USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek Axanar
 Strona:  ««  1  2  ...  10  11  12  13  14  ...  26  27  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#331 - Wysłana: 31 Gru 2015 17:53:02 - Edytowany przez: Q__
Hmmm... Powtórka z rozrywki?
http://fanlore.org/wiki/The_Viacom_Crackdown

EDIT:
Pilot REN jednak wraca, to nie była akcja wytwórni:
https://twitter.com/TrekRenegades/status/682427863 769874432
mozg_kl2
Użytkownik
#332 - Wysłana: 31 Gru 2015 19:24:11
Q__:
Wiesz jednak co to może - potencjalnie - oznaczać... Że nie dostaniemy żadnych nowych fan-Treków, a stare (jeśli usuwanie/pozywanie pójdzie dalej) będą pojawiały się na różnych dziwnych serwisach w Sieci i znikały (z czego część być może przepadnie na stałe, bo nie zostanie skopiowana). A znów produkcje oficjalne będą hejtowane i bojkotowane przez (amerykańskich) fanów. Czarny scenariusz mogący się z tego rozwinąć oznacza de facto koniec Treka (min. Treka-jakiego-znamy).

A było tak. Ktoś w siedzibie Paramountu lub CBS stwierdził, że idzie nowy trek zarówno w kinach jak i w telewizji a tutaj jakieś ludki w garażu kręcą lepszą produkcję, fani ich lubią a nas nie. Trzeba coś z tym zrobić. Panowie tak debatowali, vodka lała się do kielonków, wtem ktoś wyciągnął telefon i mówi wykonać rozkaz 66 tfu opcja prawnicy.

http://swgreckoning.com/images/reckoning/order66.jpg

Raczej zakładam, niestety, opcje pierwszą. Nikt się z nikim nie będzie dogadywał bo po co. Paramount od dawna ma wywalone na fanów, więc raczej nie będzie szukał porozumienia z pomazańcami fanów.

MarcinK:
Podobno na Windows 10 Firma ma dostęp do wszystkich danych zapisanych na dysku.

Dlatego mam jeszcze drugi komputer z XP, który nie jest podpięty do sieci.

MarcinK:
Cóż, pozostanie jeszcze stara dobra dystrybucja poprzez pirackie VHS/DVD

Już to widzę. Ciemna brama stoi facet w prochowcu, podchodzi drugi podaje hasło Najlepsze kolektory plazmy przychodzą w czwartki odzew w tym tygodniu wypada to we wtorek. Po czym postać dostaje płytkę z nowym odcinkiem REN.

Eviva:
po jego śmierci to, co stworzył, winno stanowić własność publiczną.

Obawiam się, że wielu autorów odwiedziłby płatny samobójca.
Picard
Użytkownik
#333 - Wysłana: 31 Gru 2015 21:18:26
mozg_kl2:
Raczej zakładam, niestety, opcje pierwszą. Nikt się z nikim nie będzie dogadywał bo po co. Paramount od dawna ma wywalone na fanów, więc raczej nie będzie szukał porozumienia z pomazańcami fanów.

Tylko, że to głupia i krótkowzroczna polityka, bo oni teraz chcą od tych fanów pieniędzy! Bo do kogo innego ma być skierowany serial na platformie CBS, komu chcą go sprzedać? Mainstreamowi? Przecież taka widownia nie zapłaci specjalnie za możliwość oglądania serialu, który ich obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg... A może boją się, że na Beyond do kina mainstream nie pójdzie, bo zadowoli się Axanarem, o którym pewnie nawet nie spłyszała? Bądźmy poważni - to właśnie o Trekkies chodzi, tyle że nie rozumiem jak chcą pozyskać tą widownie, jeśli się jej narażając, odbierając im nawet możliwość oglądania fanficów? Dziwna i niezrozumiała polityka. Nie zdają sobie sprawy, że pewnie będzie miało to skutek odwrotny do zmierzonego?

A tak wogóle życzę Wam wszystkim, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Sorry, ale nie wiem gdzie te życzenia złożyć, więc napiszę je właśnie tu. Do siego!
mozg_kl2
Użytkownik
#334 - Wysłana: 1 Sty 2016 08:15:34
Seybr
Użytkownik
#335 - Wysłana: 1 Sty 2016 09:58:40
Jeżeli zablokują film. Pier... i nie pójdę do kina na ST. Pobiorę pirata z sieci.
Q__
Moderator
#336 - Wysłana: 1 Sty 2016 10:24:22
Medialnego impaktu sprawy cd.:
http://arstechnica.com/tech-policy/2015/12/cbs-par amount-sue-crowdfunded-star-trek-filmmakers-for-co pyright-infringement/
http://www.theverge.com/2015/12/30/10692286/star-t rek-axanar-paramount-cbs-sued
http://blogs.wsj.com/law/2015/12/30/crowdfunded-st ar-trek-fan-film-accused-of-copyright-infringement /

