USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Treknologia / Andromeda vs. Star Trek - pod kątem technologii
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Paradoks
Użytkownik
#1 - Wysłana: 16 Kwi 2006 10:07:06 - Edytowany przez: Paradoks
Witam,

Chciałbym poznać wasze opinie co do porównania technika w uniwersum Andormedy oraz Star Treka. Podzieliłem to na kilka punktów:

1. Andromeda vs. Enterprise-E

O statku Andromeda zdobyłem następujące dane:

Andromeda jest ciężkim krążownikiem Straży Federacji i jednym z najlepszych okrętów wojennych Floty. Jest widocznym symbolem dawnej potęgi i siły Federacji. Jej przeznaczeniem było strzec pokoju i w sprawiedliwości na wszystkich w zjednoczonych światach.
Jej pełna nazwa to "Shining Path to Truth and Knowledge Artificial Intelligence model GRA 112, serial number XMC-10-182". SI powstała w Instytucie Sparborth IV w 9772 roku istnienia Wspólnoty. Statek zaś został zbudowany w 9768 roku na Ziemi. Może pomieścić 4000 członków załogi; obsługuje również całą armię robotów i nanosond, które zajmują się naprawami i drobnymi remontami, a w razie potrzeby mogą bronić pokładów.

2. Rommie vs. Data

3. Strumień vs. Warp

Informacje jakie zdobyłem o strrumieniu:

Strumień − Slipstream − został odkryty około dziesięć tysięcy lat temu przez vedrańskiego fizyka Rochindę. Strumień łączy ze sobą wszystkie ciała niebieskie i galaktyki. Jest pewnego typu rozszerzeniem naszej rzeczywistości − to dodatkowy wymiar, całkowicie przeplatający się ze znanym nam światem. Strumień jest miejescem, w którym można zobaczyć na własne oczy połączenia kwantowe miedzy wszystkimi elementami Wszechświata.

Te połączenia kwantowe są więzami tak wielkimi że, mogą łączyć gwiazdy lub planety, lub tak małymi, że łączą tylko cząsteczki, lub atomy. Statek, który wejdzie w Strumień, może wykorzystać energię tych więzów i panując nad nimi przemieszczać się z jednego układu słonecznego do innego.

Dość ciekawy jest fakt, że czas przelotu nie ma nic wspólnego z odległością od punktu wyjścia od punktu docelowego. Jeśli nawigator ma szczęście, wtedy podróż trwa kilka minut − ale kiedy za sterami siedzi marny pilot, wtedy może spędzić w Strumieniu tygodnie, a nawet miesiące. Zadziwia również to, że tylko organiczny pilot może przeprowadzić statek Strumieniem. W przestrzeni Strumienia na skrzyżowaniu dróg oba kierunki są jednocześnie właściwe i niewłaściwe. Tak jak w przypadku kota Schroddingera − dopiero sprawdzenie któregoś przypadku określa, jaka jest rzeczywistość. Tylko pilot może określić kierunek i spowodować, że wybrana droga będzie dobra.

Z tego też powodu, Strumień nadal skrywa wiele tajemnic. Organiczne istoty instynktownie wybierają właściwe kierunki, a dokładniej ich wybór czyni wybraną drogę tą właściwą. Dlatego w większości przypadktów maszyny, czy SI nie mogą tam nawigować.

4. Lanca vs. Fazer

5. Straz Federacji vs. Gwiezdna Flota

Poza tym należy powiedzieć że w Andromedzia mamy rok 10 tys. któryś. A ciągle nie mają pożonnego teleportera - pan Harper skakał zradości kiedy udało mu się przeteleportować arbuza na odległość 5 metrów.

Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat. Dziękuje
reyden
Użytkownik
#2 - Wysłana: 16 Kwi 2006 12:56:55
Witam nowego urzytkownika na forum .

Pod kontem technologii to ciężko porównać oba światy , czy nawet tylko te dwa okręty :

Np. Napęd

Raz Andromeda skacze w ciągu kilku chwil do sąsiedniej Galaktyki ( chyba do galaktyki Andormedy ) potem jeszcze skacze do innej , i na końcu wraca do galaktyki drogi mlecznej .

