USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Kogo jeszcze obchodzi PROGRAM KOSMICZNY?
 Strona:  ««  1  2  ...  55  56  57  58  59  ...  86  87  »» 
Autor Wiadomość
Elaan
Użytkownik
#1681 - Wysłana: 6 Mar 2012 16:00:26
poligon:
byl tym czym Werner von Braun dla USA.

Też tak myślę. Wraz z jego śmiercią zabrakło Rosjanom geniusza-wizjonera, który tworzyłby nowe pomysły i dynamizował program kosmiczny.
mozg_kl2
Użytkownik
#1682 - Wysłana: 6 Mar 2012 16:37:57 - Edytowany przez: mozg_kl2
poligon:
Sovieci sami sobie strzelili w stope doprowadzając do śmierci Korolewa.

Jak to mawiał mu tato, trzeba myśleć przyszłościowo, bo życie prędzej czy póżniej wystawi Ci rachunek. W Rosji w tym okresie, to chyba każdy przeżył przeprawę przez Gułag.

poligon:
no i nie zapominajmy tam człowiek sie nie liczył, wielu niedoszłych kosmonautów zgineło, z powodu zaniedbań i pospiechu, bo liczył sie ideologiczny sukces.

Niektózy dalej wierzą w to, że USA to ostoja demokracji, praw człowieka.

Toudi:
poligon, weź idź gdzie indziej se trolluj.

No wiesz, nie mów tak koledze, bo się zamknie w sobie.

Elaan:
dynamizował program kosmiczny.

Z rosyjskim programem kosmicznym jest jak z polskimi autostradami. W pewnym momencie zaczynał i kończył się na planach.
Q__
Moderator
#1683 - Wysłana: 6 Mar 2012 17:00:43
mozg_kl2

mozg_kl2:
Z rosyjskim programem kosmicznym jest jak z polskimi autostradami. W pewnym momencie zaczynał i kończył się na planach.

Z amerykańskim wygląda to podobnie w sumie od katastrofy Challengera, niestety.
poligon
Użytkownik
#1684 - Wysłana: 6 Mar 2012 17:02:42
mozg_kl2:
Toudi: poligon, weź idź gdzie indziej se trolluj.
No wiesz, nie mów tak koledze, bo się zamknie w sobie.

Chciałbym zgłosić trolerskie zachowanie majace na celu sprowokowanie kłutni.
Elaan
Użytkownik
#1685 - Wysłana: 6 Mar 2012 19:50:16
poligon:
Chciałbym zgłosić trolerskie zachowanie majace na celu sprowokowanie kłutni.

Uwierz mi, że nie chcę prowokować kłótni ani zachowywać się trollersko, ale bardzo proszę, zwracaj większą uwagę na ortografię.
To naprawdę nie boli, a w razie wątpliwości słownik masz w Google.
Toudi
Użytkownik
#1686 - Wysłana: 7 Mar 2012 06:23:02
Część druga plakatów ZSRR: KLIK
mozg_kl2
Użytkownik
#1687 - Wysłana: 7 Mar 2012 08:14:32
kordian
Użytkownik
#1688 - Wysłana: 7 Mar 2012 10:46:40
Q__:
Z amerykańskim wygląda to podobnie w sumie od katastrofy Challengera, niestety.

Przesadzasz
Po prostu wszyscy byśmy chcieli aby mars był już zdobyty itd, ale tak się po prostu nie da.
Postęp jest, ale powolny bo trzeba rozwiązywać inżynieryjne problemy i naukowe.

Byłą masa programów które się zakończyły, bez efektu ale za każdym razem pchały astronautykę w dobrą stronę.

Cała idea wahadłowców byłą zła i nierealna, i na to poszła ogromna ilość pieniędzy.
Potem program VentureStar, nieudany przez problemy z materiałami (dziś już można by go było skończyć), bytem kolejny program SLI, potem Constelation a teraz SLS który tym razem zmierza w dobrą stronę i obiecuje realny w astronautyce postęp. Oparty na realiach a nie widzimisiach decydentów.

