Autor |
Wiadomość |
Kazeite
Użytkownik
|
#421 - Wysłana: 12 Cze 2007 18:15:49
Czemu jednak te tańsze i bezpieczniejsze technologie przybierają kształt Aresa, mocno podobnego do starej rakiety Saturn z modułem Apollo,(...)
Bo to tak jakby używać torpedy fotonowej fo zabicia komara
Ale realnych "braci" Discovery One też jakos nie widać...
To dlatego że misja załogowa na inną planetę jest na razie w silnych powijakach. Ale roboty na Marsa wysłaliśmy. Rakietą.
Przypominają się tu betonowe pancerze rakiet z "Pirxa"...
"Terminus"? To chyba raczej betonowe plomby były, a nie sam pancerz 
|
Q__
Moderator
|
#422 - Wysłana: 12 Cze 2007 18:22:37 - Edytowany przez: Q__
Kazeite
Bo to tak jakby używać torpedy fotonowej fo zabicia komara
Może i tak ale jaki to byłby aspekt estetyczno-propagandowy... (Porównaj choćby NX-01 i Galaxy i powiedz co ogląda się z większym podziwem, abstrahując nawet od oceny seriali i załóg...)
Ale roboty na Marsa wysłaliśmy. Rakietą.
Roboty są od czarnej roboty  (dopóki poziomu SI nie osiągną), więc jak dla mnie mogły i na miotle lecieć  , ludzie mają przemierzać Kosmos z klasą, w majestetycznych statkach...
"Terminus"?
A jakże  .. (Choć w "Ananke" też chyba coś było...)
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#423 - Wysłana: 12 Cze 2007 18:40:05
Porównaj choćby NX-01 i Galaxy i powiedz co ogląda się z większym podziwem, abstrahując nawet od oceny seriali i załóg...
No chyba NX, odważni ludzie co wyruszyli w takim wiadrze w otchłanie kosmosu ;]
|
Q__
Moderator
|
#424 - Wysłana: 12 Cze 2007 19:11:49 - Edytowany przez: Q__
|
Kazeite
Użytkownik
|
#425 - Wysłana: 12 Cze 2007 19:38:10
Może i tak ale jaki to byłby aspekt estetyczno-propagandowy...
Ta, a ile forsy by na to poszło...
Roboty są od czarnej roboty
No może i ludzie mają przemierzać majestatycznie kosmos, ale dopóki lotami kosmicznymi nie zajmie się jakiś bilioner, będą tłukli się rakietami
A jakże
No to pancerz jako taki był azbestowy i po kilkukrotnym przejściu przez amosferę sam złaził. Wolę nie myśleć, jakie to było zagrożenie dla zdrowia 
|
Q__
Moderator
|
#426 - Wysłana: 12 Cze 2007 19:51:55
Kazeite
Ta, a ile forsy by na to poszło...
Dowcip polega na tym, że IMHO badania kosmiczne są tak ważne, że należałoby w nie "pompować" pieniądze nie oglądając się na koszty... Nie na wszystkim należy oszczędzać (i nie wszystko musi podlegać regułom wolnego rynku)...
|
Kazeite
Użytkownik
|
#427 - Wysłana: 12 Cze 2007 20:25:11
Dowcip polega na tym, że IMHO badania kosmiczne są tak ważne, (...)
Ważność badań kosmicznych nie ma tutaj nic do rzeczy: Chodziło mi o to, że niezależnie od funduszy, więcej osiągniemy rakietami niż wahadłowcami. Wahadłowce nie bardzo nadają się do eksploracji kosmosu - rakiety jak najbardziej.
|
Q__
Moderator
|
#428 - Wysłana: 12 Cze 2007 21:34:49
Kazeite
Wahadłowce nie bardzo nadają się do eksploracji kosmosu - rakiety jak najbardziej.
To niech budują wielkie rakiety (takie jak "Niezwyciężony" nie przymierzając), a nie trzyosobowe Aresy...
|
Kazeite
Użytkownik
|
#429 - Wysłana: 12 Cze 2007 21:52:20
Niezwyciężony miał ile, 82 osoby załogi? Po co ci taka wielka załoga, żeby polecieć na Marsa, hm? Skąd ta mania wielkości? Chcesz założyć Galaktyczne Imperium, czy co? Walnąć sobie Gwiazdę Śmierci?
