USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Piszcie artykuły o Star Treku do Wikipedii
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
Paradoks
Użytkownik
#1 - Wysłana: 3 Maj 2006 14:21:12 - Edytowany przez: Paradoks
Witam,

Chciałbym namówic Was do pisania o Star Treu na Wikipedii. Bo przydałobysię tam jeszcze pare artów. Ja sam dużo tam zrobiłem -na początku roku było 18 artów, teraz jest 57 (wszytkie moje . Można wszytskio zaobaczyć na podanym linku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Star_Trek

Najpilniejsze rzeczy do zrobienia:
*artykuł Star Trekeep Space Nine
*artykuł The Oryginal Series
*uzupełnienie artykułu Star Trek: The Next Generation
*uzupełnienia artykułu Voyager
*uzpełnienia artykułu Gwiezdna Flota

Średniopilne rzeczy zo zrobienia:
*artykuł The Animated Series
*artykuł Enterprise-E
*poprawa artykółu: The Motion Picture
*poprawa artykułu: Wrath of Khan
*poprawa artykułu: The search for Spock
*artykuł Star Trek IV: The Voyage Home
*artykuł Star Trek V: The Final Frontier
*artykuł Star Trek VI: The Undiscovered Country
*artykuł Star Trek: Generations
*poprawa artykółu Star Trek:First Contact
*artykuł Star Trek IX: Insurrection
*poprawa artykóły Star Trek: Nemesis
*Poprawa artyuły Wolkanie
*poprawa artykułu Ludzie (Star Trek)
*poprawa artykułu Andorianie

I to narazie by było wszytsko jakby ktoś mógł to byłbym wdzięczny - i tak co do artów o Treku polska wikipedia jest bardzo rozbudowana na tle innych - lepsza jest tylko Angielska, Niemiecka, Francuska i Włoska. Ale mamy duże sznase być drudzy (nie tak trudno przegonić Niemców, Francózów i Włochów).

Więc z edytowania artów o Treku na wikipedi są następujące koszyści:
*Piszesz o tym co lubisz
*Trek staje się sławiejszy
*Wywyższa Polskę - choćby z okazji dzijesjszego święta - 3 maja

Więc namawiam do pisania artów o Treku do wikipedii. Ale się rozpisałem
Domko
Użytkownik
#2 - Wysłana: 3 Maj 2006 14:44:25 - Edytowany przez: Domko
A dlaczego nie do Memory-Alpha?? Powstaje polska wersja...
Paradoks
Użytkownik
#3 - Wysłana: 3 Maj 2006 17:41:54
A dlaczego nie do Memory-Alpha?? Powstaje polska wersja...

Szczerze mówiąc to Memory-Alpha mi się osobiscie nie podoba. Nie "Wgrali" do nien żadnych szablonów - nie można zrobić nawet tabelki ani zakfalifikować artykół do zalążków. Pozatym artów jest bradzo mało. Nie ma nawet wstępu i pomocy.

Z resztą niepoodoba mi sie styl redaktorów którzy piszą tam arty - szczególnie opisy bohaterów. Nazwy sekcji są okropnie długie i ogólnie czarne tłio brzydko wyglada. To jest moje zdanie i nie musi być zgodne z prawdą, ja nikogo nie nastawiam przeciwko Meory-Alpha. Ale mi się ono nie podoba.

Sam napisałem do nichb artykół o Star Treik:Enterprise.
Paradoks
Użytkownik
#4 - Wysłana: 19 Maj 2006 19:48:18
Chciałbym jeszcze poprosić o rade - też odnośnie Treka w wikipedi. Mianowicie w czerwcu będe robił Portal Star Trek - czyli taka jakby strona główna całej kategori Star Trek (dla niezorientowanych w temacie tu są przykłady jak wyglądają inne takie portale: http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Portale). Ma już jako taki projekt (ale jest bardzo prowzioryczny: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Logolego/ Projekt/Portal:Star_Trek).

Ale do rzeczy: na tej stronie głównej ma być coś jakby "Kalendarium" (ew.: "Rocznice", "w tym czasie itp.), czyli podane zblizajace się rocznice Star Trek (np. Premiery Pilotów serali, wiecie o o mi chodzi), ale można by też dodać do tego kalendarium wydarzenie kanoniczne z Treka (np. Rocznica "Wodowania" Entka, jednego drugiego).