Ogromnym problemem jest nauka, Jakiś czas temu było głośno że wytworzono nowy utleniacz, o wiele bardziej wydajny, ale dopóki tego nie potwierdzą nadal mamy obecne paliwowe ograniczenia.

Mamy postęp w elektronice, ale silniki rakietowe z przed 40 lat lekko unowocześnione nadal są niezastąpione (J-X2).

No i mamy widoczną prywatyzację kosmosu (tu dragon od środka jak by ktoś chciał obejrzeć: http://www.spacex.com/panorama/index.html).

Problemy Rosjan wynikają z ograniczeń budżetowych. W zakresie do orbity ziemskiej oni i tak są w czołówce jeśli ilość lotów i ich ciągłości, ale mają problem żeby polecieć dalej choć kiedyś na wenus lądowali)
Elaan
Użytkownik
#1689 - Wysłana: 7 Mar 2012 20:18:09 - Edytowany przez: Elaan
To ja też dorzucę polskie 4 grosze .

a b c d
ortkaj
Użytkownik
#1690 - Wysłana: 8 Mar 2012 13:31:38
Co myślicie o tym ? Konkurencja dla "prywaciarzy w kosmosie" czy może dodatkowy argument w negocjacjach.

http://technowinki.onet.pl/hobby/tajemniczy-samolo t-jest-juz-na-orbicie-przez-ponad,1,5050260,artyku l.html
Q__
Moderator
#1691 - Wysłana: 8 Mar 2012 13:34:59
ortkaj

Po mojemu to UFO. W końcu go nie zidentyfikowali, definicja pasuje.
Mav
Użytkownik
#1692 - Wysłana: 8 Mar 2012 13:49:34 - Edytowany przez: Mav
Ze swoim lukiem ładunkowym wielkości pickupa, pojazd za miliard dolarów mógłby nawet dostarczać skromne zapasy na Międzynarodową Stację Kosmiczną. W październiku Art Grantz, osoba odpowiedzialna za program ze strony Boeinga, zaproponował budowę X-37C – większego modelu, który mógłby przenosić także astronautów na stację, żeby zapełnić lukę powstałą po zamknięciu programu wahadłowców kosmicznych NASA.

Czegoś tu nie rozumiem... NASA tyle lat walczyła ze skomplikowanymi promami, mówi o powrocie rakiet, a tu się nagle okazuje, że taki prosty samolocik może polecieć w kosmos?
poligon
Użytkownik
#1693 - Wysłana: 8 Mar 2012 13:53:24 - Edytowany przez: poligon
mozg_kl2:
Jak to mawiał mu tato, trzeba myśleć przyszłościowo, bo życie prędzej czy póżniej wystawi Ci rachunek. W Rosji w tym okresie, to chyba każdy przeżył przeprawę przez Gułag.

Korolewa podwójnie zoperowali. Lekarz doszedl do wniosku że skoro juz go otworzyli to zrobia dwie operacje i przesadzili.

mozg_kl2:
Niektózy dalej wierzą w to, że USA to ostoja demokracji, praw człowieka.

Są jednak wieksze możliwości regulowania spraw. Wszystko zależy od ludzi i ich organizaji. Jak popuszczają cugle wladzy to robia się naduzycia.

kordian:
W zakresie do orbity ziemskiej oni i tak są w czołówce jeśli ilość lotów i ich ciągłości

Takie muły w kosmosie, jak trzeba coś wynieść na orbite.

kordian:
ale mają problem żeby polecieć dalej choć kiedyś na wenus lądowali)

Mieli wyslać sade na Phobosa, ale stracili sądę, twierdzą że amerykanie im ją zestrzelili
http://gadzetomania.pl/2012/01/18/nowa-zimna-wojna -rosja-oskarza-stany-zjednoczone-o-zestrzelenie-so ndy
ortkaj
Użytkownik
#1694 - Wysłana: 8 Mar 2012 14:06:22
Mav
Nie po to tworzono wielkie koncerny o prawie monopolistycznej pozycji, żeby robiły coś tanio.
Q__
Moderator
#1695 - Wysłana: 8 Mar 2012 14:26:50 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
a tu się nagle okazuje, że taki prosty samolocik może polecieć w kosmos?

