USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Różności / Kogo jeszcze obchodzi PROGRAM KOSMICZNY?
 Strona:  ««  1  2  ...  24  25  26  27  28  ...  86  87  »» 
Autor Wiadomość
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#751 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:31:39
Eviva

ja już $ mam wrazie czego pierwsza Polska pozaziemska Kolonia
Eviva
Użytkownik
#752 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:34:25
FederacyjneMSZ

Chyba pierwsza wogóle. Jak mnie uczono, Polska jest jednym z niewielu krajów, który nigdy nie miał kolonii. Być może to nawet prawda, bo dość mieliśmy kłopotw na miejscu, ale upierać się nie będę, bo historii uczyli mnie komunisci. Jedynym moim usprawiedliwieniem jest to, że starałam się uczyć jak najmniej i notorycznie obrywałam pały.
Jurgen
Moderator
#753 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:35:52
Eviva
krisbaum

Zauważcie, że może jeszcze nikt nie zdążył zareagować. A co do słownictwa, to oczywiście masz rację.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#754 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:36:39
Eviva

ale powstała polska organizacja lolonijna , przed wojna nie pamiętam jak sie nazywała, mój ojciec oficer WSW niby komuch a uczył mnie tej prawdziwej niewygodnej historii i za to jestem mu wdzięczny
Q__
Moderator
#755 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:37:21
Eviva

Polska jest jednym z niewielu krajów, który nigdy nie miał kolonii.

Mimo, że przed IIWŚ mieliśmy Ligę Morską i Kolonialną.
Jurgen
Moderator
#756 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:37:55
Jak mnie uczono, Polska jest jednym z niewielu krajów, który nigdy nie miał kolonii.

E tam, takie np. kraje afrykańskie tez nie miały. Ale coś mi się niejasno przyopomina, że po podbiciu Kurlandii albo Inflantów staliśmy się właścicielami jakiejś ich kolonii. Szczegółów jednak nie pamiętam...
Eviva
Użytkownik
#757 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:41:10
Q__
Jurgen
FederacyjneMSZ

Toteż napisałam, że nie wiem. Historii zaczęłam się uczyć dopiero po przewrocie i przed napisaniem "Przywódcy", ale wtedy była to historia Francji, i to konkretnie wczesnego okresu wojny stuletniej, więc o Polsce to tam nie było ani słowa.
Dragon
Użytkownik
#758 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:41:42
I dobrze że nie miała koloni. Skoro nadeszły czasy kiedy wciskają kit o tym jak bardzo polska bogaciła się na mordowaniu Żydów
Eviva
Użytkownik
#759 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:44:28
Dragon

Niestety, takie pogłoski będą zawsze i my nie jesteśmy jedynymi pokrzywdzonymi.
Pracowałam onegdaj ze starym pediatrą, bardzo inteligentnym człowiekiem i świetnym lekarzem. I jak mi któregoś dnia palnął, że w obozach koncentracyjnych to Żydzi płacili za mordowanie innych Żydów, to mi szczęka opadła i wlokła się po podłodze. Oto, jakie piękne kaczuszki lęgną się w niektórych głowach!
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#760 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:44:36 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Q__

własnie o to mnie chodziło

Dragon

Skoro nadeszły czasy kiedy wciskają kit o tym jak bardzo polska bogaciła się na mordowaniu Żydów

zostawmy ten temat, ta rana wciąż krwawi, niech te zdarzenia ocenią nasze dzieci, albo wnuki, wojna to straszna rzecz i żaden kraj nie jest biało - czarny

Eviva

Oto, jakie piękne kaczuszki lęgną się w niektórych głowach!

dwie kaczuszki??
Eviva
Użytkownik
#761 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:54:48 - Edytowany przez: Eviva
dwie kaczuszki??

