USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Memory Alpha w Polsce
 Strona:  ««  1  2  ...  15  16  17  18  19  ...  24  25  »» 
Autor Wiadomość
Doctor_Who
Użytkownik
#481 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:10:52
Delta

Dobrze czuć się potrzebnym... jak mawiał niejaki C3-PO .
Jakbyście jakieś jeszcze pomysły mieli, to walcie.
Eviva
Użytkownik
#482 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:16:16
Doctor_Who
Dobrze czuć się potrzebnym...

A jak myślisz, czemu tyram przy tych tłumaczeniach? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy?
biter
Użytkownik
#483 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:25:43
Doctor_Who

Mi się podoba.

Eviva

Ja to robię żeby czuć się potrzebnym, to fakt ale po trosze i dla nauki i dla zabawy,

A co do własnie list odcinków to mam pytanko. kilku krotnie chciałem wstawić taki szablon jak jest na amerykańskiej M-A co by się pokazywały nazwy seriali a po kliknięciu lista odcinków ale nie działa pojawia się nazwa serialu potem {{{{{{{1}}}}}
Czy jakoś taki i pod spodem rozwinięta lista odcinków że ak spytam o co Come On??
Doctor_Who
Użytkownik
#484 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:31:19
biter

Zarzuć mi przykładem w brudnopisie i podaj link, to wyłapię o co chodzi - znowu się Wam przydam .
Delta
Użytkownik
#485 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:39:04 - Edytowany przez: Delta
Doctor_Who
Dobrze czuć się potrzebnym...

Chyba niewiele jest lepszych rzeczy od tego, że człowiek potrzebnym się czuje.

Eviva
A jak myślisz, czemu tyram przy tych tłumaczeniach?
biter
Ja to robię żeby czuć się potrzebnym, to fakt ale po trosze i dla nauki i dla zabawy,

Ja to robię, bo jestem nieuleczalnym maniakiem ST.

A i przemyślałem co zrobić z tymi datami 2377/78. Podejdę do tego w taki sposób jak na Forum wyszukujemy buraki w fabule ST -liczy się to co pierwsze padło na ekranie, a jak później padło co innego to jest to burak.
Czyli.
Pierwsze było FC a dopiero później siódmy sezon Voyagera. W FC ustalono datę pierwszego kontaktu -2063 rok. A skoro tak (dodatkowo biorąc pod uwagę, że od początku TNG przyjęło się 1000 jednostek daty gwiezdnej na jeden rok) to rocznica podana w VGR: Homestead (315-sta) jest buraczana.. W ten sposób cały sezon od Unimatrix Zero do Endgame mieści się w jednym 2377 roku. Howgh.

PS. Jeśli ktoś ma inne lepsze rozwiązanie, to nadal byłbym wdzięczny za sugestię.
biter
Użytkownik
#486 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:40:44
Doctor_Who

http://memory-alpha.org/pl/wiki/Transporter

Sam koniec artykułu. Przyznaję że szablon ściągnąłem z Angielskiej wersji ale polskiego nie znam

W Swoim Brudnopisie umieściłem przykład
Eviva
Użytkownik
#487 - Wysłana: 17 Gru 2008 18:58:32
biter
kilku krotnie chciałem wstawić taki szablon jak jest na amerykańskiej M-A

Musisz wejść na wersję amerykańską strony, kliknąć na "edytuj", skopiować całość i tłumaczyć, wstawiając słowa w szablon, w którym napisana jest wersja amerykańska. Ja tak właśnie robię.
biter
Użytkownik
#488 - Wysłana: 17 Gru 2008 19:08:22
Eviva

Ja tez ale nie o to mi idzie. chodzi o wyglad pózniejszy. jak skopiowac to wiem
Eviva
Użytkownik
#489 - Wysłana: 17 Gru 2008 19:19:51
biter

Nie wszystkie szblony amerykańskie "działają" w polskiej edycji. Ja w taki wypadku zmieniam szablon {{}} na [[]] i jakos leci
biter
Użytkownik
#490 - Wysłana: 17 Gru 2008 19:36:57
Eviva
Ja się niezmiernie ucieszyłem gdy rozpoczynając artykuł o San Francisco spostrzegłem że działa szablon "tabeli ze zdjęciami" świetnie wyglądający w wersji .en : http://memory-alpha.org/pl/wiki/San_Francisco jeszcze tabeli nie przetłumaczyłem ale już dobrze wygląda
Doctor_Who
Użytkownik
#491 - Wysłana: 17 Gru 2008 20:01:56
biter
Eviva

Tu jest zagwozdka, bo testowałem tę stronę i żadnego szablonu nie brakuje - wynika, że w którymś z polskich szablonów coś jest nie tak w stosunku do en wersji - zajmę się tym jak znajdę chwilę czasu.
Paradoks
Użytkownik
#492 - Wysłana: 17 Gru 2008 22:00:34
Doctor_Who

Dzięki za sugestię z nazwą w przeglądarce, nie wpadłem na to. Już poprawione.