I kolejne reakcje fanów:
http://derschreiben.de/2015/12/30/cbs-and-paramoun t-gone-wild-suing-axanar/
http://www.josephdickerson.com/blog/2015/12/31/rea ding-all-the-istandwithaxanar-tweets-cbspara/

Jedno trzeba przyznać - dawno nie było tyle medialnego rozgłosu wokół Treka, a "Prelude..." bije rekordy oglądalności. Przy czym: nie wiem na ile Peters jest uczciwy, na ile nie, co przekroczył, a czego się trzymał, na ile kasa mu się zgadzała itd., ale jedno jest pewne - nie ma to znaczenia - medialnie tę sprawę już wygrał. A fanów (w tym i mnie) najwyraźniej obchodzi tylko jedno - że był nam w stanie nakręcić przyzwoitego Treka.

Seybr

Seybr:
Jeżeli zablokują film. Pier... i nie pójdę do kina na ST.

Cóż dodać... Myślę podobnie... I - mało tego - w takim wypadku nie zamierzam zamieszczać newsów o Beyond i nowym serialu (acz jeśli się znajdzie chętny/chętna mnie w tym zastąpić nie będę miał za złe, przeciwnie - poproszę Kai'a o uprawnienia junior admina dla takiej osoby).
Eviva
Użytkownik
#337 - Wysłana: 1 Sty 2016 13:51:29
Na złość babci odmrozimy sobie uszy....
Q__
Moderator
#338 - Wysłana: 1 Sty 2016 14:02:33 - Edytowany przez: Q__
Tymczasem - dalszy medialny impakt:
https://www.yahoo.com/movies/star-trek-crowdfunded -film-producers-sued-cbs-paramount-163249736.html

Stanowisko Davida Gerrolda w sprawie:
https://www.facebook.com/david.gerrold/posts/10207 057494648136

I dość istotna wiadomość - pozew wyszedł od Paramountu, CBS się przyłączył, ponoć bez entuzjazmu:
https://www.facebook.com/startrekreviewed/posts/10 90934304273866
(Czyli wersja z forsowaniem Beyond się potwierdza...
Niechże sobie, zresztą, kręcą ten Beyond na zdrowie i zarabiają na nim miliardy nawet, ale nie tędy droga...)
pirogronian
Użytkownik
#339 - Wysłana: 1 Sty 2016 14:10:55
Udałoby się przekonać Trekowych aktorów, w tym tych występujących w Beyond, do wywarcia wpływu na Paramount, jak myślicie? Ja bym chyba posunął się do zerwania kontraktu w geście protestu No ale ja to stary i naiwny ideowiec...
Mav
Użytkownik
#340 - Wysłana: 1 Sty 2016 15:06:12
Axanar to żaden fanowski hołd dla Treka, to kontynuowanie spuszczania ST na samo dno, wyrywając z niego resztki elementów SF, czyniąc go marną podróbką Gwiezdnych wojen. To samo robi Beyond, tylko z lepszym budżetem, obie produkcje są siebie warte.
Picard
Użytkownik
#341 - Wysłana: 1 Sty 2016 16:26:35
Eviva:
Na złość babci odmrozimy sobie uszy....

Jeśli ktoś jest tu złośliwy to wyłącznie Paramountu i niestety CBS - do tych ostatnich do nie dawna miałem większy szacunek. Jedyne co zdziałali taką postawą to wywołanie u mnie zainteresowania Axanarem i możliwy bojkot Beyond.

Q__:
Niechże sobie, zresztą, kręcą ten Beyond na zdrowie i zarabiają na nim miliardy nawet, ale nie tędy droga...)

To co mnie w tym bawi, to fakt, że Paramount boj się konkurencji, ze strony produkcji, która została nakręcona sumptem zaledwie miliona dolarów. Ja nie mówię, który film będzie lepszy, ale bać się, że ktoś może zrobić lepszy, bądź przynajmniej konkurencyjny film, dużo mniejszym nakładem środków... to już albo przejaw jakiś kompleksów, albo rzeczywiste przeświadczenie, że Beyond jest tak słaby, że żadnej konkurencji nie wytrzyma. Z takim nastawieniem, to na ich miejscu albo dał bym sobie spokój, albo przesunął premierę o cały rok, w bo w bieżącym roku konkurencji z gatunku ,,zabili go i uciekł" będą mieli co nie liku: Batman v Superman, Cap. America 3, X-MEN: APOCALYPSE, Independence Day 2, Teenage Mutant Ninja Turtles 2 , The Legend of Tarzan... co ma do zaoferowania Beyond, na tle tego typu produkcji, czym się pozytywnie wyróżnia? Że dzieje się w kosmosie? Tak jakby kosmos był popularną tematyką wśród mainstreamowej widowni... Coś mi się widzi, że Beyond co najwyżej będzie mógł powalczyć z sfeminizowanymi Ghostbusters - to jedyny film, który ma szanse zrobić większą klapę finansową niż nowy $tar Trek.
Q__
Moderator
#342 - Wysłana: 1 Sty 2016 16:39:11
Picard

Picard:
Jedyne co zdziałali taką postawą to wywołanie u mnie zainteresowania Axanarem

A, to sięgnij po "Prelude...", póki nie znikło...

