Autor |
Wiadomość |
Anonim
Anonimowy
|
#31 - Wysłana: 7 Sty 2007 00:10:55
"Doctor Who" to angielska odpowiedź na komiksy o superbohaterach
|
Q__
Moderator
|
#32 - Wysłana: 7 Sty 2007 11:57:42 - Edytowany przez: Q__
|
Q__
Moderator
|
#33 - Wysłana: 9 Sty 2007 12:26:38 - Edytowany przez: Q__
|
Q__
Moderator
|
#34 - Wysłana: 13 Sty 2007 12:31:02 - Edytowany przez: Q__
Jestem po obejrzeniu kolejnego odcinka. Ta sama uwaga co poprzednio - ciekawe kwestie, "specyficzna" scenografia.
Co do fabuły: wychodzi na to, że medyczne nadużycia na łódzkim pogotowiu się ni skończą. Można tu zauważyć, że mimo lekkiej, żartobliwej formy tego serialu, wizja przyszłości jaką przedstawia "Doctor Who" jest w sumie znacznie pesymistyczniejsza niż np. ta z Treka. Ludzie i inne istoty rozwijają sie owszem, lecz i padają ofiarą różnych klęsk, także (a moze nawet najczęściej) tych które wynikają z ich własnej głupoty lub złej woli, lub też są wynikiem międzyplanetarnych wojen i najazdów. Prawdę mówiąc przypomina się tu sentencja " natura humana satanica est" i zdanie Lema o "drapieżnej małpie". Co gorsza, Obcy pokazani w serialu mają zwykle równie "sataniczną" naturę, choć od małpy nie pochodzą. Według wizji rodem z "Doctora Who" głupota, bylejakość, rządza władzy i wręcz zło, są cechą natury ludzkiej, ba natury wszystkich żywych istot.
Co ciekawe na płaszczyżnie ideowej podobną gorzką wizję natury istot rozumnych przedstawiają i inne brytyjskie humoreski SF - "Czerwony Karzeł" oraz "Autostopem przez Galaktykę". Nie znaczy to oczywiście, że z dzieł tych wieje beznadzieją, po prostu daleko im do optymizmu i wiary w to, że za postępem technologicznym musi postępować etyczny. Wołałbym wierzyć w optymistyczne wizje rodem z ST czy utworów Clarke'a, ale póki co samo życie zdaje się potwierdzać ten mniej optymistyczną wizję (a co gorsza żaden Doctor nie przybędzie nam na pomoc).
Z drugiej jednak strony nie jest to wizja 100% pesymistyczna - ludzie rozwijają się, poznają nowe technologie, i nadal, mimo wszelkich klęsk, istnieją (jeśli nawet w "Autostopem..." dochodzi do zagłady Ziemi to jest ona "odwracalna"). Po prostu, w przeciwieństwie do innych autorów SF, twórcy brytyjskich humoresek zdają się mówić: w przyszłości będzie inaczej, ale nie zasadniczo lepiej. Człowiek mimo rozwoju techniki (ich zdaniem) pozostanie w swej naturze taki jak jest.
(ps. jak ja nie lubie pisać sam po sobie.)
And one more thing: czy ta postać z komiksów Marvela nie przypomina Wam dzisiejszego odcinka?
A skoro o komiksach Marvela mówimy, oto grupa brytyjskich superherosów ze "stajni" tego wydawnictwa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Knights_of_Pendragon
i jeszcze jeden angielski superheros (tym razem nie z Marvela, choć z "Marvel" w nazwie):
http://en.wikipedia.org/wiki/Miracleman
|
theczarek
Użytkownik
|
#35 - Wysłana: 16 Sty 2007 16:39:01 - Edytowany przez: theczarek
Slain chyba byl wydany też u nas w kraju.