A Ares jako taki nie jest trzyosobowy. To jest tylko rakieta, środek napędu, z właściwym modułem załogowym przyczepionym na górze. Który to moduł załogowy, z tego co widzę, może przenosić od czterech do sześciu kosmonautów.
|
Q__
Moderator
|
#430 - Wysłana: 12 Cze 2007 22:44:07
Kazeite
Niezwyciężony miał ile, 82 osoby załogi? Po co ci taka wielka załoga, żeby polecieć na Marsa, hm? Skąd ta mania wielkości? Chcesz założyć Galaktyczne Imperium, czy co? Walnąć sobie Gwiazdę Śmierci?
Owszem coś w tym stylu by mi sie marzyło, choć moze nie tyle Imperium ile Federacja... Jak działać to z wykopem  ...
może przenosić od czterech do sześciu kosmonautów.
Strasznie duzo  ...
|
Kazeite
Użytkownik
|
#431 - Wysłana: 12 Cze 2007 22:48:12
A ile według ciebie powinno być? Chyba oczywiste jest, że polecieć poleci rozsądne minimum. Jak na mój gust sześć osób wystarczy w zupełności. (A Misja na Marsa i Czerwona planeta to potwierdzają  )
|
Q__
Moderator
|
#432 - Wysłana: 12 Cze 2007 22:54:19 - Edytowany przez: Q__
Kazeite
A ile według ciebie powinno być? Chyba oczywiste jest, że polecieć poleci rozsądne minimum.
Owszem, mam świadomość, że piewsza wyprawa na Marsa bedzie realizowana w wersji minimum  (i co by nie gadać ucieszę sie z niej mimo to), lecz wyobraź sobie giantyczny statek-habitat, który wylądowawszy na Masie od razu staje się pierwszym samowystarczalnym miastem na tej planiecie... Nierealne? Owszem (przynajmniej na obecnym etapie i to niezależnie od ilości wyłożonej gotówki). Ale jak piękne by to było  ...
A Misja na Marsa i Czerwona planeta to potwierdzają )
Nienajgorsze filmy, choć i nie arcydzieła  ... No i pełnią b. pożyteczną propagandową rolę  ...
EDIT:
Zresztą jeśli muszą niech już wracają i do rakiet  , ale niech je z wiekszym "wykopem"  budują, takie jak w klasycznej SF:
http://www.projectrho.com/rocket/rocket3p.html
http://www.projectrho.com/rocket/rocket3ap.html
|
Q__
Moderator
|
#433 - Wysłana: 17 Cze 2007 19:54:18
Kalendarium aktualniej misji Atlantisa:
# 8 czerwca 2007 - start promu Atlantis z Centrum Lotów Kosmicznych imienia Johna F. Kennedy'ego
# 10 czerwca 2007 - nastąpiło dokowanie do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
# 11 czerwca 2007 - miał miejsce pierwszy spacer kosmiczny z udziałem Jamesa Reilly'ego i Johna Olivasa
# 13 czerwca 2007 - miał miejsce drugi spacer kosmiczny z udziałem Stevena Swansona i Patricka Forrestera
# 15 czerwca 2007 - miał miejsce trzeci spacer kosmiczny z udziałem Jamesa Reilly'ego i Johna Olivasa
# 17 czerwca 2007 - miał miejsce czwarty, ponadplanowy spacer kosmiczny z udziałem Stevena Swansona i Patricka Forrestera
|
Kazeite
Użytkownik
|
#434 - Wysłana: 17 Cze 2007 23:02:18
Z pilnikiem i nożyczkami, co? 
|
Q__
Moderator
|
#435 - Wysłana: 17 Cze 2007 23:15:52
Kazeite
Z pilnikiem i nożyczkami, co?
Pewnie tak. Ale nie jest to temat do śmiechu. Tu chodzi:
1. o ludzkie życie,
2. o przyszłość badań kosmicznych.
|
Q__
Moderator
|
#436 - Wysłana: 21 Cze 2007 18:52:40
Dziś planowane lądowanie wahadłowca Atlantis. Będzie można je oglądać na stronie NASA:
http://www.nasa.gov/
|
Q__
Moderator
|
#437 - Wysłana: 21 Cze 2007 23:58:48
|
Q__
Moderator
|
#438 - Wysłana: 22 Cze 2007 23:31:34
Atlantis wylądował. (Media oczywiście uznały to za mało istotną informację... :]])
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=377220
|
Hazral
Użytkownik
|
#439 - Wysłana: 22 Cze 2007 23:55:47
(Media oczywiście uznały to za mało istotną informację... :]])
To chyba dobrze
Robimy zrzutkę dla NASA? Na nowe promy 
|
Q__
Moderator
|
#440 - Wysłana: 23 Cze 2007 00:30:30
Hazral
To chyba dobrze
Za to gdyby katastrofa była, to by sensację z tego zrobili... Tymczasem kolejna udana misja kosmiczna jest obecnie jeszcze mniej istotna dla mediów niż w czasach lotu Apollo 13... 