Rzecz tym ze niewiem czy te dwie rodzaje rocznic umieścić razem, czy w osobnych "tablekach", jeśli w osobnych to jak je nazwać, żeby każdny niezorientowany w temacie wiedział o co chodzi. Czekam na opinię.
James T Kirk
Użytkownik
#5 - Wysłana: 19 Maj 2006 20:23:15
Rzecz tym ze niewiem czy te dwie rodzaje rocznic umieścić razem, czy w osobnych "tablekach", jeśli w osobnych to jak je nazwać, żeby każdny niezorientowany w temacie wiedział o co chodzi. Czekam na opinię.

Mogłbys zrobic cos takiego że do kazdego dnia roku pojawiałby sie komentarz np: dnia 28.09.2007 taki oto: 20 lat temu wyemitowano po raz pierwszy odcinek ,,Encounter at Farpoint,, itp. Co do zdarzeń przyszłych można zrobic analogicznie podobnie, czyli do wpomnianej wyżej daty 28.09.2007 , taki oto: ,,za 360 lat będą miały miejsce zdarzenia opowiedziane w odcinku,, Qpid,, (4x20 TNG)
Paradoks
Użytkownik
#6 - Wysłana: 20 Maj 2006 10:12:19
Też właśnie myślałem o tym - ale czy umieścić to w jedym kwadraciku, czy w dwóch osobnych do przyszłych i przeszłych wydarzeń. Ale z tego co wiem to niema aż tylu zdarzeń terkowch y strazczyła po klika na każdy dzień. Nawet jakby to połączyc razem. Ale chociaż jakby dodoać urodziny aktorów i głonych produnentów... Ale narazie będe szukał dat. Zobacz jak to liczbowo wyjdzie.

Jakby ktoś znał stronke gdzie są takie rzeczy podane to bybym bardzo wdzieczny.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 19 Cze 2006 19:43:22
A może ktoś by się podjłął przetłumaczenia na polski całej Memory Alpha? (to też Wiki)
Pah Wraith
Użytkownik
#8 - Wysłana: 20 Cze 2006 00:20:54
Jasne, na kiedy to chcesz? Na jutro? To jest 19,5 tys artykułów... Każdy z użytkowników tego forum musiałby przetłumaczyć 50 artykułów...

PS To "ó" w temacie jest zabójcze
waterhouse
Moderator
#9 - Wysłana: 20 Cze 2006 00:23:19 - Edytowany przez: waterhouse
biorę zwykle 15 zł od strony....mam podać nr konta ?

PS

jakie ó?
Pah Wraith
Użytkownik
#10 - Wysłana: 20 Cze 2006 08:37:35 - Edytowany przez: Pah Wraith
Wielkie dzięki ódzielny Móderatórze

PS 15 zł od strony? Zapłać sobie
Paradoks
Użytkownik
#11 - Wysłana: 20 Cze 2006 14:19:02
Takei rzeczy właśnie chce robić, ale jak się zabieram za to tłumaczenie, to zaczyna mnie boleć głowa, robie sie senny i szczypie mnie w oczy od monitora.

Pozatym nieznam wszytkich czasów i słówek angilekich. Wole osobiście znaleźć coś po polsku i przeredagować, zmienić, skrócić, dodać cos od siebie - przychodzi mi to przyjemniej.

PS 15 zł od strony? Zapłać sobie

za każde przetłuamczonego arta moge hojnie zapłacić... dobrym słowem. Pasuje?
Paradoks
Użytkownik
#12 - Wysłana: 6 Lip 2006 18:01:00
http://pl.wikipedia.org/wiki/Portal:Star_Trek

Właśnie uruchomiłem na Wikipedii Portal:Star Trek. Podoba się? Tak wogóle to poszukuje też osób chętnych do współtworzenia.
Picard
Użytkownik
#13 - Wysłana: 6 Lip 2006 19:09:12
Paradoks

Z tego co widze bardzo! A w jakiej dziedzinie potrzebujesz pomocy? Jakich tekstow Ci potrzeba?
Paradoks
Użytkownik
#14 - Wysłana: 6 Lip 2006 20:27:53 - Edytowany przez: Paradoks
Picard
Z tego co widze bardzo! A w jakiej dziedzinie potrzebujesz pomocy? Jakich tekstow Ci potrzeba?