To sugeruje zę pozostawia napęd WARP i Transwarp z ST dlaego w tyle ; tylko jest problem jak podruzują - czasmi aby się dostać z pkt. A do B , skaczą najpier do pkt. C , potem D , E itd. , a potem do pkt. B , mimo że te dwa pkt. leżą blisko siebie .

Broń i osłony ,

Andromeda nie ma żadnych osłon ( w sensie ekranów energetycznych ) broń to z reguły działa plazmowe i lasery + rakiety ( uzywane najczęściej ) ; generalnie nic ciekawego ( broń taka w ST była używana ok. 200 lat temu ).

Jedynie co jest lepsze to bomby Nova i projektory osobliwośći .

Generalnie pod wzg. techniki sierial jest bardzo nierówny .
hal
Użytkownik
#3 - Wysłana: 23 Cze 2006 08:18:07
a zakazana broń w ST to chyba niezłego kopa ma. no pewnie by mogła konkurować z bombą nova i projektorem osobliwości?
Slovaak
Użytkownik
#4 - Wysłana: 25 Cze 2006 20:43:46 - Edytowany przez: Slovaak
Enterprise E wybudowany w 2372-3
Andromeda wybudowana w 9768

Daty mówią same za siebie, potwierdzają to choćby prędkości.

Osobiście uważam Andromede za kontynuacje ST w bardzo odległej przyszlosci.
Delta
Użytkownik
#5 - Wysłana: 25 Cze 2006 21:23:31
Raczej nie jest to kontynuacja ST w odległej przyszłości. Choćby przez to, że technologia jest bardziej zacofana niż ta, którą widzimy w TOS czy TNG.
Może Roddenberry faktycznie tak zamierzał, ale on już nie zdążył doprowadzić do powstania serialu i nie miał na niego żadnego wpływu. Gdyby było inaczej, Andromeda nie wyglądałaby tak jak wygląda (oczywiście mam tu na myśli serial a nie okręt i jego AI). A to, że w tytule umieszczono jego nazwisko bardziej wygląda na chwyt reklamowy.
Crash Test
Użytkownik
#6 - Wysłana: 25 Cze 2006 21:32:30
W andromedzie jest za duzo "przygod herkulesa"
Jej poziom jest niestety niski w porownaniu z ST :/
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 25 Cze 2006 23:42:11 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Osobiście uważam Andromede za kontynuacje ST w bardzo odległej przyszlosci.

Święte słowa... Nie ja jeden tak uważam . Zwolennicy "ST Andromeda" łączcie się .

Co nie zmienia faktu, że

Crash Test pisząc:

Jej poziom jest niestety niski w porownaniu z ST

Ma niestety rację...
Picard
Użytkownik
#8 - Wysłana: 27 Cze 2006 00:07:17
Paradoks

Andromeda vs. Enterprise-E

Uzbrojenie czy systemy ofensywne Andzie na tle tych, ktore znamy z treka nie robia bynajnmnij wielkiego wrazenia. Wtym ostatnim serialu używa sie nadal rakiet i myśliwcoów, ktore to rozwiazanai militarne zostaly dawno pozucone przez mieszkancow uniwersum ST. Nie zaobserwowałem by Andromeda wyposazona byla w jakiekolwiek namiastki oslon energetycznych odpowiadajacyh tym zanym ze ,,Star Trek". Nie dosc tego: statek kapitana ,,Herkules" jest dosc kawalasty i malo zwrotny szczegolnie w poronaniu z najnowszymi okrętami Federacji, ktore duza zwinność łączą ze sporymi romiarami. reasumując statki z ST zamiataja Andromede pod dywan- nie mowiac juz o innych jednostkach z tego wszechświata, ktore stoja daleko w tyle za wspomnianym okretem.

