Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#61 - Wysłana: 5 Sty 2014 17:40:38 - Edytowany przez: Q__
ortkajortkaj: Prawdopodobnie dlatego, że nie chciało mi się czytać instrukcji... Tak mi się jakoś skojarzyło... "Choć chcemy jedynie rzeczy, które działają, jesteśmy skazani na technikę. Po czym poznać, że coś jest wytworem techniki? Dobrą wskazówką jest to, że ma instrukcję obsługi."Douglas Adams "Łosoś zwątpienia: Autostopem przez Galaktykę po raz ostatni" ps. Puściłem te Twoje kalkulatory w dalszy obieg: http://forum.lem.pl/index.php?topic=280.msg54165#m sg54165
|
Q__
Moderator
|
#62 - Wysłana: 10 Sty 2014 13:00:31
|
ortkaj
Użytkownik
|
#63 - Wysłana: 10 Sty 2014 17:48:20 - Edytowany przez: ortkaj
Q__Niegodniśmy....niegodniśmy...  Zgodnie z nową tradycją trzeba dać w podzięce zegarek.... http://en.wikipedia.org/wiki/File:Clock-french-rep ublic.jpghttp://www.georgeglazer.com/archives/decarts/instr uments/decimalclock.htmlPS. Mam nadzieję, że będziesz nienawidzł mechaniki temporalnej tak samo jak ja.... 
|
Mav
Użytkownik
|
#64 - Wysłana: 10 Sty 2014 20:52:01 - Edytowany przez: Mav
Q__: Tempora mutantur dalej: Nie dziwie się... Po co komu ociężały, skomplikowany Windows, w ciężkim laptopie, jak może mieć prosty, intuicyjny, szybki system Android lub iOS, na leciutkim tablecie? Internet, aplikacje, filmy, edycja dokumentów - wszystko jest dostępne na tabletach.
|
reyden
Użytkownik
|
#65 - Wysłana: 10 Sty 2014 21:10:01
Tablet z Andkiem czy iOS na pokładzie nie do wszystkiego się nadaje .
O ile internet czy oglądanie filmów to jeszcze ujdzie - zależy kto co lubi , jak bym nie mógł oglądać filmów na ekranie 7" czy podobnym .
Gorzej z softem czy np. grami - tutaj nie zawsze masz wszystko co jest na windowsie .
|
pirogronian
Użytkownik
|
#66 - Wysłana: 10 Sty 2014 21:26:22
reyden: Gorzej z softem czy np. grami - tutaj nie zawsze masz wszystko co jest na windowsie . Może jakiś Linuksik?
|
reyden
Użytkownik
|
#67 - Wysłana: 10 Sty 2014 21:39:37
A czym jest Android ?
A co do Linuxa - nie we wszystkim jest lepszy , w zadaniach typowo serwerowych Linux jest faktycznie lepszy ale do gier już nie bardzo , choć z tym jest coraz lepiej z roku na rok to nadal Linux jest daleko w tyle .
99% gier jest natywnie pisana pod Win , niektóre są również w wersjach na pingwina , resztę trzeba uruchamiać przez jakiś emulator np. Wine - co nie zawsze działa poprawnie .
|
Mav
Użytkownik
|
#68 - Wysłana: 10 Sty 2014 22:02:59 - Edytowany przez: Mav
reyden: 99% gier jest natywnie pisana pod Win Ale laptop nie jest do grania, chyba, że ktoś nie ma co z pieniędzmi robić (taki sam PC wychodzi kilka tysięcy taniej. A tablety porównuję się głownie do własnie laptopów. reyden: jak bym nie mógł oglądać filmów na ekranie 7" czy podobnym . Ja też, ale w laptopach są niewiele większe. Wg mnie do internetu i innych tego typu normalnych czynności tablet z Androidem czy iOS jest zdecydowanie lepszy od laptopa z Windowsem. Natomiast do grania konsola albo mocny PC
|
Mav
Użytkownik
|
#69 - Wysłana: 20 Sty 2014 13:07:13
|
The_D
Użytkownik
|
#70 - Wysłana: 20 Sty 2014 17:49:11
Mav: Ale laptop nie jest do grania, chyba, że ktoś nie ma co z pieniędzmi robić ... albo sporo podróżuje Mav: Ja też, ale w laptopach są niewiele większe. Średnia laptopowa to ok 14-15 cali (w domu mam 14, w pracy 17) czyli ok 2 razy większa przekątna i 4 razy większa powierzchnia  Mav: Wg mnie do internetu i innych tego typu normalnych czynności tablet z Androidem czy iOS jest zdecydowanie lepszy od laptopa z Windowsem. W zasadzie do przeglądania internetu, korzystania z multimediów czy grania w proste uzależniające gry (czyli tego co robi 90% populacji przy komputerze  ) tablet w zupełności wystarczy, ale jak przyjdzie ci otworzyć jakiś bardziej skomplikowany dokument worda albo znajomy zdjęcia na pendrive przyniesie to się możesz zaciąć.