Na przykład. Pamiętam z dzieciństwa piosneczkę o refrenie:

Kaczuszko, wiesz, maki sa tak duże, duże, duże
A ty masz krótkie nóżki
jak zwykle u kaczuszki.
Kaczuszko, wiesz, maki są czerwone tak, jak róże
Kaczuszki są nieduże
i tak już w życiu jest.

Teraz jest piosenka niecenzuralna.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#762 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:56:08
Eviva

Miłościwie nam panujący będą bardzo zadowoleni, może to nowy hymn 4 rp ??
Eviva
Użytkownik
#763 - Wysłana: 6 Lip 2008 20:57:56
FederacyjneMSZ

Na hymn to znam inną, pt: "Kaczy tydzień". Lepiej nie przytaczać.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#764 - Wysłana: 6 Lip 2008 21:00:27
a tak wracając do tematu to co się dzieje z ta nową stacją kosmiczną??
Q__
Moderator
#765 - Wysłana: 6 Lip 2008 21:28:08
Prosiłem bez offrotw w tym temacie, do jasnej i ciasnej!
Eviva
Użytkownik
#766 - Wysłana: 6 Lip 2008 21:33:11 - Edytowany przez: Eviva
Joj, mea culpa! Psiakość, ostatnio nie umiem trzymać się prostej drogi. Moja podświadomość musi być nieźle narąbana. I w stanie nieważkości.
Mówiliśmy o działkach na Marsie i temat jakoś wypłynął. Jak już zbudują tam bazę, to i działki może zaczną wydzielać. Oglądałam program o projektach zmienienia atmosfery Marsa. Drogie to bedzie, ale ponoć wykonalne. Jeśkli jest tam woda, sprawa jawi się w coraz jaśniejszych barwach. U Lema wody na Marsie jeszcze nie znaleźli - tym razem opuścił go duch proroczy.
krisbaum
Użytkownik
#767 - Wysłana: 6 Lip 2008 21:33:37
Eviva
na Merkurym nie da się wylądować

Niby czemu nie? Na nienasłonecznionej stronie jest przyjemne -170 C a okres obrotu trwa 58 dni więc czasu dość do wschodu słońca.
Eviva
Użytkownik
#768 - Wysłana: 6 Lip 2008 21:44:42
krisbaum

Nie pamiętam, czemu się nie da. Chyba z powodu nieustannego bombardowania meteorytami, ale głowy nie dam. Tak czy siak, Mars stanowi po prostu logiczny wybór.
krisbaum
Użytkownik
#769 - Wysłana: 6 Lip 2008 22:26:07
Mars wydaje się najłatwiejszy do skolonizowania to fakt. Ale czy Merkury jest niemożliwy to bym polemizował. Meteoryty to trochę cosik naciągane a przy takim okresie obrotu wokół osi w odległej przyszłości wydaję się możliwe skolonizowanie planety przez pewien rodzaj "nomadów". Chodzi mi o nieustanną wedrówkę wraz z linią terminatora, tak żeby poruszać się po zacienionych miejscach, ogrzanych wcześniej przez słońce. Energię byłaby w stanie zapewnić np. sieć kolektorów słonecznych lub jakieś przetworniki cieplne, w końcu połowa planety przez kilka miesięcy tonie w słonecznym świetle.
Delta
Użytkownik
#770 - Wysłana: 6 Lip 2008 23:20:33 - Edytowany przez: Delta
Eviva
Chyba pierwsza wogóle. Jak mnie uczono, Polska jest jednym z niewielu krajów, który nigdy nie miał kolonii. Być może to nawet prawda,

Były, były (Jurgenowi się dobrze przypomina ). I to dość znane -Tobago na Karaibach i Gambia w Afryce. Kiedyś należały do Zakonu Kawalerów Mieczowych a ci stali się lennikami, gdy I RP podbiła Kurlandię.

Q__
Może jeszcze i tam się znajdą jakieś gorącolubne mikroorganizmy?

To by było odkrycie. Ale trza by wylądować, a na to się nie zanosi.