Rommie vs. Data

Nieszczesny android- znow byl by napastwoany przez jakas syntetyczna samice...Czy te wszykie Krolowe Borg i inne nie moga dac biedakowi spokoju?

Strumień vs. Warp

Tu rzeczywiście musze przyznac Andromeda wyprzedza technologie federacji jednak nie zapominajmy wszak, iz w ramach uniwersum St isteniaja rasy dysponujace rodzajami napedu znacznie wyprzedzającymi osiagniecia Gwiezdenj Floty w tym zakresie- sa przeciez gatunki zdolne podrozowac w transwarp, za pomoca napedu koncentrycznego czy tez przemieszczjace sie za pomoca niezykle dalekosieznych transporterow zdolnych przenosic na wielkie odleglosci cale statki. Nie wspominajac juz o tunelach podprzestrzennych...

Lanca vs. Fazer

Czy to pierwsze nie jest czyms w rodzaju broni bialej? Jesli tak nie mamy o czym mowic...

Straz Federacji vs. Gwiezdna Flota

O tych pierwszych raczej malo wiadomo. W odcinkach, ktre dane mi bylozobaczyc Federacja znana z uniwersum Andromedy nie istniej juz bowiem od dluzszego czasu a ostatnimi przedstawicielami rzeczonej strazy jest kapitan tytulowego okretu oraz AI jego statku.

Slovaak

To o niczym nie świadczy! Nie zapominajmy ,ze sa to calkiem rozne wszechświaty, w których postęp technicznych - na co wiele wskazuje; brak transportera, oslon w ,,Andromedzie"- mial zupełnie inny przebieg. Poza tym sama data przypadkow, ktre rozgrywają sie z udziałem zalogi rzeczonego statku nie jest przekonywującym dowodem również dlatego, ze w czasie pomiędzy 2372 rokiem a A.D. 9768 zdarzyc sie moglo bardzoe wiele rzeczy uzasadniających regeres na polu nauki oraz techniki-. Weźmy np. ,,Diune" Herberta: akcja owej powieści dzieje sie w czasach znacznie późniejszych niz te w jakich przyszlo zycyc Picardowi, Spocowi i innym ale nikt chyba nie ma watpliowosci, ktora epoka mogla poszczycic sie większa potega w zakresie wiedzy?
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 27 Cze 2006 00:52:13

Zgadzając się ze Slovaakiem odnośnie tego, że "Andzia" jest kontynuacją ST, zgadzam się też z Picardem, że w czasie pomiędzy 2372 rokiem a A.D. 9768 zdarzyc sie moglo bardzoe wiele rzeczy uzasadniających regeres na polu nauki oraz techniki. A nawet więcej - zdarzyć się musiało skoro pod pewnymi względami technologie z "Andromedy" są prymitywniejsze od tych ze ST...
Anonim
Anonimowy
#10 - Wysłana: 27 Cze 2006 01:14:52
Odpowiem troche Picardowi, a troche dorzuce od siebie:

Uzbrojenie czy systemy ofensywne Andzie na tle tych, ktore znamy z treka nie robia bynajnmnij wielkiego wrazenia.
Do pewnego stopnia - fakt. Glownym uzbrojeniem na okretach ze swiata Andromedy sa rakiety, ktore zostaly tam okreslone (o ile pamietam) jako kinetyczne. Znaczy to, iz ich niszczycielska moc bierze sie nawet nie tyle z ich glowicy bojowej z materialem wybuchowym, tylko z samej ich predkosci. Czasami wydaja sie one byc znacznie szybsze od torped, ale jesli tak, to prawdopodobnie maja tez wiekszy (skuteczny) zasieg - czesto slyszelismy dzwiek alarmu o zblizajacej sie rakiecie na wiele sekund przed rzeczywistym uderzeniem. Z drugiej strony widzielismy tez, ze trakiety te maja wielkie przyspieszenie. Z mojego subiektywnego punktu widzenia i po uwzglednieniu faktu, ze Andromeda jest wieksza od okretow Floty (a wiec wszystko co lata wokol niej wydaje sie wolniejsze) wychodzi na to, iz rakiety z Andzi sa szybsze i celniejsze od federacyjnych torped. Jednak sama energia kinetyczna moze sie okazac zdecydowanie niewystarczajaca do zniszczenia federacyjnych oslon czy kadlubow. Nawet potezne eksplozje chemiczne nie robia na tych ostatnich specjalnego wrazenia. E-E dostawal ogromnymi szybkoporuszajacymi sie odlamkami (np. kawalek warbirda w NEM) i jakos to przetrzymywal (choc mozliwe ze ze sporymi uszkodzeniami oslon). Z drugiej strony Andromeda ma na pokladzie bomby Nova, ktore wg mnie spokojnie rozwalilyby wszystko co moze rzucic Federacja (czy nawet Szesciany Borg) - ich moc zdaje sie byc porownywalna z moca czastek Omega i na pewno wielokrotnie przerasta moc mieszanki M/AM (bomby Nova sa stosunkowo niewielkie, a moga zniszczyc caly uklad planetarny!).