Czytał ktoś??
|
Q__
Moderator
|
#36 - Wysłana: 16 Sty 2007 17:18:01 - Edytowany przez: Q__
theczarek
Co za zbieg okoliczności  Ty o serii "Slaine" TU, ja w topicu o komiksach... Świetny komiks, "kanoniczna" fantasy łącząca najlepsze cechy "celtyckich" "Mgieł Avalonu" i "heroicznego" "Conana". Baardzo dobra seria. Zwłaszcza "Rogaty bóg" z rysunkami Bisley'a wymiata (tym bardziej gdy porównac go z np. "Conanami" Buscemy wydanymi przez TM-Semic).
"Storm" też sie u nas ukazał - oryginalna krzyżówka heroic fantasy z... hard SF. Ponoć zadziałał inspirująco na Baxtera gdy "Tratwę" pisał.
Natomiast "Judge Dredd" (ale znam tylko tem komiks o spotkaniu z Lobo, nie ten ambitniejszy z Gackiem) niezbyt mi podpasował.
|
Q__
Moderator
|
#37 - Wysłana: 18 Sty 2007 04:01:50 - Edytowany przez: Q__
I jeszcze mała ciekawostka dotycząca spotkania Doctorka z inną znaną postacią:
In the "Star Trek" novel "Ishmael", author Barbara Hambly has Mr. Spock, through time travel, meeting the characters from the TV series, "Here Come the Brides". The inspiration for this was likely the fact that Mark Lenard played Aaron Stempel in Brides, and Spock's father in the "Star Trek" TV series and movies. In the book (which like all novels is not considered part of "Star Trek" canon) Stempel turns out to be one of Spock's human ancestors. Doctor Who also makes two cameos in the book.
|
Q__
Moderator
|
#38 - Wysłana: 20 Sty 2007 12:21:24
Czy Ktoś wie dlaczego w tę sobotę zamiast Doctorka był "Karate Kid IV", i kiedy można się spodziewać emisji kolejnych odcinków?
|
Darklighter
Użytkownik
|
#39 - Wysłana: 20 Sty 2007 12:37:01 - Edytowany przez: Darklighter
Bo pierwsza seria dobiegła końca, a jak wiadomo nasze telewizje mają tendencje do puszania tylko 1 czy 2 serii potem przerwa, potem od nowa itp.
Nie wiem nawet czy zakupili drugą serię.
|
Q__
Moderator
|
#40 - Wysłana: 20 Sty 2007 13:17:21
Darklighter
Dowcip polega na tym, że puscili już dwa pierwsze odcinki drugiej serii i dopiero potem przerwali...
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#41 - Wysłana: 20 Sty 2007 13:21:41
to też bardzo typowe :]
naprawdę nie rozumiem takiej polityki - tak było z VOY na C+ i TNG wcześniej...
|
Q__
Moderator
|
#42 - Wysłana: 20 Sty 2007 13:33:11 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith
to też bardzo typowe
Niestety...
naprawdę nie rozumiem takiej polityki - tak było z VOY na C+ i TNG wcześniej...
Nb. w dostępnym w necie programie TVP 1 "Doctor Who" miał dziś być, wygląda na to, że w telewizji panuje bałagan (łagodnie mówiąc)...
|
Darklighter
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 20 Sty 2007 13:52:32
Czyli ostatni wyemitowany odcinek w TV to "Tooth and Claw"?
|
Q__
Moderator
|
#44 - Wysłana: 20 Sty 2007 14:02:37 - Edytowany przez: Q__
Darklighter
Czyli ostatni wyemitowany odcinek w TV to "Tooth and Claw"?
Niestety na ten odcinek ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tooth_and_Claw_%28Doc tor_Who%29) jeszcze się nie doczekaliśmy, ostatni emitowany epizod to "New Earth":
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Earth
(Zapewnie zmyliło Cię to, że wliczyłem "The Christmas Invasion" do sezonu.)
|
Q__
Moderator
|
#45 - Wysłana: 30 Mar 2007 10:57:35 - Edytowany przez: Q__
Serial "Doctor Who" powrócił na antenę TVP, właśnie odcinkiem "Tooth and Claw"
Klimat tego epizodu utrzymany jest w stylu pastiszu horrorów made by Hammer Studios
http://en.wikipedia.org/wiki/Hammer_Film_Productio ns
może się też lekko kojarzyć z "Dog Soliders" (wilkołak + bieganina  ).