Racja, mamy bałagan w szablonach, nie wszystkie są kompatybilne z odpowiednikami z en-MA. Mea culpa, kiedyś obiecałem się tym zająć. Doctor_Who, jeśli mógłbyś rzucić okiem bylibyśmy niezmiernie wdzięczni.

Nie pamiętam, czy jużeśmy Ci to proponowali, ale nie zaszkodzi powtórzyć: nie zechciałbyś dołączyć do grona naszych administratorów? Znasz szczegóły techniczne Wikii o wiele lepiej niż ktokolwiek z nas, bardzo byś się przydał. Zauważ, że i tak o większości błędów/przeoczeń sam nas zawiadamiasz, gdybyś miał uprawnienia mógłbyś załatwić je od ręki bez czekania na naszą reakcję. Dasz się namówić?
Eviva
Użytkownik
#493 - Wysłana: 17 Gru 2008 22:09:25
Paradoks

Na pewno da się namówić, jeśli grzecznie poprosicie. To zgodny facet.
biter
Użytkownik
#494 - Wysłana: 17 Gru 2008 22:34:43
Paradoks
Eviva

Kolejny członek "Starej Gwardii" dołączył by do władz M-A, mi pasuje potrzebna jest opieka i kontrola nad naszą ulubioną wiki
Alucard87
Użytkownik
#495 - Wysłana: 17 Gru 2008 23:09:36
słuchajcie, znalazłem gdzieś na naszej MA stronę z tłumaczeniem technobełkotu (takim słowniczkiem jakby) i gdzieś ją zgubiłem. podrzucicie linka?
biter
Użytkownik
#496 - Wysłana: 17 Gru 2008 23:19:10 - Edytowany przez: biter
Alucard87

http://www.startrek.pl/forum/img/smilies/tongue.gi f[/img]omoc_dla_t%C5%82umaczy]

zakładam że oto ci chodzi, jakbyś nie znalazł jakiegoś pojęcie w słowniczku a było by ono powiązane w jakimś stopniu z transporterem albo Bajoranami to wal do mnie bo sporo tego natłumaczyłem a nie wprowadziłem do słownika jeszcze.
Paradoks
Użytkownik
#497 - Wysłana: 18 Gru 2008 10:58:59 - Edytowany przez: Paradoks
Formatowanie forum na siłę dodaje do niektórych linków do MA emotikonki. Trzeba je na chwilę wyłączyć (na górze formularza wysyłania odpowiedzi).
http://memory-alpha.org/pl/wiki/Memory_Alpha:Pomoc _dla_t%C5%82umaczy
biter
Użytkownik
#498 - Wysłana: 18 Gru 2008 11:43:17
Paradoks

Wybacz ale nie zrozumiałem.
Doctor_Who
Użytkownik
#499 - Wysłana: 18 Gru 2008 12:02:01 - Edytowany przez: Doctor_Who
Paradoks

Nie pamiętam, czy jużeśmy Ci to proponowali, ale nie zaszkodzi powtórzyć: nie zechciałbyś dołączyć do grona naszych administratorów?

Znasz szczegóły techniczne Wikii o wiele lepiej niż ktokolwiek z nas, bardzo byś się przydał.

Co tam, przecież ja wsiowy głupek jestem...

Zauważ, że i tak o większości błędów/przeoczeń sam nas zawiadamiasz, gdybyś miał uprawnienia mógłbyś załatwić je od ręki bez czekania na naszą reakcję.

No dobra, nie będę Wam przynajmniej zawracał... głowy :>.

biter

Wybacz ale nie zrozumiałem.

Chodzi o to, że np. jak wrzucam

http://memory-alpha.org/pl/wiki/MediaWiki:Pagetitl e

To formatowanie strony zmienia :p na
Doctor_Who
Użytkownik
#500 - Wysłana: 18 Gru 2008 12:04:59 - Edytowany przez: Doctor_Who
Niech Wam będzie. Mogę nawet być i Adminem... Kiej tak ładnie prosicie... A szablonami zajmę się dzisiaj wieczorem.

EDIT: Sorry, podwójny post ...
Delta
Użytkownik
#501 - Wysłana: 18 Gru 2008 12:26:18
Doctor_Who
Niech Wam będzie. Mogę nawet być i Adminem...