Na korzysc Andromedy dzialalyby z pewnoscia bardzo rozbudowane systemy obrony punktowej, ktore pelnia tam role czegos w rodzaju oslon. Przynajmniej raz widzimy na ekranie, gdy statek (blizniaczy okret Andzi!) zostaje zniszczony salwa rakiet, ktore normalnie nie powinny mu wyrzadzic wiekszych szkod - wlasnie dlatego, ze systemy obrony punktowej zostaly odlaczone. Nie widac tego za bardzo na ekranie, ale sugeruje to, iz niemal kazda rakieta jest niszczona przed uderzeniem w okret - trafiaja tylko jakies pozostalosci, odlamki czy sama eksplozja (jesli rakiety w ogole maja glowice bojowe z materialem wybuchowym). Mysle, ze ten system dobrze sprawdzilby sie przeciwko federacyjnym torpedom.

ostatnim serialu używa sie nadal rakiet i myśliwcoów, ktore to rozwiazanai militarne zostaly dawno pozucone przez mieszkancow uniwersum ST.
Mi tam torpedy dosc mocno kojarza sie z rakietami - maja system napedowy, naprowadzajacy oraz glowice bojowa. Tyle ze duza czesc predkosci nadaje im sama wyrzutnia. W przypadku rakiet Andzi zdaje sie byc zupelnie inaczej (wylatuja z wyrzutni dosc powoli i same bardzo mocno przyspieszaja). Mysliwce natomiast... porzucone? Hm, rownie dobrze mozna powiedziec, ze wracaja do lask - widzimy je zarowno w DS9 (Peregrine'y - bardzo szeroko stosowane!) jak i w VOYu (statek Chokotaya, mimo iz znacznie wiekszy od Peregrine'a, mozna uznac za mysliwiec, skoro szturmowce Jem Hadar tez bywaja tak nazywane). W przypadku Andzi mysliwce moga tez zabierac na poklad bomby Nova, wiec ja bym ich nie lekcewazyl

statek kapitana ,,Herkules" jest dosc kawalasty i malo zwrotny szczegolnie w poronaniu z najnowszymi okrętami Federacji,
Picard, nie obraz sie na mnie, ale ile odcinkow Andromedy widziales? Przypomne tylko dwie sceny:
1) W odcinku 1x03 Andromeda dociera do wielkiej, posfederacyjnej stacji kosmicznej. W pewnym momencie musi od niej szybko odbic w poscigu za mysliwcami - widzialem ten odcinek dosc dawno (2 lata temu ) ale zareczam cie, ze takiego manewru w swiecie ST raczej nie uswiadczymy: ogromna, ponadkilometrowa Andromeda wykonuje w miejscu pionowy zwrot o 180 stopni w jakies dwie sekundy i natychmiast mocno przyspiesza!
2) W ktoryms z pozniejszych odcinkow Andromeda przewodzi niczeanskiej flocie i setki okretow musza przeleciec slalomem pomiedzy jakimis osobliwosciami, czy czyms - robia to bardzo szybko i wykonuja bardzo ciasne i ostre zwroty.
Przypomnij sobie zreszta jakakolwiek podroz w slipstream a zobaczysz, jak zwrotna jest Andromeda. Oczywiscie mozna powiedziec, ze w strumieniu zadne prawa fizyki nie obowiazuja i to co sie tam dzieje nie ma nic wspolnego z tym, co sie dzieje w normalnej przestrzeni. Jednak rownie dobrze mozna powiedziec, ze to tylko dodatkowe wymiary, w ktorych porusza sie tak samo jak w znanych nam 3 wymiarach przestrzennych, tyle ze w stosunku do normalnej przestrzeni ruch ten moze byc bardzo szybki (jednak w samym slipstream obowiazuja calkiem podobne prawa fizyki).