Nie tak nagle, wspomnijmy rakietoplany X-15:
http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_X-15

Dwa ich loty należy uznać za kosmiczne także wg bardziej restrykcyjnych norm FAI.

poligon

poligon:
Mieli wyslać sade na Phobosa, ale stracili sądę, twierdzą że amerykanie im ją zestrzelili

Sondę. A newsa o tym wrzucałem czas jakiś temu.
poligon
Użytkownik
#1696 - Wysłana: 8 Mar 2012 14:33:09
Konkurencja nie spi. Kto powiedzial że murzyni nic nie potrafia.

http://www.kosmosnews.pl/news/45-38-1-380/afrykani e-buduja-przed-domem-statek-kosmiczny..html

Mav
Użytkownik
#1697 - Wysłana: 8 Mar 2012 15:34:55 - Edytowany przez: Mav
Q__:
Dwa ich loty należy uznać za kosmiczne także wg bardziej restrykcyjnych norm FAI.

ortkaj:
Nie po to tworzono wielkie koncerny o prawie monopolistycznej pozycji, żeby robiły coś tanio.

Coś z tym podbojem kosmosu lecą w kulki
Q__
Moderator
#1698 - Wysłana: 8 Mar 2012 16:01:02 - Edytowany przez: Q__
poligon

poligon:
murzyni

Murzyni (tak jak Amerykanie zresztą) to nazwa własna, a te piszemy z dużej litery.

Mav

Mav:
Coś z tym podbojem kosmosu lecą w kulki

A faktycznie mają: bazę po drugiej stronie Księżyca, kolonię na Marsie, zdobyczne latające talerze w wojskowych bazach, dwa warpshipy zbudowane w stodole i całą sieć gwiezdnych wrót?
Mav
Użytkownik
#1699 - Wysłana: 8 Mar 2012 16:39:52 - Edytowany przez: Mav
Q__

Mają uziemione promy-złomy i upadającą ISS

Ciekaw jestem czy udałoby się USA po tajniacku zbudować bazę na księżycu bez wykrycia tego faktu przez Federacje Rosyjską?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#1700 - Wysłana: 8 Mar 2012 17:16:05
Mav

Mav:
Ciekaw jestem czy udałoby się USA po tajniacku zbudować bazę na księżycu bez wykrycia tego faktu przez Federacje Rosyjską?

To nie muszą być Amerykanie. Wystarczy korporacja. I jest to możliwe. Nikt nie miał by szans udowodnić jej istnienia.

zobacz jaka technologia pomogła wysłać człowieka na Księżyc ( o ile to prawda, ale trzymamy się książkowej historii)
Mav
Użytkownik
#1701 - Wysłana: 8 Mar 2012 18:14:58
FederacyjneMSZ:
To nie muszą być Amerykanie. Wystarczy korporacja. I jest to możliwe. Nikt nie miał by szans udowodnić jej istnienia.

Ukryć samą bazę, to nie taki wielki problem, ale co innego loty na księżyc potrzebne do jej budowy.

FederacyjneMSZ:
( o ile to prawda, ale trzymamy się książkowej historii)

Wierzysz w tą teorie fałszywego lotu na księżyc?
Dukat
Użytkownik
#1702 - Wysłana: 8 Mar 2012 18:41:31
FederacyjneMSZ:
Ukryć samą bazę, to nie taki wielki problem, ale co innego loty na księżyc potrzebne do jej budowy.