Picard:
możliwy bojkot Beyond.

Przecież Ty już bojkotujesz nowe Treki...

Picard:
Coś mi się widzi, że Beyond co najwyżej będzie mógł powalczyć z sfeminizowanymi Ghostbusters - to jedyny film, który ma szanse zrobić większą klapę finansową niż nowy $tar Trek.

Twórcy Ghostbusters nie boją się fanów, raczej mają odwagę iść im wbrew. Więc dla tego filmu też chyba Beyond nie będzie konkurencją
Picard
Użytkownik
#343 - Wysłana: 1 Sty 2016 17:13:51
Q__:
Twórcy Ghostbusters nie boją się fanów, raczej mają odwagę iść im wbrew

samobójcy

Q__:
Przecież Ty już bojkotujesz nowe Treki...

ja tak, ale było wielu takich, którzy je oglądali a teraz już niekoniecznie, a przynajmniej za oglądanie nie zapłacą, np. Seybr...
Elaan
Użytkownik
#344 - Wysłana: 1 Sty 2016 19:20:07 - Edytowany przez: Elaan
Mav:
Axanar to żaden fanowski hołd dla Treka, to kontynuowanie spuszczania ST na samo dno, wyrywając z niego resztki elementów SF, czyniąc go marną podróbką Gwiezdnych wojen. To samo robi Beyond, tylko z lepszym budżetem, obie produkcje są siebie warte.

Wybacz, ale czytam to i nie wierzę własnym oczom. Dla mnie to niedorzeczności.

"Prelude..." dowiódł jasno, że Axanar ma szanse nawiązać do najlepszych stron Treka - co prawda bez efektów specjalnych na wyśrubowanym poziomie, ale za to w warstwie tematu opowieści, jej klimatu, ciekawie skonstruowanych i świetnie zagranych postaci.
I zapewne dlatego właśnie wytwórnie postanowiły go zniszczyć. Po premierze fani porównaliby obie produkcje i miałkość Beyond wyszłaby na jaw w całej okazałości, niczym za przeproszeniem d...* z pokrzywy.
A chodzi wszak o duże pieniądze - nie tylko o wpływy z biletów, ale całą powiązaną z filmem sprzedaż od gadgetów po komiksy.
Sami młodzi widzowie nie mający pojęcia o Treku,"popcornożercy" jak zwykł ich nazywać Picard , to za mało by Beyond choćby zwrócił koszty, Paramount i CBS też o tym wiedzą.
I to właśnie jest słabością wytwórni, ich piętą achillesową, w którą powinni oberwać. Gdyby silne w krajach anglosaskich środowiska fanowskie ST mocno poparły Axanar, grożąc [np. w mediach społecznościowych] bojkotem Beyond na naprawdę szeroką skalę, wytwórnie mogłoby dojść do wniosku, że ta wojna im się po prostu nie opłaci - także w sensie wizerunkowym.
Mav
Użytkownik
#345 - Wysłana: 1 Sty 2016 19:29:55 - Edytowany przez: Mav
Elaan:
"Prelude..." dowiódł jasno, że Axanar ma szanse nawiązać do najlepszych stron Treka - co prawda bez efektów specjalnych na wyśrubowanym poziomie, ale za to w warstwie tematu opowieści, jej klimatu, ciekawie skonstruowanych i świetnie zagranych postaci.

Elaan, dla mnie w Treku zawsze najbardziej liczył się element SF. Dlatego tak bardzo cenie pierwsze sezony TNG, te za życia G.R. Tam się nie liczyły jakieś potyczki polityczne w kwadrancie Alfa między Romulanami, Klingonami itd., ani też wątki miłosne czy obyczajowe - to były epizody z duszą SF, czasem hard SF. różne ciekawe formy życia, Obce byty, anomalie itd.

Axanar jak i te wszystkie współczesne Treki nie mają z tym nic wspólnego. To tylko jakieś dziwne space fantasy, które obok prawdziwego SF nawet nie stały.