Rommie vs. Data

Rommie jest zdecydowanie bardziej zaawansowana. Data jest jedyny w swoim rodzaju. W Andromedzie SI jest niemal na porzadku dziennym - wiele statkow ma swoja SI czy avatary takie jak Rommie. Poza tym Rommie jest zdolna nawet do ludzkich uczuc i zachowuje sie zdecydowanie bardziej ludzko niz Data.

Czy to pierwsze nie jest czyms w rodzaju broni bialej? Jesli tak nie mamy o czym mowic...
Nie, uzywana przez Straz lanca sily to bardzo uniwersalna bron. Moze sie rozlozyc podobnie jak ten smieszny dwumetrowy patyk Minbari z babylon 5 i wtedy faktycznie sluzy jako bron biala. Ale moze tez byc bronia palna - strzela pulsami energii - i tak wlasnie najczesciej jest. To jednak duzo bardziej wszechstronna bron niz fazer - w warunkach bojowych pod ostrzalem nieprzyjaciela mozna ja np. wbic w ziemie i nastawic na "tryb przechwytywania ognia" - wtedy bedzie strzelala do nadlatujacych pociskow wystrzeliwanych przez artylerie wroga i niszczyla je (wiem, wydaje sie to cholernie naciagane, ale tak wlasnie bylo przynajmniej w jednym odcinku!). Nie dam sobie glowy uciac, ale kojarze tez, ze lance zawieraja jakies systemy zagluszajace, utrudniajace wrogowi trafienie. Posiadaja tez system automatycznego celowania.

/Sh1eldeR
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 27 Cze 2006 01:21:58
Sh1eldeR

Jestem bardzo ciekaw Twojego zdania, uważasz "Andromedę" za kontynuację ST czy nie?
Anonim
Anonimowy
#12 - Wysłana: 27 Cze 2006 01:39:20
Trudno powiedziec, rozbieznosci jest bardzo duzo, ale... Przyszla mi na mysl teoria laczaca Star Trek i Andromede w jedna calosc. Glownie opiera sie na tym, ze swiaty te dzieli tak duzo czasu (przynajmniej 500 lat, a moze i nawet wiele tysiecy). Podejrzewam, ze moznaby polaczyc Andzie z wieloma sci-fi uzywajac podobnych teorii. Nie mam teraz czasu jej napisac bo jest dosc dluga; napisalem ja wczoraj ale uznalem za niewarta publikacji tutaj wiec wcisnalem krzyzyk w przegladarce i gdzies wyparowala .

/Sh1eldeR
Paradoks
Użytkownik
#13 - Wysłana: 27 Cze 2006 09:38:50
Pond 500 lat. Tam mówią o coś koło 11 000 roku istnienia Federacji. A od kiedy Federacja Istnieje? Nie jest to też chyba te Trekoa Federacji, prawda?
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 27 Cze 2006 12:41:27 - Edytowany przez: Q__
Tam mówią o coś koło 11 000 roku istnienia Federacji.

Zawsze można uznać to za wynik utraty wiedzy o początkach Federacji (coś jak w "Fundacji" Asimova, gdzie zapomnieli skąd pochodzi ludzkość), lub za zwykłego buraka .