No to witamy nowego Admina. Gratulacje (a zaraz po nich do roboty władza nie ma lekko ).
Madame Picard
Moderator
#502 - Wysłana: 18 Gru 2008 12:33:24
Doctor_Who

Co tam, przecież ja wsiowy głupek jestem...
Chekov kiedyś wspominał, jak ważną instytucją społeczną jest wioskowy głupek . Możesz zatem czuć się ważny i potrzebny społecznie (to już mówię całkiem na poważnie) .

Poza tym - głęboki ukłon dla wszystkich, którzy tak ofiarnie i starannie rozbudowują MA. Mój zapał skończył sie gdzieś w połowie tłumaczenia tekstu o Ent-D; jakoś od dłuższego czasu nie mogę się za niego zabrać. Praca i tego typu sprawy wygrywają niestety z zapałem do Treka...
Delta
Użytkownik
#503 - Wysłana: 18 Gru 2008 12:41:42
Madame Picard
Praca i tego typu sprawy wygrywają niestety z zapałem do Treka...

Czego to ludzie z lenistwa nie robią -gotowi są iść do pracy zamiast klepać w klawiaturę tworząc nowy artykuł.
Eviva
Użytkownik
#504 - Wysłana: 18 Gru 2008 13:46:39
Delta

Do tej roboty trzeba mieć albo bardzo dużo czasu, albo szczególna motywację, a najlepiej jedno i drugie. W pewnym momencie człowiek ryzykuje "wyjazdem do Rygi" od tego tłumaczenia.
Jednak przy tak zbożnym celu warto się postarać.
biter
Użytkownik
#505 - Wysłana: 18 Gru 2008 15:16:57
Do tej roboty trzeba mieć albo bardzo dużo czasu, albo szczególna motywację, a najlepiej jedno i drugie

Przydaje się też mieć ostro w czubie i olewczy stosunek do świata rzeczywistego. Mam idealną mieszankę w sobie
Eviva
Użytkownik
#506 - Wysłana: 18 Gru 2008 18:23:07
biter

Ja do pewnego stopnia też, tylko minus ostro w czubie. Jak się bierze na codzień leki na bazie sterydów, to niestety "dziobek" odpada.
Q__
Moderator
#507 - Wysłana: 18 Gru 2008 18:50:06
Delta

Znaczy się zostałem rzecznikiem.

Lepsze to niż wodnik
biter
Użytkownik
#508 - Wysłana: 18 Gru 2008 18:57:52 - Edytowany przez: biter
Q__

Przepraszam ale zrobię w tym miejscu OffTopic propos rzecznika i wodnika. Ostatnio na zajęciach z historii XIX wieku była II Wojna ŚW i profesor zapytał grupę o typ okrętu jaki został zastosowany w I WŚ no to jedna z młodych pań wystrzeliła

- "Pancernik"

- Dobrze ale jaki Pancernik, to był specjalny typ

- Wodny!!

Opisane wygląda słabo ale zasłyszane przy entuzjazmie z jakim to mówiła rozłożył nawet Profesora który aż zapisał sobie ta anegdotę.

Przepraszam za OT. W sumie to podobne do rozbrajania (czegoś tam) uzbrojonego, jak to skomentowałeś mój pierwszy artykuł na M-A

EDIT: Jeszcze pytanie do Adminów. Angielska M-A podaje często linki do haseł takich jak ONZ czy też inne nie związane zupełnie z ST.

Wiem że jest ona przy pisaniu artykułów pomocą i wzorem nie zaś sztywną wykładnią. Czy działało by, a przede wszystkim było "legalne" gdyby zamiast pisać [[Organizacja Narodów Zjednocznowych|Organizacji Narodów Zjednoczonych]] (zakładając że chcę takie hasło zlinkować) zrobił [[link do ONZ na Wikipedii|Organizacji Narodów Zjednoczonych]]
Doctor_Who
Użytkownik
#509 - Wysłana: 18 Gru 2008 19:56:50
Q__
Domko
Paradoks

To ja sobie poczekam aż mnie ktoś swoją magiczną różdżką dotknie i wtedy się wezmę za poprawki tych szablonów i mediawiki.

Przewidujecie jakieś otrzęsiny??
Paradoks
Użytkownik
#510 - Wysłana: 20 Gru 2008 11:08:32
Doctor_Who

To ja sobie poczekam aż mnie ktoś swoją magiczną różdżką dotknie i wtedy się wezmę za poprawki tych szablonów i mediawiki.

Dałem znać Domko o naszej propozycji, na razie się nie odzywa.

Przewidujecie jakieś otrzęsiny??

Pytaj Domko, pewnie chowa gdzieś Romulańskie Ale na czarną godzinę.
 Strona:  ««  1  2  ...  15  16  17  18  19  ...  24  25  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek w Polsce / Memory Alpha w Polsce

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!