Elaan:
Sami młodzi widzowie nie mający pojęcia o Treku,"popcornożercy" jak zwykł ich nazywać Picard , to za mało by Beyond choćby zwrócił koszty, Paramount i CBS też o tym wiedzą

Dziwie się wytwórni, że się czepia Axanaru. Po prawie dwóch latach ma 1.7 mln wyświetleń na YT, to jest wynik śmiesznym, wręcz żenujący jak na coś, co ma status fan superprodukcji i czerpie z fenomenu legendarnego ST. Axanar interesuje tylko garstkę fanów. Nie wiem jakim cudem miałby zaszkodzić Beyond?
Q__
Moderator
#346 - Wysłana: 1 Sty 2016 19:36:57 - Edytowany przez: Q__
Elaan

Mavowi chodzi, jak sądzę, o brak hardSFowych (i - prawdopodobnie - ogólnie eksploracyjnych w TOSowo-TMPowsko-TNGowskim stylu) elementów w Axanarze. I na tej podstawie gotów jest zrównać tenże z barwną bzdurką, którą - zapewne - okaże się Beyond.

Kwestia układu odniesienia, można rzec. I oczekiwań od Treka.

(Inna rzecz, że niekoniecznie podpisałbym się pod tak radykalną tezą, acz w jakimś stopniu z nią też sympatyzuję*.)

* Tzn. uważam, że im więcej solidnej SF w Treku, tym lepiej, ale... nie jestem też ślepy na inne walory ST, walory, które - dodam - spodziewałem się - z dużym prawdopodobieństwem - odnaleźć w Axanarze...

EDIT:
Mav mnie wyprzedził.
Mav
Użytkownik
#347 - Wysłana: 1 Sty 2016 20:03:36
Q__:
Kwestia układu odniesienia, można rzec. I oczekiwań od Treka.

Skutek tej różnorodności Treka. Każdy znajdował tam coś dla siebie. Tylko, że o ile te wątki obyczajowe, polityczne, zabawa in-universe ma się dobrze, o tyle dla fana hard SF trek już do zaoferowania absolutnie nic nie ma.

Mało tego, moim zdaniem, może już lekko przesadzonym, Trek nie ma nawet już ducha SF po prostu, nie tylko nie ma elementów hard SF, ale po prostu nie jest to już nawet SF. Space fantasy i podróbka Gwiezdnych wojen, tym jest dziś Trek, tym jest Axanar. Dark Matter to naprawdę słabe SF, ale i tak zdecydowanie więcej tam ducha SF niż w dzisiejszym Treku.
Elaan
Użytkownik
#348 - Wysłana: 1 Sty 2016 20:05:38
Mav:
Tam się nie liczyły jakieś potyczki polityczne w kwadrancie Alfa między Romulanami, Klingonami itd., ani też wątki miłosne czy obyczajowe

Zapominasz, że te wątki, którymi zdajesz się tak pogardzać, obecne były w Treku od samego początku - wystarczy sięgnąć do TOS.
Roddenberry nigdy nie uciekał od polityki, obyczajowości, czy wątków miłosnych, a jeśli tak sądzisz, jesteś w błędzie.

Mav:
Nie wiem jakim cudem miałby zaszkodzić Beyond?

Przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz, tylko powoli.
Mav
Użytkownik
#349 - Wysłana: 1 Sty 2016 20:25:05
Elaan:
Zapominasz, że te wątki, którymi zdajesz się tak pogardzać, obecne były w Treku od samego początku - wystarczy sięgnąć do TOS.
Roddenberry nigdy nie uciekał od polityki, obyczajowości, czy wątków miłosnych, a jeśli tak sądzisz, jesteś w błędzie.

Nie napisałem, że ich nie było (choć najmniej w pierwszych sezonach TNG), ale ważną rolę zawsze odgrywały także historie stricte SF, jak i elementy hard SF, a także wizjonerstwo, kult nauki i technologii, w tym był Trek silny i tym zyskał szacunek także naukowców. I tego współczesny Trek jest kompletnie pozbawiony i o tym cały czas piszę. A to był ten solidny kawałek tortu, który mnie do Treka przyciągnął.

I nie jest tak, że mnie nie ruszają wątki obyczajowe, polityczne, ale muszą gdzieś współgrać, być częścią tych elementów SF, jeśli są same, to takim SF gardzę.
Elaan
Użytkownik
#350 - Wysłana: 1 Sty 2016 21:12:19 - Edytowany przez: Elaan
Mav:
ważną rolę zawsze odgrywały także historie stricte SF, jak i elementy hard SF, a także wizjonerstwo, kult nauki i technologii, w tym był Trek silny i tym zyskał szacunek także naukowców.

Z tym jak najbardziej się zgadzam.
Nie zgadzam się natomiast z Twoim założeniem - nie wiem na czym opartym - że takie wątki nie pojawią się w pełnometrażowym Axanarze.
Szczerze mówiąc, zapowiedź zmagań i wyścigu zbrojeń, jaką mieliśmy w "Prelude..." , IMVHO bardziej sprzyja takim tematom, niż "szybka i wściekła" sieczka-rąbanka, na jaką zapowiada się Beyond.