|
Adek
Użytkownik
|
#71 - Wysłana: 20 Sty 2014 20:24:49 - Edytowany przez: Adek
Ja tam wolę jednak laptopa lub stacjonarny komputer. Koleżanka ma jakiegoś wyjątkowo nieudanego tableta i minionej jesieni od września aż do grudnia ciągle się jej coś w nim psuło. A to nie ładował prądu a to się system operacyjny sypał i ciągle go reklamowała aż przy 3 -ciej reklamacji dali jej nowy. Dlatego podzielam zdanie The D, że jednak typowe komputery potrafią znacznie więcej i szybciej dzięki swoim prockom oraz kartom graficznym. Ja tak widzę np po telewizorze 3 D LG, że on przy pewnych filmach z netu (straming online) zaczyna się dusić. i to czasem tak, że aż jajo można znieść albo sepuku popełnić  Reklam nawyskakuje a potem się "prrrrrr" stronka netowa zwiesi. Na YT już nie ma tego problemu a Silverlight to już nie można wgl zainstalować na LG bo NIE bo pewnie LG nie ma na to licencji czy ja nie wiem o co kaman. A tak podłączam lapka i wszystko śmiga bez zakłóceń. Czy to gra czy to streaming czy GG czy OFFICE czy cokolwiek innego!  Z resztą kuzyn, jego żonka i kuzynka w święta Bożego Narodzenie 2012 zademonstrowali pokazowo całej mojej rodzince co to za cudo i szczerze mówiąc nie porwało mnie to. Wole jednak tachać się z cieżkim ale za to niezawodnym lapkiem. Czy to zwiecha systemu z niebieskim ekranem co mi się ostatnio działo jak odłączałem kabel HDMI czy to insze dziwy (spodobało mi się to tutejsze określenie hehe) i zawsze się odzyska z kopii zapasowej czy z zrzutu systemu czy czegokolwiek innego i jedziesz dalej. A tak jak koleżanki tablet a i kuzyna jak ostatnio słyszałem to miały tam jakieś problemy. Że nie wspomnę np jak pewne programy do obróbki zdjęć czy też np do miksowania muzyki to na tablecie to nawet nie wiem czy by to drętwo nie chodziło? Wole LAPKA lub kompa i KONIEC KROPKA/ Jak wymyślą kiedyś coś równie niezawodnego to wtedy rozważę zamianę. 
|
Q__
Moderator
|
#72 - Wysłana: 21 Sty 2014 08:10:22 - Edytowany przez: Q__
Wygląda na to, że te kwantowe komputery mogą nie być takie super-hiper jak się zdawało: http://www.polskieradio.pl/23/267/Artykul/1029074, Komputery-kwantowe-nie-musza-byc-szybsze-od-zwykly chPytanie z gatunku głupich: czy uznać, że Penrose miał rację (skoro głosił, że do prawdziwej Sztucznej Inteligencji droga długa, a wyboista), czy też, że się mylił (bo wygląda jak by nie w kwantach odpowiedź)  .
|
Mav
Użytkownik
|
#73 - Wysłana: 21 Sty 2014 12:13:22 - Edytowany przez: Mav
The_D: Średnia laptopowa to ok 14-15 cali (w domu mam 14, w pracy 17) czyli ok 2 razy większa przekątna i 4 razy większa powierzchnia To fakt. laptopy mają większe ekrany. Ale warto zwrócić uwagę, że jakość matryc topowych tabletów jest o wiele lepsza od tych laptopowych. A 15 calowe i większe laptopy z Androidem są już w planach producentów np. Asusa. The_D: ale jak przyjdzie ci otworzyć jakiś bardziej skomplikowany dokument worda albo znajomy zdjęcia na pendrive przyniesie to się możesz zaciąć. Kwestia rozwoju Androida, a ten rozwija się bardzo szybko. Oprogramowania też przybywa. Q__: Wygląda na to, że te kwantowe komputery mogą nie być takie super-hiper jak się zdawało: Mnie zastanawia ten problem zakłócania obliczeń. Komputery kwantowe muszą być mocno ekranowane, bo środowisko zewnętrzne może tworzyć zakłócenia, a to jest bardzo duża wada.
|
Adek
Użytkownik
|
#74 - Wysłana: 21 Sty 2014 13:36:52 - Edytowany przez: Adek
Q i Mav Cytat z artykułu linkowanego przez Q "W zeszłym roku dwa niezależne badania wskazały, że elektronika kwantowa daje olbrzymie szanse rozwojowe. Nowatorskie komputery mogą być nawet 3600 razy szybsze od zwykłych, sugerowali naukowcy z całego świata. Bity zwykłych komputerów to albo „0”, albo „1”. W komputerze kwantowym jednostka danych to qubit, który może być zerem i jedynką na raz. Dlatego właśnie wiele operacji może trwać w jednym momencie." No i GIT Niech pracują nad tym dalej. Jak się z tą technologią ogarną i zaczną kiedyś sprzedawać po przystępnych cenach to wtedy mogę pozbyć się kompa ale chyba wciąż nie lapka, który to może trochę waży ale jednak jest lżejszy od kompa i na pasku na ramieniu można go spokojnie nosić do auta lub np na dworzec PKP jak na chłopa przystało. 