Poza tym Rommie jest zdolna nawet do ludzkich uczuc i zachowuje sie zdecydowanie bardziej ludzko niz Data

Zawsze uważałem, że zbytnie człowieczeństwo to raczej wada AI (wolałem Datę kiedy był mniej ludzki), ale chyba wynika to z tego, że wychowałem się na "Alienach" i na ksiązkach Lema (oraz na wczesnym TNG oczywiśta ), a tam AI były "nieludzkie"
Anonim
Anonimowy
#15 - Wysłana: 27 Cze 2006 12:48:24
Z drugiej strony ewolucja uwazala chyba inaczej, a jej twory sa nieporownywalnie doskonalsze od wszystkiego, co technika kiedykolwiek wynalazla .

/Sh1eldeR
Pah Wraith
Użytkownik
#16 - Wysłana: 27 Cze 2006 12:51:59
Jest jeden mały chwyt, któy mógłby zniwelować wszystkie problemy z zacofaną technologią w AND, a umożliwiający potraktowanie tegoż serialu jako kontynuacji ST.

Jak dla mnie, technologia musiałaby się drastycznie zmienić, gdyby rasy zamieszkujące Galaktykę straciły dostęp do podprzestrzeni. Bez broni podprzestrzennych, czy też wykorzystujących podprzestrzeń, komunikacji poprzestrzennej i podobnych trików wiele mogłoby się wydarzyć...

Ew. Q pstryknął palcami
Pah Wraith
Użytkownik
#17 - Wysłana: 27 Cze 2006 12:53:14
Z drugiej strony ewolucja uwazala chyba inaczej, a jej twory sa nieporownywalnie doskonalsze od wszystkiego, co technika kiedykolwiek wynalazla

tyle że ewolucja pracuje miliardy lat, a my jakieś 100
Anonim
Anonimowy
#18 - Wysłana: 27 Cze 2006 12:53:17
Co do lancy to dodam jeszcze że każda jest przypisana do właściciela i ma system obronny. Jeśli weźmie ją do ręki ktoś nieupoważniony to zostanie porażony prądem.
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 27 Cze 2006 13:05:38
Z drugiej strony ewolucja uwazala chyba inaczej, a jej twory sa nieporownywalnie doskonalsze od wszystkiego, co technika kiedykolwiek wynalazla

tyle że ewolucja pracuje miliardy lat, a my jakieś 100

ZGADZAM SIĘ W 100%
Seybr
Użytkownik
#20 - Wysłana: 27 Cze 2006 13:48:51
Mi sie zdaje ze Andromeda moze byc kontyunacja, ale jak dla mnie nie jest. Bardziej mi ten serial przypomina Fantastyke połonczoną z fantasy.

Technologia w Andromedzie odbiega od swiata ST. Tak ale jak wiadomo z histori Ziemi ludzkosc niszczyla swoj swiat technologiczny. Wysoka stopien kultury Astekowm, została wyniszczona przez Europejczykow. Takich przykladow mozna mnozyc. Czy wiemy jak budowali piramidy Egipcjanie? Mamy domysly teorie ;]. W tym przypadku tez tak moglo byc.

Andromeda to sierial ktory jak dla mnie otacza sie zbytnio mala iloscia bohaterow. Rommi za to mi przypadla do gustu. Data byl zbytnio stuczny.

Andromeda wczale nie musi byc kontyunacja ST.
Polemizowac mozna tutaj godzinami.
Paradoks
Użytkownik
#21 - Wysłana: 27 Cze 2006 15:29:28
Moze Andormeda, też jesrt jakimś równoległym wszechstaem w stosunku do Star Treka.
Picard
Użytkownik
#22 - Wysłana: 27 Cze 2006 15:37:11
Sh1eldeR

Odpowiem Ci postarajac sie tym razem unikac razacych literowek- co tym razem jest calkiem mozliwe do wykonania jako, iz nie pisze po ciemku... Ale do rezcz:

pewnego stopnia - fakt. Glownym uzbrojeniem na okretach ze swiata Andromedy sa rakiety, ktore zostaly tam okreslone (o ile pamietam) jako kinetyczne