Tak czy inaczej udowadnia to, że woda jest częstszą substancją niż nam się dotąd wydawało. To zwiększa ilość planet, które mogą utrzymać życie (nie muszą to być tylko planety "klasy M" )
Q__
Moderator
#771 - Wysłana: 6 Lip 2008 23:23:50
Eviva

Ciekawe, co Q, jako renomowany inwestor giełdowy, na to.

IMHO lokataznakomita, pytanie tylko kiedy zaprocentuje :]]

ps. coieszy mnie powro do merytorycznej dyskusji.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#772 - Wysłana: 7 Lip 2008 10:47:48
Pierwsza "polska" kolonia znajdowała się na Tobago na Karaibach należało do księcia Kurlandii Jakuba Kettlera (lennika RP) Kurlandia miała tez przez pewien okres kolonie w Gambi i na wyspie św. Antoniego czyli to właściwie tez były polskie lenna.

Tak czy inaczej udowadnia to, że woda jest częstszą substancją niż nam się dotąd wydawało

H20 taka cząsteczka i tyle radochy w NASA a czy cos wiadomo o ponownych lotach na księżyc, bo takie pogłoski chodziłY??
Eviva
Użytkownik
#773 - Wysłana: 7 Lip 2008 12:09:41
a czy cos wiadomo o ponownych lotach na księżyc, bo takie pogłoski chodziłY??

Jakby brakowało chętnych, to ja polecę! Do Krakowa się nie udało, ale księżyc jest bliżej.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#774 - Wysłana: 7 Lip 2008 13:36:02
Eviva

Jakby brakowało chętnych, to ja polecę

ale bilet w jedną strone więc się zastanów

ale księżyc jest bliżej.

księżyc jest blisko w ale w bunkrze Biura Bezpieczeństwa Narodowego , zgadnij kto ma kluczyk??
Q__
Moderator
#775 - Wysłana: 7 Lip 2008 14:49:58
FederacyjneMSZ

a czy cos wiadomo o ponownych lotach na księżyc, bo takie pogłoski chodziłY??

Tak. Wiadomo, że wiliczyli, iż będzie to kosztować 100 mld. dolarów i teraz szukają gotówki na ten cel.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#776 - Wysłana: 7 Lip 2008 15:05:15
Q__

100 mld $ = 100 zestawów rakiet patriot , a na poważnie to niech już by tam zbudowali stacje na księzycu, bo takie latanie w te i wewte sie nie opłaca, skolonizować to pustkowie, ruscy zołci powinni sie dorzycic , nie wspomne juz o EUropejczykach
Eviva
Użytkownik
#777 - Wysłana: 7 Lip 2008 15:09:46
Q__
teraz szukają gotówki na ten cel.

Może poprosić Wolkanów o pomoc? a nuz pomogą?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#778 - Wysłana: 7 Lip 2008 15:18:10
Eviva

Może poprosić Wolkanów o pomoc? a nuz pomogą?

ale to nie będzie kanoniczne !!! chyba że prababcia topolki pomoże
Q__
Moderator
#779 - Wysłana: 7 Lip 2008 16:53:10
FederacyjneMSZ

a na poważnie to niech już by tam zbudowali stacje na księzycu, bo takie latanie w te i wewte sie nie opłaca, skolonizować to pustkowie, ruscy zołci powinni sie dorzycic , nie wspomne juz o EUropejczykach

I sceanriusz a'la"Głowy" (Beara) gotowy.
Sh1eldeR
Użytkownik
#780 - Wysłana: 7 Lip 2008 18:17:11
Artykul na newsweeku:

Polska będzie miała własnego satelitę

Tytul mowi wszystko... Yay! ^.^
 Strona:  ««  1  2  ...  24  25  26  27  28  ...  86  87  »» 
USS Phoenix forum / Różności / Kogo jeszcze obchodzi PROGRAM KOSMICZNY?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!