Zbudować z głównie materiałów dostępnych na miejscu
Q__
Moderator
#1703 - Wysłana: 8 Mar 2012 18:57:50 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
o ile to prawda, ale trzymamy się książkowej historii

Fedek, nie sądzisz, że historii wersje nie-książkowe (nawet ta, pozornie przyziemna, twierdząca, że lądowanie na Księżycu było fikcją) są trochę zbyt sensacyjne, zbyt barwne, zbyt niesamowite, zbyt wychodzące naprzeciw naszym dziecięco-młodzieńczym marzeniom, fantazjom i obawom, zbyt podobne do kolorowych historyjek TEGO typu:
http://www.youtube.com/watch?v=CJCR9wnIrRY
http://www.youtube.com/watch?v=7v_QmXdlYGs
by traktować je poważnie?

Rozumiem, że wszyscy marzymy o niezwykłych kosmicznych przygodach (jak na Trekerów przystało), a życie bywa niemiłosiernie szare. Rozumiem też, że oficjalnych informacji nie należy zawsze traktować bezkrytycznie (Rosjanie na przykład niepowodzenia swojego Programu Kosmicznego woleli okryć zasłoną tajności - inaczej np. nazywali loty udane, a inaczej nieudane, by ich działania wyglądały na stuprocentowe sukcesy), ale nie przesadzajmy.

Zresztą jako założyciel niniejszego topicu - co dawało u nas zawsze szczególne przywileje, takie jak określenie granic offtopu - prosilbym o unikanie, nawet aluzyjnych, wzmianek o spiskowych teoriach, bo IMHO nie wniosą one nic sensownego do dyskusji... (Żarty na ten temat od biedy ujdą, nie jestem jakimś ponurakiem.)

Dukat

Dukat:

A były swego czasu pomysły - referowane nawet w "Wiedzy i życiu", gdzieś tak w latach '80 - by robić beton używając księżycowego pyłu i tym ułatwić sobie budowę baz.
Mav
Użytkownik
#1704 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:11:39 - Edytowany przez: Mav
Dukat:

No tak, ale jednak trochę lotów na księżyc trzeba by było wykonać. Wydaje mi się, że ktoś by to zauważył

Q__

Oglądałem kiedyś fajny program, w którym obalili wszystkie te pseudo dowody fałszerstwa, które niby są na zdjęciach i filmach z księżyca jak np. trzepocząca na wietrze flaga Moim zdaniem, to jedna z najgłupszych teorii spiskowych
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#1705 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:18:20 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Mav

Tylko pytanie jest zasadnicze. dlaczego zaprzestano latać na księżyc, jeżeli w latach 60 tych było stać na wysłanie parę ekip na ówczesnym sprzęcie.

Mav:
Wydaje mi się, że ktoś by to zauważył

A własnie bo nie jestem obeznany, jak Chińczycy, Rosjanie sprawdzą, czy rzeczywiście doszło do wystrzelania rakiety ( i jakiego typu to była rakieta). Chyba, że satelity

Q__

ja się tylko zastanawiam, dlaczego mając taką technologie (NASA zawsze jest do przodu) cofamy się w kwestii lotów w kosmos. O ile wiem, mój komputer był lepszy niż ten, którego używano do koordynowania programu Apollo.

Posiadanie bazy na księżycu może przyniesć zyski, nie tylko ekonomiczne.

Ja jestem ateistą, więc nie wierze, po prostu nie mogę pojąc jak przez te półwiecze cofnęliśmy się, zamiast zrobić dwa kroki do przodu.

A na marginesie, nasz pobyt na Księżycu to też wiara, bo przecież osobiście nie zweryfikowaliśmy tego na miejscu. Znamy jedynie materiały filmowe, przekazy ludzi.

To tak jak by powiedzieć w XIII wieku że ziemia jest okrągła, od razu by nas spalili za głoszenie herezji i szerzenia spiskowych teorii dziejów.

Chodzi mi o tutaj o pewien mechanizm.
Q__
Moderator
#1706 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:25:59 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

Pamiętaj o tym, że nawet w najłagodniejszym - i najstarszym - modelu moderacji jaki to obowiązywał, szanowano prawa autora topicu. No chyba, że jako autor mam poprosić moderację o pomoc w wyegzekowowaniu swojej prośby, a jako akurat obecny na Forum mod, prośbę tę wyegzekwować.