Kluczem do określenia mocy ofensywnej Andromedy w starciu z Enterprise jest rozstrzygniecie dwóch kwestii. Raz: czy rzeczone rakiety- jak wskazują na to wszytkie znaki na niebie i Ziemi- sa obiektami czysto materialnymi? Dwa: czy oslony energetyczne chronia skutecznie okret, który ich używa przed zderzeniami z obiektami materialnymi. Co do tej pierwszej kwestii: stwierdzenie odnisnie rakiet, iz ,,wydaja sie one byc znacznie szybsze od torped nie do konca pokrywa sie chyba z prawda. Nie wiem czy w serialu o tym mowiono ale rakiety zawsze kojarzyly mi sie z rodzajem pocisku badź środkiem transportu napędzanego za sprawa reakcji chemicznej tudzież napędu jądrowego. Nie wydaje mi sie zas aby rzeczone metody wprawiania obiektów w ruch byly bardziej efektywne niz nepe anty-grawitacyjny, ktory zdaje sie odpychac torpedy fotonowe od statkow, z ktorych zostaly wystrzelone. W każdym razie owe rakiety kinetyczne- co wynika z praw fizyki o czy zaraz bedzie mowa- raczej nie sa szybsze niz światlo co najwyzej zbliza je szybkością do pocisków znanych z uniwersum ,,Star Trek". bardzo ważna kwesia jest wiec tu rozpatrzenie czy są one obiektami czysto materialnymi? Bo jednak uważam ,że nie moza powiedzieć, iż: ,,torpedy dosc mocno kojarzą sie z rakietami ". Te pierwsze bowiem po wystrzeleniu z wyrzutni zmieniają swa formę stajac sie swego rodzaju pociskiem energetycznym na co wskazuje sama nazwa- torpedy fotonowe, od fotonu cząstki światła. Jeśli zaś rakiety kinetyczne sa w przeciwienstwie do torped pociskami o całkowicie ,,namacalnej" to moga byc one co prawda bardzie zabójcze dla statków Federacji jesli osłony tych ostatnich rzeczywiście nie chronią okrętu przed zderzeniami z materialnymi obiektami- patrz ,,Nemesis"- ale tez pozwala to załodze jednostki federacji przedsięwziąć cały szereg dzialan obronnych, ktore nie maja zastosowania w przypadku torped. Skoro rakiety nie sa bronia energetyczna i poruszaja sie wolnej od swiatla mozna je z powodzeniem zniszczyc za pomoca wiazki fazera, ktora z cala pewnością osiąga magiczna predkosc 300 tsysiecy kilimoetrow na sekunde. Mozna nawet owe rakiety skierowac z powodzenim przeciw okretowi, ktrory je wystrzelil: wystzreli! Wiemy,ze na Enterprise-E sa co najmniej trzy transportery, z ktorych kazdy jest w stanie przesłać piec materialnych obiektow na spore odleglosci. Wystarczy wiec zdjac osolny wybranych sekcji okretu Federacji i za pomoca transportera przeslac lecace w strone Enterprise pociski tuz za rufe Andromedy- efekt gwarantowany! Predkosc rakiet kinetycznych nie stoji na przeszkodzie by zrealizowac ten śmiały plan: w ,,Nemesis" wszalk widzieliśmy jak uciekający z pokladu Sejmitara myśliwiec klasy Scorpion zostal bez trudy przetransportowany na pokład Enterprise- a zakładać można, ze prędkość rzeczonego pojazdu byla na prawde bardzo znaczna.
hal
Użytkownik
#23 - Wysłana: 28 Cze 2006 20:29:22
No i raczej Andromeda jest bezbronna w stosunku do fazera nie ma osłon energetycznych czyli pewnie by się dało ją pokroić jak szynke.
Picard
Użytkownik
#24 - Wysłana: 28 Cze 2006 21:17:53
hal