|
Hazral
Użytkownik
|
#441 - Wysłana: 23 Cze 2007 01:03:15
Za to gdyby katastrofa była, to by sensację z tego zrobili...
Ta, i w tym sensie dobrze że jest cicho.
Tymczasem kolejna udana misja kosmiczna jest obecnie jeszcze mniej istotna dla mediów niż w czasach lotu Apollo 13
Poczekajmy do lotów pasażerskich, gdy taka Angelina Jolie będzie na pokładzie to media będą o tym trąbić. A jeżeli będzie bardzo głośno, to "sławni i bogaci" będą "musieli" lecieć, bo "to teraz modne" 
|
Q__
Moderator
|
#442 - Wysłana: 23 Cze 2007 01:09:54
Hazral
Poczekajmy do lotów pasażerskich, gdy taka Angelina Jolie będzie na pokładzie to media będą o tym trąbić. A jeżeli będzie bardzo głośno, to "sławni i bogaci" będą "musieli" lecieć, bo "to teraz modne"
Cóż. Niech nawet loty kosmiczne staną się (na początek) bezsensowną zabawą bogatych snobów, byle dzięki temu badania kosmiczne sie rozwijały...
(No i przydałaby się Programowi Kosmicznemu taka potężna propaganda jaką kiedyś był Trek i "Odyseja Kosmiczna"... Niestety ENTek i "Armageddon" takiej roli nie odegrają...)
|
Picard
Użytkownik
|
#443 - Wysłana: 27 Cze 2007 14:34:15
Czytałem ostatnio,iż podobno stacja miedzynarodowa kosmiczna ma jakieś problemy z ustabilizowaniem orbity? Wie ktośmoze czy udało się załodze owej placówki uruchomić niezbedne silniki? Raczej tak gdyz Atlantis wrócił na Ziemie ale pewności co do kwestii stacji nie mam. Swoja droga to zdumiewajace,ze promy mimo przeszło dwóch dekad na karku wciaż latają w przestrzeń- przydało by się wreszcie zbudować coś nowego. 
|
Q__
Moderator
|
#444 - Wysłana: 27 Cze 2007 16:01:21
Picard
Czytałem ostatnio,iż podobno stacja miedzynarodowa kosmiczna ma jakieś problemy z ustabilizowaniem orbity? Wie ktośmoze czy udało się załodze owej placówki uruchomić niezbedne silniki?
Nie o silniki chodziło:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4228970.html
Swoja droga to zdumiewajace,ze promy mimo przeszło dwóch dekad na karku wciaż latają w przestrzeń- przydało by się wreszcie zbudować coś nowego.
I to coś większego od nieszczęsnego Aresa...
|
Q__
Moderator
|
#445 - Wysłana: 3 Lip 2007 13:03:48
|
Q__
Moderator
|
#446 - Wysłana: 7 Lip 2007 19:12:33
IMHO ciekawe:
http://www.islandone.org/
Takich śmiałych wizji nam trzeba...
|
Delta
Użytkownik
|
#447 - Wysłana: 2 Sier 2007 21:56:42 - Edytowany przez: Delta
|
Q__
Moderator
|
#448 - Wysłana: 2 Sier 2007 22:53:41 - Edytowany przez: Q__
Delta
NASA wysyła na Marsa sondę w poszukiwaniu wody. Sonda nosi jakże słuszną nazwę "Phoenix"
Bardzo dobra wiadomość  . Mam nadzieję że znajdą dużo tej wody. (Ba, życie też by znaleźć mogli...)
|
Q__
Moderator
|
#449 - Wysłana: 6 Sier 2007 17:02:22
Wywiad z Miguelem Lópezem Alegría, człowiekiem który przebywał w Kosmosie 215 dni:
http://portalwiedzy.onet.pl/0,11116,1427107,czasop isma.html
|
Jurgen
Moderator
|
#450 - Wysłana: 10 Sier 2007 09:28:14
|