Hmm... Głównie chodzi mi o artykuły, ale ten topic jest o pisaniu artykułów jest już 2 miesiące i nikt żadnego nowego artykułu nie napisał. Ale jeśli nie artykuły, to musze skompletować zbiór cytatów. Wszyske ktore do tej pory zebrałem są na siostrzenym projekcie Wikipedii - Wikicytatach. Oprócz tego musze skomletować zbiór ciekawostek, plauje też dorzcić do portalu sekcje o nazwie "Kalendarium", będa tam wsztkie wydarzenie związane ze Star Trekiem.
Paradoks
Użytkownik
#15 - Wysłana: 20 Lip 2006 16:37:16
Za "radą" Q__ ponawiam swój apel.
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 20 Lip 2006 16:44:24
Paradoks

Mam nadzieję, że odniesie skutek...
Paradoks
Użytkownik
#17 - Wysłana: 27 Sier 2006 09:26:18 - Edytowany przez: Paradoks
Poraz kolejny ponwiam apel. Wpadłem pomysł, że może jeśli podam konkretne hasło ktos coś do niego napisze. W takim razie niech będzie Jean-Luc Picard
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jean-Luc_Picard

A uzupełnioną sekcją niech będzie "Biografia", poprostu kiknijcie na napis "Edytuj", na prawo od napisu "Biografia", wtedy otworzy się ono edycji tej sekcji.

tak będzie pisaćt tylko :

== Biografia ==

{{sek-stub}}

Jeśli planujecie pożonnie rozxbudować tą sekcje usuncie {{sek-stub}}, jedak jeśli napiszecie tylko kilka-kilkanaście zdań piszcie je pomiędzy "==Biografia==", a "{{sek-stub}".

Nie musicie używać formatowania wiki, tj. piszcie normalnie mi każda zmiana w tym artykule się wyświetli i sam wszytko przerobie na wiki, chodzi mi tylko o sensowną treść.

Za każdą, nawet najdrobniejszą edycje będzie bardzo wdzięczny.
Paradoks
Użytkownik
#18 - Wysłana: 13 Paź 2006 18:17:17
Wciąż aktualne
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#19 - Wysłana: 13 Paź 2006 22:48:00
skrobnąłem kilka stubów, ale żaden ze mnie trekker.
Qura
Użytkownik
#20 - Wysłana: 13 Lut 2007 08:56:59
Nic nie jest dane na zawsze. Informacja o problemach Wikipedii:

http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=6&topic=1596
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#21 - Wysłana: 14 Lut 2007 15:26:48
(ł)up(s)
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 14 Lut 2007 17:45:58
No i teraz pojaiwa się pytanie, czy pisać artykuły dalej, i mieć nadzieję, czy czekać aż problemy się roizstrzygną...
Slovaak
Użytkownik
#23 - Wysłana: 14 Lut 2007 19:20:36
Pozwole sobie zrobic

Kategoria:Okręty uniwersum Star Trek > Klasa Miranda
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 15 Lut 2007 00:41:53
Slovaak

Pozwole sobie zrobic

Prawdziwie Trekowa postawa.
Pah Wraith
Użytkownik
#25 - Wysłana: 15 Lut 2007 02:24:38
A mi MA się podobowywuje i od czasu do czasu (raz na pół roku coś nawet uzupełniam ). Zaśmiecanie Wikipedii ifnromacjami nieencykloepdycznymi jest IMO ciutkę nie na miejscu...
Darnok
Użytkownik
#26 - Wysłana: 15 Lut 2007 09:02:07
Pasowałoby obrazki dać nawet z phoenixa mogą być
Pah Wraith
Użytkownik
#27 - Wysłana: 15 Lut 2007 10:57:53
Ufff...
Slovaak
Użytkownik
#28 - Wysłana: 15 Lut 2007 16:09:37
Prosze żeby mi ktos utworzył podstrone 'Klasa Miranda' tuż pod Klasa Akira

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Okr%C4%99ty _uniwersum_Star_Trek
Pah Wraith
Użytkownik
#29 - Wysłana: 15 Lut 2007 17:16:05 - Edytowany przez: Pah Wraith
Hmm, chyba po utworzeniu takiego artykułu i umieszczeniu go w odpowiedniej kategorii - "Okręty uniwersum Star Trek" wpis w tym menu powinien pojawić się automatycznie...

EDIT:
Na końcu wpisu dodaj:

[[Kategoria:Okręty uniwersum Star Trek]]

EDIT2:
Trzeba się zastanowić jak działac, bo klasy okrętów właściwie najlepiej gdyby były wpisywane w podkategorii "Klasy okrętów Star Trek"

[[Kategoria:Klasy okrętów Star Trek|<nazwaklasy>]]

EDIT 3

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_Miranda
It's all yours
Slovaak
Użytkownik
#30 - Wysłana: 15 Lut 2007 17:44:49 - Edytowany przez: Slovaak
EDYCJA

dzieki

Udało sie, choć nie do końca, moja Miranda wywaliła Akire do kategori Klasy okrętów Star Trek i sama zajeła jej miejsce

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_Miranda
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Piszcie artykuły o Star Treku do Wikipedii

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!