O tym mialem pisacw dalszej czesci swych wywodow na temat porownania rzeczonych statkow, czeka jednak na odpowiedź Sh1eldeR bo to glupio tak rozmwiac samemu ze soba... Ale oczywisice masz racje! Fazer to kapitalna bron przeciwko Andromedzie.
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 28 Sier 2015 23:00:45
Z bloga Okudów o roli Number One:
http://www.1701news.com/node/927/memo-offers-uniqu e-twist-number-one-role.html

Wygląda na to, ze wiemy skąd się wzięła Rommie i pewne wątki z AND... Ale jeśli założyć, ze taka technologia była już dostępna w XXIII wieku, to solidnie by nam to universum zachwiało...
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 3 Sty 2017 20:59:36
Odcinek Trek... znaczy... FleetYards o statku Andromeda Ascendant klasy Glorious Heritage:
http://www.youtube.com/watch?v=H2hvUHdYD4k

B. lubię w/w jednostkę, choć braku turbowind nadal nie rozumiem.

ps. Info gwoli przypomnienia:
http://andromeda.wikia.com/wiki/Andromeda_Ascendan t
http://andromeda.wikia.com/wiki/Glorious_Heritage_ Class
reyden
Użytkownik
#27 - Wysłana: 4 Sty 2017 08:31:01
Może GR lub kto inny projektujący serial nie chciał za bardzo upodabniać go do ST dlatego zrezygnował z turbowind .

W B5 czy SQ mamy normalne windy i kolejki .

Może to efekt regresu ( zakładająć że AND to kontynuacja ST ) .

3 opcja to taka że może im nie potrzeba turbowind - mają normalne windy i coś co wygląda na tunele transportowe ala cykl Dahak - może wykorzystują antygrawitację lub sprężone powietrze .

Brak turbowind to moze być także efekt finalnego scenariusza i tego ile załogi ma Andromeda .
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 4 Sty 2017 10:29:59 - Edytowany przez: Q__
reyden

reyden:
Może GR lub kto inny projektujący serial nie chciał za bardzo upodabniać go do ST dlatego zrezygnował z turbowind .

Tzn. domyślam się, że to był świadomy wybór Wolfe'a, alb i samej Majel, na etapie "odtrekowiania" scenariusza, ale uważam, że odbyło się to kosztem logiki - takie rozwiązanie się sprawdzi się ani przy licznej załodze (zwł., że odpowiednik Transportera był tam w użyciu od wielkiego dzwonu), ani przy nielicznej zmuszonej w parę osób obsługiwać tego giganta.

reyden:
Może to efekt regresu ( zakładająć że AND to kontynuacja ST )

Tylko, że regres nastąpił tam później (więc takie wyjaśnienie może dotyczyć późniejszych jednostek, takich jak Eureka Maru). Zauważmy, że Andzia - postrzegana potem jako relikt starych, dobrych, czasow - była uzbrojona w odpowiednik trikobaltówek (w roli regularnej, acz ostatecznej, broni) i miała wysoce zaawansowaną Sztuczną Inteligencję (Data wysiada), wirtualne interfejsy, zautomatyzowane promy/myśliwce, roboty pokładowe, itd. Trudno by w tym wypadku winda stanowiła wyzwanie, nawet jeśli politycznie Federacja - w tej wersji - już gniła.

reyden:
może im nie potrzeba turbowind - mają normalne windy i coś co wygląda na tunele transportowe ala cykl Dahak - może wykorzystują antygrawitację lub sprężone powietrze .

Gdyby wykorzystywali antygrawitacje, jakieś wózki magnetyczne, czy coś takiego, to bym nie czepiał się. Przeciwnie - docenił oryginalny sposób załatwienia sprawy.
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 12 Gru 2018 16:23:48
Lore reloaded o klasie Glorious Heritage:
http://www.youtube.com/watch?v=IF7k3MV8Bl8
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 8 Sty 2019 17:33:04 - Edytowany przez: Q__
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Treknologia / Andromeda vs. Star Trek - pod kątem technologii

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!