Sam plan wilkołaka i jego wyznawców z tego odcinka nawiązuje do pomysłu z powieści "Anno Dracula" (acz nie zostaje zrealizowany). Pojawia sie też żartobliwa aluzja do steampunku (Doctor mówi coś o statkach kosmicznych na węgiel  .) W tymże odcinku ujawnia się też po raz pierwszy znana (i jakże miła sercu Trekera  ) skłonność 10 Doctora do technobełkotu  . Oraz pokazane są okoliczności założenia Torchwood Institute
http://en.wikipedia.org/wiki/Torchwood_Institute
który ostatnimi czasy doczekał się osobnego serialu (zatytułowanego po prostu "Torchwood"):
http://en.wikipedia.org/wiki/Torchwood
ps. zwróciłem uwagę na fakt, że, mimo żartobliwego tonu, "Doctor Who" jest serialem szafującym życiem bohaterów drugoplanowych znacznie mniej oszczędnie niż Trek - w każdym odcinku giną tu bohaterowie drugoplanowi i postacie epizodyczne, często w znacznej ilości.
I jeszcze jedna konkluzja: dziwnie ogląda się kręcony współcześnie serial mający scenografię i F/X na poziomie TOS. Dobrze, że Trek poszedł w innym kierunku. (Choć ta "biedna" stylistyka nadal mi się to kojarzy z twórczością Lema o I. Tichym i prof. Tarantodze... Ten odcinek, z przyczyn oczywistych, zresztą mniej niż pozostałe.)
|
Q__
Moderator
|
#46 - Wysłana: 1 Kwi 2007 14:47:02
|
Q__
Moderator
|
#47 - Wysłana: 26 Kwi 2007 11:40:32
Dziś nasza kochana TVP wyemitowała kolejny odcinek Doctora Who (ww którym dostaliśmy Cybermenów i Daleków - dwie rasy paskudnych cyborgów od dawna kojarzone z w/w serialem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_Ghosts
BTW: albo przegapiłem kilka oddcinków, albo znów pomieszali kolejność (co akurat w tym wypadku byłoby bardziej szkodliwe niż w innych)...
"Ci żli" z w/w odcinka:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberman
http://en.wikipedia.org/wiki/Dalek
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#48 - Wysłana: 26 Kwi 2007 17:12:11
A, akurat oglądałem. Nawet oglądałem poprzedni z mme Pompadour. jest to niewątpliwie kino wybitnie pastiszowe. Kreacja Tennanta jest świetna 
|
Q__
Moderator
|
#49 - Wysłana: 26 Kwi 2007 17:36:41
Pah Wraith
Nawet oglądałem poprzedni z mme Pompadour. jest to niewątpliwie kino wybitnie pastiszowe. Kreacja Tennanta jest świetna
Noo, w końcu się w czymś zgadzamy  .
|
Q__
Moderator
|
#50 - Wysłana: 2 Maj 2007 11:47:58
I oto pożegnaliśmy Rose Tyler. Znalazła nowy dom w nowym lepszym świecie i alternatywny "analog" swego zmarłego ojca (będący w dodatku osobą i ważną i bogatą) musiała jednak pożegnać się z Doctorem (wcześniej jednak ocaliła świat).
Dodam jeszcze, że tak dramatyczno-wzruszającego odcinka tego serialu jeszcze nie widziałem, a efekty spec. tym razem dawały się nawet "przełknąć"...
|
Hazral
Użytkownik
|
#51 - Wysłana: 2 Maj 2007 14:52:37
Dodam jeszcze, że tak dramatyczno-wzruszającego odcinka tego serialu jeszcze nie widziałem, a efekty spec. tym razem dawały się nawet "przełknąć"...