Wracając zaś do wątku zagrożenia, jakie Axanar może stanowić dla Beyond, to - jeśli sprawdzi się to, co napisałam wcześniej - Axanar może stać się pierwszą z wielu solidnych niezależnych produkcji, kontynuacji, które wkrótce odbiorą "trekopodobnym" filmom Paramountu poważną część widowni i zysków.
Gdyby taki scenariusz nie był realny, nie byłoby też histerycznej reakcji wytwórni, nie sądzisz?
Picard
Użytkownik
#351 - Wysłana: 1 Sty 2016 22:05:50 - Edytowany przez: Picard
Q__:
Mavowi chodzi, jak sądzę, o brak hardSFowych (i - prawdopodobnie - ogólnie eksploracyjnych w TOSowo-TMPowsko-TNGowskim st

Tyle, że Trek to nigdy nie było hard SF. Wymień mi jeden odcinek z TOS, TNG, który zaliczał by się do tego gatunku - bo ja takiego sobie nie przypominam. Co najwyżej były tam elementy hard SF, ale to wszystko. Za jedyny wyjątek można tu uznać TMP, ale to raczej odstępstwo od normy niż norma. A ja, jak już nie raz podkreślałem - chce solidnego scenariusza, przesłania i dobrze nakreślonych postaci, a nie ,,urealniania" Star Treka. Na przykład swoisty retro-futuryzm odpowiada mi dużo bardziej niż drony, egzoszkielety i inne pierdołki, które są na topie we współczesnych czasach, a w przyszłości mogą już wyjść z mody.

A w sprawie Beyond - pamiętasz jak wieszałeś na mnie psy za używanie żartobliwego określenia popkornożercy? A sam zalinkowałeś siostrzane forum, gdzie piszą o tej widowni takim oto barwnym językiem: Breen
15 grudzień 2015 - 12:39 Po obejżeniu tego zwiastuna niestety na razie mam poczucie, że to będzie kolejny gniot dla kukurydzożernej gimbazy. Tam, jakoś nikt się na to nie burzy, a mnie cieszy, że nie jestem osamotniony w swojej opinii na temat Abramsverse.

Elaan:
Gdyby taki scenariusz nie był realny, nie byłoby też histerycznej reakcji wytwórni, nie sądzisz?

Ja się z Tobą zgadzam, ale od dawna nie rozumie decyzji biznesowych Paramountu. Najpierw nieszczęsne hasło w stylu: to nie jest Star Trek twojego ojca!, później kampania wyzwisk skierowana pod adresem starego fandomu - bo mi trudno jest uwierzyć, że Nimoy, Pegg czy Orci tak sami z siebie, jednogłośnie postanowili rzucać wulgaryzmami -, a teraz podcinanie skrzydeł fan filmom. No ale jak wytwórnia inteligencją nie grzeszy, to będzie cierpieć i dobrze jej tak!
Q__
Moderator
#352 - Wysłana: 1 Sty 2016 22:57:28 - Edytowany przez: Q__
Picard

Picard:
Tyle, że Trek to nigdy nie było hard SF. Wymień mi jeden odcinek z TOS, TNG, który zaliczał by się do tego gatunku - bo ja takiego sobie nie przypominam.

Odcinki? Proszę bardzo "The Doomsday Machine", "11001001", "The Measure of a Man", "Booby Trap".

Poza tym nie sprowadzajmy sprawy tylko do poszczególnych fabuł odcinków, bo mamy ścisłe założenia TNG (wydane potem w formie Manuala), mamy konsultowane z czołowymi fachowcami od futurologii założenia TOS... Mamy rozsiane po całym Treku wątki naukowe, które docenili Lawrence M. Krauss, Stephen Hawking czy Neil deGrasse Tyson...

Picard:
Za jedyny wyjątek można tu uznać TMP, ale to raczej odstępstwo od normy niż norma.

Ale też najbardziej czysta wizja Roddenberry'ego...

Picard:
A ja, jak już nie raz podkreślałem - chce solidnego scenariusza, przesłania i dobrze nakreślonych postaci, a nie ,,urealniania" Star Treka.

Co by znaczyło, że jesteś raczej fanem wizji Pillera niż Roddenberry'ego. Ale też - jako się rzekło - Trek jest b. różnorodny. (Co jednak nie znaczy, że Twoja wizja ST jest jedyną możliwą...*)

* Ba, jeśli mam być szczery sądzę, że sprowadzenie Treka do moralistyki i sztywno traktowanego - jako spójność scenograficzna raczej, niż ideowa - kanonu jest infantylizowaniem i psuciem go. Że właśnie z takiego podejścia wzięły się bardziej wątpliwe elementy DS9, że o VOY i ENT nie wspomnę...

