł., że jak czytam potem:
Eviva:
piękny kraj jest na naszych oczach niszczony przez hordy barbarzyńców

To odczuwam spory dysonans, bo mimo wszystko, ani zamachowców (z racji liczebności, po prostu), ani tym bardziej naszego rządu, którego polityka tak władze francuskie zabolała (choć by miała jakiś szczególny wpływ na sytuację w la République française nie powiem), nie śmiałbym nazwać hordami. A przedmieścia opanowane przez imigranckie gangi (choć - jeśli doniesienia o ich liczebności z "la Croix" są prawdziwe - z pewnością zbyt liczne, by powinno to być tolerowane na dłuższą metę), to z pewnością nie cały kraj...

Przez hordy barbarzyńców to jest pustoszony spory kawał Iraku i Syrii...

ps. Skądinąd zgadzam się z mozgiem_kl2, że ta tradycyjna (od pewnego czasu, bo Napoleon wszak prowadził inną) polityka francuska, acz mało honorowa zapewne, bywała niezwykle skuteczna (pociągała też za sobą relatywnie niewielkie ofiary dla ludności w chwilach wojennych zawirowań)... Być może jest w niej więc pewna mądrość... A i patrzeć na nią można również od sympatyczniejszej strony:
http://www.youtube.com/watch?v=1H-PS_pr-t0
http://www.youtube.com/watch?v=FDhGS4EJS8M
Eviva
Użytkownik
#1796 - Wysłana: 16 Paź 2016 19:46:47
A tak w ogóle - jak myślicie, czy III wojna światowa jest już faktem, czy dopiero się rozleje?
Q__
Moderator
#1797 - Wysłana: 16 Paź 2016 20:21:00
Eviva

Tertium non datur?
Eviva
Użytkownik
#1798 - Wysłana: 16 Paź 2016 21:00:29
Q__:
Tertium non datur?

Non est. I to właśnie mnie przeraża.
Q__
Moderator
#1799 - Wysłana: 16 Paź 2016 21:03:16 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie ma?

Ewentualności nie przeczę:
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/14/heres-h ow-world-war-three-could-start-tomorrow/
Ale skąd ton pewności?
mozg_kl2
Użytkownik
#1800 - Wysłana: 17 Paź 2016 09:25:35
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=0wc KAD5bUPw

Znak czasow. Stream wojny na zywo przez yt.
 Strona:  ««  1  2  ...  58  59  60  61  62  ...  119  120  »» 
USS Phoenix forum / Różności / "This is about saving the future of humanity!"

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!