Póki co nie będę tak radykalny, bo zszedłeś na całkiem interesujące zagadnienia techniczno-historyczne (Sh1eldeR by się nam przydał w tym momencie, co?), ale nie przegnij.
Dukat
Użytkownik
#1707 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:26:34
FederacyjneMSZ:
Posiadanie bazy na księżycu może przyniesć zyski

Może też spowodować czyjeś straty. To też może być powód jak jesteśmy przy spiskach.
Mav
Użytkownik
#1708 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:29:11 - Edytowany przez: Mav
FederacyjneMSZ:
Tylko pytanie jest zasadnicze. dlaczego zaprzestano latać na księżyc, jeżeli w latach 60 tych było stać na wysłanie parę ekip na ówczesnym sprzęcie

Bo wtedy to był arcyważny wyścig polityczny na tle zimnej wojny. Wiadomo było, że kto pierwszy wyląduje przejdzie do historii i będzie mógł się tym chwalić na zawsze. Rosjanie byli pierwsi w kosmosie, więc USA miało ostatnią szanse zaistnieć. Później emocje opadły, a koszty nie

FederacyjneMSZ:
A własnie bo nie jestem obeznany, jak Chińczycy, Rosjanie sprawdzą, czy rzeczywiście doszło do wystrzelania rakiety ( i jakiego typu to była rakieta). Chyba, że satelity

Rakieta robi dosyć spore zamieszanie podczas startu, ciężko to ukryć, natomiast w kosmosie mamy satelity szpiegowskie.

FederacyjneMSZ:
O ile wiem, mój komputer był lepszy niż ten, którego używano do koordynowania programu Apollo

Miałeś lepszy komputer w latach 1966-1972 niż NASA?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#1709 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:32:17 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Dukat

Pytanie jest takie - czy jest sens ogłaszania wszem i wobec, że posiadamy taka bazę, albo jesteśmy w trakcie jej budowy. Amerykanie testują tarcze antyrakietową, a mogli by mieć pewien element w tej bazie. Po za tym wszelkie badania były by prowadzone na miejscu bez zbędnego wysyłania próbek we wszelkiego rodzajów sondach na Ziemie

Mav

Mav:
Miałeś lepszy komputer w latach 1966-1972 niż NASA?

Apollo Guidance Computer miał pamieć 160 kilobajtów...nawet bym sobie nie pograł, chyba, że w wężyka.

Mav:
Rakieta robi dosyć spore zamieszanie podczas startu, ciężko to ukryć, natomiast w kosmosie mamy satelity szpiegowskie.

pytanie tylko, czy są w stanie rozpoznać jaka to rakieta. Przypomina mi się sytuacja, kiedy z Norwegii wyleciała coś na wzór rakiety a imbecyle w Moskwie nie wiedzieli co to jest i od razu postawili arsenał jądrowy w gotowości.
Mav
Użytkownik
#1710 - Wysłana: 8 Mar 2012 19:49:29 - Edytowany przez: Mav
FederacyjneMSZ:
Przypomina mi się sytuacja, kiedy z Norwegii wyleciała coś na wzór rakiety a imbecyle w Moskwie nie wiedzieli co to jest i od razu postawili arsenał jądrowy w gotowości.

No to jest w zasadzie odpowiedz na pytanie czy USA mogło potajemnie wysyłać rakiety w kosmos.

FederacyjneMSZ:
Apollo Guidance Computer miał pamieć 160 kilobajtów...nawet bym sobie nie pograł, chyba, że w wężyka.

Nie rozumiem o co ci chodzi z tym komputerem... miałeś lepszy czy nie? I kiedy
 Strona:  ««  1  2  ...  55  56  57  58  59  ...  86  87  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Kogo jeszcze obchodzi PROGRAM KOSMICZNY?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!