Picard:
A w sprawie Beyond - pamiętasz jak wieszałeś na mnie psy za używanie żartobliwego określenia popkornożercy? A sam zalinkowałeś siostrzane forum, gdzie piszą o tej widowni takim oto barwnym językiem

Cóż... Jest pewna różnica pomiędzy użyciem takiego czy innego określenia raz czy drugi, a miotaniem nim na prawo i lewo. Jest też różnica pomiędzy sytuacją, w której użycie go nikogo nie razi, a taką, gdy spora część Forumowiczów czuje się nim obrażona i domaga moderatorskiej reakcji.
Myślałem, że to rozumiesz...
Mav
Użytkownik
#353 - Wysłana: 2 Sty 2016 01:32:57 - Edytowany przez: Mav
Picard:
Na przykład swoisty retro-futuryzm odpowiada mi dużo bardziej niż drony, egzoszkielety i inne pierdołki, które są na topie we współczesnych czasach

I takie coś pisze fan SF? Nie, to jest niemożliwe. Jak fan Science Fiction może lać ciepłym moczem transhumanizm i robotykę? ROBOTYKA to zawsze był jeden z głównych tematów przewijających się od początków istnienia gatunku SF. Dziś świat robi kolejny krok w rozwoju wszelkiego typu robotów, a fan SF krytykuje pojawienie się w szerszym zastosowaniu robotów w SF... Dziś, kiedy genetyka rozwija się w niesamowitym tempie, kiedy rozpala wyobraźnie naukowców i futurologów, tak samo jak zaawansowane mechaniczne protezy czy wszczepy, to fan SF krytykuje pojawienie się tego tematu w SF.

A jego argumentem jest to, że skoro to jest dziś "modne" to w przyszłości być nie musi, tyle że to myślenie bezsensowne, bo idąc tym tropem w przyszłości nie będzie komputerów, no bo są dzisiaj...

Ręce opadają, no załamać się można czytając takie wypociny na forum miłośników SCIENCE FICTION

Na forum miłośników Science Fiction obrywa mi się, bo narzekam, że w Trek porzucił wizjonerstwo, ducha SF. Mam nie marudzić, tylko czerpać z tego, co najważniejsze - baśniowe historie, wątki społeczne, miłosne, tanie przesłania. Wymagam od współczesnego SF poważniejszego podjęcia tematu robotyki i transhumanizmu, to mi się obrywa, że o jakieś głupoty marudzę.

Co się dzieję, gdzie są prawdziwi fani SF, którzy pragną tego, co w tym gatunku najcenniejsze, gdzie oni są? Na pewno nie na tym forum (z jednym wyjątkiem). Nie tylko gatunek SF ma się źle, także i ludzi kochających prawdziwe SF jest mało, jedno łączy się z drugim/jedno jest konsekwencją drugiego/naczynia połączone.
Q__
Moderator
#354 - Wysłana: 2 Sty 2016 09:41:27 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
Na forum miłośników Science Fiction obrywa mi się, bo narzekam, że w Trek porzucił wizjonerstwo, ducha SF.

Uporządkujmy fakty.
Primo: czy Trek gdy się rodził był - w intencji Twórców - retrofuturystyczny? Odpowiedź jest prosta. Nie był, nie sięgał ani do tradycji SF lat '20 i '30 (jak SW dekadę później), ani do jeszcze wcześniejszych verne'owsko-wellsowskich (jak steampunkowcy w czasach jeszcze nam bliższych). Owszem, powstawała wtedy SF retro (choćby "20.000 podmorskiej żeglugi", świetna ekranizacja Verne'a czy "Wehikuł czasu", równie znakomita ekranizacja Wellsa), ale Trek wpisywał się w inny nurt, nurt, do którego należały "Destination Moon", "Zakazana planeta", "Milcząca gwiazda", "Ikarie XB-1", a więc opowieści sięgających w przyszłość, nie czerpiących z przeszłości.
Czy była to wizja ulegająca dalszemu unowocześnieniu? I tu odpowiedź jest twierdząca - dowodem TMP, TNG...
Czy znalazło się w niej miejsce na roboty? Jak najbardziej:
http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Self-aware_mach ines
Często ich pojawienie się wprowadzało także tematykę transhumanistyczną.
To są fakty.

Faktem jest jednak również, że...
Secundo: Trek umiał odnosić sukcesy również jako wizja retro. Że sięgał do staroświeckiej, hornblowerowskiej, stylistyki TWoK - i zostało to przyjęte b. pozytywnie. Że powstają - świadomie - retro NV/P2 i STC i odnoszą w tym kształcie sukcesy (nominacje do Hugo i Nebuli dla "World Enough and Time" chociażby).