|
Q__
Moderator
|
#75 - Wysłana: 21 Sty 2014 16:48:22 - Edytowany przez: Q__
MavMav: Mnie zastanawia ten problem zakłócania obliczeń. Komputery kwantowe muszą być mocno ekranowane, bo środowisko zewnętrzne może tworzyć zakłócenia, a to jest bardzo duża wada. Czyli chyba jednak cios dla koncepcji Penrose'a, bo czaszka raczej aż tak nie ekranuje?  .
|
Mav
Użytkownik
|
#76 - Wysłana: 22 Sty 2014 17:36:53
Q__: Czyli chyba jednak cios dla koncepcji Penrose'a, bo czaszka raczej aż tak nie ekranuje? Chyba, że się ją zrobi z ołowiu albo z jakiegoś innego materiału ekranującego 
|
Q__
Moderator
|
#77 - Wysłana: 22 Sty 2014 17:38:03
MavMav: Chyba, że się ją zrobi z ołowiu albo z jakiegoś innego materiału ekranującego Wolverine'a w to nie mieszajmy... 
|
Q__
Moderator
|
#78 - Wysłana: 29 Sty 2014 00:36:47
|
Mav
Użytkownik
|
#79 - Wysłana: 12 Kwi 2014 17:46:46
|
Q__
Moderator
|
#80 - Wysłana: 14 Kwi 2014 10:32:01 - Edytowany przez: Q__
|
Mav
Użytkownik
|
#81 - Wysłana: 25 Kwi 2014 22:31:18
|
Q__
Moderator
|
#82 - Wysłana: 25 Kwi 2014 22:53:50 - Edytowany przez: Q__
MavMav: że odpali każdą grę na maksymalnych detalach Nie lepiej od razu grać na Cray'u Titanie?  W końcu jak Tianhe-2 go zdetronizował, to pewno da radę kupić go niedługo z demobilu  .
|
Mav
Użytkownik
|
#83 - Wysłana: 28 Kwi 2014 13:52:56
Q__: Nie lepiej od razu grać na Cray'u Titanie? Tylko gdzie go postawić? 
|
Guauld
Użytkownik
|
#84 - Wysłana: 28 Kwi 2014 14:13:45
A mnie zastanawia jak to zrobili, że z wypuszczonej jakiś czas temu (2 lata?) karty o mniejszej wydajności pobierającej 1100W nagle osiągnęli takie wyniki przy szczytowym poborze ok. 266W. To i tak jest ponad połowa możliwości mojego zasilacza  .
|
Q__
Moderator
|
#85 - Wysłana: 28 Kwi 2014 15:15:57
|
Mav
Użytkownik
|
#86 - Wysłana: 28 Kwi 2014 15:50:05
Q__: Macie jeszcze mebelki to tych komputerów Za nowoczesne. Lepiej iść wizją Star Treka, tam w domach używają takich siedzisk:  
|
Guauld
Użytkownik
|
#87 - Wysłana: 28 Kwi 2014 15:52:33 - Edytowany przez: Guauld
Q__Pierwsze wygląda jak stanowisko do zdalnego sterowania droideką  Nie rozumiem tylko czemu niektórzy ludzie muszą koniecznie trzymać monitory tak blisko siebie. To przecież strasznie wysusza oczy, a chociaż wzrok może się i mniej wysila, to na pewno pogarsza. Sam mam monitor 24 cale i przy rozdzielczosci 1920x1200 siedzę zawsze w odległości co najmniej metra (na 1,5 pozwala mi pokój) i nie mam żadnych problemów.
|
Q__
Moderator
|
#88 - Wysłana: 28 Kwi 2014 21:47:08
GuauldGuauld: Pierwsze wygląda jak stanowisko do zdalnego sterowania droideką Ach, droideki... Jeden z nielicznych pozytywnych wkładów PT w kanon SW. Cieszę się, że Thrawn parę sobie zachował  : http://www.youtube.com/watch?v=XjSQFW-aPQU
|
Q__
Moderator
|
#89 - Wysłana: 5 Maj 2014 15:42:09
|
Mav
Użytkownik
|
#90 - Wysłana: 5 Maj 2014 15:57:59
Q__: Dobre wieści ze Stanford A Stephen Hawking ostrzega przed AI: http://www.chip.pl/news/wydarzenia/trendy/2014/05/ stephen-hawking-ostrzega-przed-sztuczna-inteligenc jaFascynujący jest ten szybki rozwój komputerów, ale szkoda, że już dziś nie mogę sobie z kompem pogadać 
|