Ciężko się nie zgodzić
Ciekawe kim była "tajemnicza panna młoda" na końcu 
|
Q__
Moderator
|
#52 - Wysłana: 2 Maj 2007 17:45:13
Hazral
Ciekawe kim była "tajemnicza panna młoda" na końcu
Dowiemy sie w następnym odcinku  . Ale jeśli chcesz oto spoiler:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Runaway_Bride_%28 Doctor_Who%29
ps. widziałem (po raz kolejny) Daleków, kto by pomyślał, że tyle sił zła może tkwić w solniczce 
|
Hazral
Użytkownik
|
#53 - Wysłana: 2 Maj 2007 18:25:28
widziałem (po raz kolejny) Daleków, kto by pomyślał, że tyle sił zła może tkwić w solniczce
Mi sie kojarzyli z pionkami z szach 
|
Q__
Moderator
|
#54 - Wysłana: 2 Maj 2007 18:33:38
Hazral
Mi sie kojarzyli z pionkami z szach
"Kanoniczny" kształt szachowego pionka jest jednak inny
BTW: jakosć serialu "Doctor Who" będzie się poprawiać z odcinka na odcinek, lojalnie uprzedzam  .
|
Hazral
Użytkownik
|
#55 - Wysłana: 2 Maj 2007 19:38:37
jakosć serialu "Doctor Who" będzie się poprawiać z odcinka na odcinek, lojalnie uprzedzam
Obecny nie był taki zły, a jeżeli ma sie poprawić to tym lepiej  Doktora nie da się nie lubić, genialnie zagrany
Szkoda że jest nadawany w tak idiotycznej porze, niedługo nie będę mógł oglądać 
|
Q__
Moderator
|
#56 - Wysłana: 2 Maj 2007 23:23:14
Hazral
Obecny nie był taki zły, a jeżeli ma sie poprawić to tym lepiej
Zgadzam się, był pewien urok w tej kiczowatej konwencji...
Doktora nie da się nie lubić, genialnie zagrany
Excatly, poprzedni mi jednak mniej "podchodził"...
Szkoda że jest nadawany w tak idiotycznej porze
Niestety... Pora jest faktycznie beznadziejna.
|
Hazral
Użytkownik
|
#57 - Wysłana: 3 Maj 2007 09:55:26
Pora jest faktycznie beznadziejna.
Piszemy petycje? 
|
Q__
Moderator
|
#58 - Wysłana: 3 Maj 2007 16:05:05
Hazral
Piszemy petycje?
Jak ja dostaną to już raczej dla świętego spokoju nowych sezonów nie zakupią, żeby im fani d*** nie zawracali
(A odcinki zawsze mozna sobie nagrać i obejrzeć tego samego dnia z opóźnieniem.)
|
Doctor_Who
Użytkownik
|
#59 - Wysłana: 30 Paź 2007 19:40:31 - Edytowany przez: Doctor_Who
Pomijacie pewną ważną rzecz, a może nie chce trekowcom (sam jestem trekowcem) przez gardła - Doctor jest starszy od Star Treka.
A tak poza tym witam wszystkich jako nowy użytkownik. Miałem zamiar przywitać się w temacie o Doktorku (uwielbiam tę postać, co widać po nicku), a tu już taki jest... No cóż. Wybaczcie odkopanie.
|
kanna
Użytkownik
|
#60 - Wysłana: 30 Paź 2007 19:44:50 - Edytowany przez: kanna
Doctor_Who
Doctor jest starszy od Star Treka.
Starszy nie znaczy lepszy... Ostatnio oglądałam po raz pierwszy tos (i przezyłam) , co pokazuje, że jestem otwarta na nowe doswiadczenia , więc może nawet spojrzę na Dr jak znajdę
Witam na Forum 
|