Moim zdaniem twórcy naprawdę ambitnego Treka powinni brać na to poprawkę, tj. fundnąć nam wizję, którą zaakceptujesz i Ty, i Picard. Trudne, ale nie awykonalne... W końcu TNG obaj cenicie...*

* Jak? Proste. Przecież owo Trekowe retro to pewien - dziś nieco staroświecki - styl wizualny, pewien sposób prowadzenia kamery, pewna niespieszna, teatralna, technika narracji... Czy da się je pogodzić z technologiczną nowoczesnością? Jak najbardziej. Dowodem (nieudolnie) snobujący się na "Odyseję Kosmiczną" i czerpiący z jej estetyki, "Interstellar". Dowodem - sięgający jeszcze wcześniejszych wzorców planetary romance, a jednocześnie technologicznie dość przytomny - "Avatar". Dowodem "Moon" - zarazem nowoczesny i retro. Dowodem nBSG. Dowodem założenia AND. Dowodem JPLowskie technologie w - b. TOSowatym - B5. Dowodem - do dziś robiący wrażenie nowoczesnej SF - TMP. Skoro zaś można takie rzeczy nawet w niezbyt mądrych blockbusterach (dwa pierwsze tytuły), to i w ST by się dało.

Co do tytułowego Axanaru, natomiast, to nie da się ukryć, że na tle Treka Marzeń jest to zaledwie półprodukt, ale też ukryć się nie da, że nic lepszego pod logo ST ostatnio nie powstawało, więc trudno by ta sprawa nie bolała...
MarcinK
Użytkownik
#355 - Wysłana: 2 Sty 2016 11:26:49
Mav:
. Jak fan Science Fiction może lać ciepłym moczem transhumanizm i robotykę?

Na dobrą sprawę, w tych dwóch tematach niewiele nowego powiedziano od lat 60-tych.

Q__:
ale Trek wpisywał się w inny nurt, nurt, do którego należały "Destination Moon", "Zakazana planeta", "Milcząca gwiazda", "Ikarie XB-1", a więc opowieści sięgających w przyszłość, nie czerpiących z przeszłości.

A przypadkiem sam kiedyś nie pisałeś o tym że Trek rżnął równo z cyklu o Lensmanie i Fundacji Asimova, które zaczynały w latach 30tych i 40tych?
Q__
Moderator
#356 - Wysłana: 2 Sty 2016 11:43:21 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
A przypadkiem sam kiedyś nie pisałeś o tym że Trek rżnął równo z cyklu o Lensmanie i Fundacji Asimova, które zaczynały w latach 30tych i 40tych?

Kiedy mówimy tu o dwu odrębnych zjawiskach. Czym innym jest, bowiem, zjawisko polegające na tym, że każde kolejne dzieło SF bazuje w jakimś sensie na całym dotychczasowym dorobku gatunku (a przy tym fantastyka ekranowa idzie poniekąd śladem SF literackiej z kilkudekadowym opóźnieniem), czym innym zaś celowe stylizowanie swojej produkcji na coś sprzed lat, świadome wpisywanie jej w minione nurty estetyczne i intelektualne...

ps. Wracając do tematu:
http://www.axanarproductions.com/captains-log-dec- 30th-2015/
MarcinK
Użytkownik
#357 - Wysłana: 2 Sty 2016 12:21:18
Q__:
a przy tym fantastyka ekranowa idzie poniekąd śladem SF literackiej z kilkudekadowym opóźnieniem

Dlatego też najlepszym wyjściem dla potencjalnych twórców
Q__:
Treka Marzeń

było by wykupienie praw do ekranizacji Niezwyciężonego.
Oczywiście pod szyldem Treka.
mozg_kl2
Użytkownik
#358 - Wysłana: 2 Sty 2016 14:08:48
Picard:
Tylko, że to głupia i krótkowzroczna polityka

Paramount nigdy nie myślał dalej niż o jeden film. Wiemy to od dawna, czemu Cie to jeszcze dziwi. Wiedzieli, że będą robić trylogię, to dlaczego nie rozpisali fabuły na 3 film?

Q__:
Twórcy Ghostbusters nie boją się fanów, raczej mają odwagę iść im wbrew. Więc dla tego filmu też chyba Beyond nie będzie konkurencją

mówisz o tym crapie który powstaje? Stawanie w opozycji do ludzi z których ma się pieniądze nie jest dobrym krokiem.

Q__:
Mavowi chodzi, jak sądzę, o brak hardSFowyc

Mavowi ostatnio o coś w ogole chodzi tylko nie wiadomo o co. A co do drugiego to trek nigdy nie był hard sf, więc oczekiwanie takich elementów w nowych produkcjach jest głupie.

Q__:
Odcinki? Proszę bardzo "The Doomsday Machine", "11001001", "The Measure of a Man", "Booby Trap".

4 odcinki na 700? To mniej niż promil.

Q__:
Nie był, nie sięgał ani do tradycji SF lat '20 i '30 (jak SW dekadę później), ani do jeszcze wcześniejszych verne'owsko-wellsowskich

Zaraz zaraz a cały klimat TOSa jako westernu w kosmosie? A DS9 znowu oparte na szkielecie westernu w kosmosie
Picard
Użytkownik
#359 - Wysłana: 2 Sty 2016 14:50:58 - Edytowany przez: Picard
Q__:

Powiedzieć o tych odcinkach, że zaliczały się do czystej hard SF, to tak jak powiedzieć, że Gwiezdne Wojny to fantasy w stylu tolkienowskim, tylko dlatego, że obie rzeczy mają jakieś punkty styczne...

Q__:
(wydane potem w formie Manuala),

Kóry się nie liczy, bo kanonem jest to co widzieliśmy na ekranie a nie poza nim.

Q__:
Mamy rozsiane po całym Treku wątki naukowe, które docenili Lawrence M. Krauss, Stephen Hawking czy Neil deGrasse Tyson...

Ale o to rozchodzi, że to są tylko poszczególne wątki, cała zaś seria nie jest utrzymana w kanonach hard SF. Nie ma nic złego w zachęcaniu ludzi, poprzez Treka, do zainteresowania się nauką i techniką, ale nie oznacza, to że Trek kiedykolwiek był zupełnie kompatybilny ze współczesnym stanem wiedzy naukowej. Tu chodzi raczej o ducha ciekawości, chęci rozwoju i ulepszenia samego siebie, jak także chęci poznania świata - ducha, który ładnie opisał Kennedy w swojej przemowie New Frontier oraz w swojej decyzji o wysłaniu ludzi na Księżyc. Ducha, którego widać także w najnowszych zwiastunach do gry z serii serii Mass Effect. Chodzi o tego ducha właśnie, a nie o jakieś niewolnicze przywiązanie do naukowego ,,realizmu" - ujętego w cudzysłów bo też z nim różnie bywa, nawet w utworach spod znaku hard SF, które nie stronią przecież od abstrakcyjnego symbolizmu.

Q__:
Ale też najbardziej czysta wizja Roddenberry'ego...

Nie sądzę. Założę się, że Gene, nie chciał by nakręcić tego filmu w taki sposób w jaki go nakręcił, gdyby biedak nie naoglądał się 2001: Odysei kosmicznej. To jedyny utwór stworzony pod jego egidą, który wygląda tak, a nie inaczej - czyli to nie tyle jego wizja, co inspiracja czerpana od Clarke'a i Kubrica.

Q__:
* Ba, jeśli mam być szczery sądzę, że sprowadzenie Treka do moralistyki i sztywno traktowanego - jako spójność scenograficzna raczej, niż ideowa - kanonu jest infantylizowaniem i psuciem go. Że właśnie z takiego podejścia wzięły się bardziej wątpliwe elementy DS9, że o VOY i ENT nie wspomnę...

Czemu tak uważasz? Śmiem się z Tobą nie zgodzić, bo jak mówię w Treku chodzi o pewnego ducha, a nie o naukową poprawność. Jak dla mnie, najlepsze odcinki serii, poruszały właśnie problemy moralne, społeczne, filozoficzne itp. , a nie takie gdzie prezentuje się naukowo techniczne nowinki, bądź dąży się do trans-humanizmu. Co więcej naukowy realizm, mógł by tu wiele popsuć - np. jeden z najlepszych odcinków serii TOS: The City on the Edge of Forever, na pewno nie był by taki sam gdyby uwzględnić, obecnie najbardziej prawdopodobną, kwantową teorię podróży w czasie - nie było by całej tragedii Kirka, który musiał poświęcić Edith Keller, w imię wyższego dobra...

Q__:
Myślałem, że to rozumiesz...

Myślę, że tak Ty, jak i oni przesadzacie, bo moje uwagi nie były ani trochę wulgarne, a wypowiadałem je raczej w żartobliwy sposób. Na tamtym forum jakiegoś świętego oburzenia nie było.

Q__:
Primo: czy Trek gdy się rodził był - w intencji Twórców - retrofuturystyczny? Odpowiedź jest prosta. Nie był, nie sięgał ani do tradycji SF lat '20 i '30 (jak SW dekadę później), ani do jeszcze wcześniejszych verne'owsko-wellsowskich (jak steampunkowcy w czasach jeszcze nam bliższych).

Po pierwsze; to nie wiem, czemu obywatel M. się produkuje skoro wie, że adresat i tak nie przeczyta, i nie odpowie na jego post? Ktoś tu chyba cierpi na ból dolnej partii pleców, spowodowany niechęcią do jego pomysłów. Zamiast pisania sążnistych postów, polecam:
https://lh3.googleusercontent.com/-MTfYNZ0_4cA/Vb63P9jljnI/AAAAAAAACgg/tWUVYhkWug0/w768-h576/dr-zoidbergs-butthurt-cream.jpg

Po drugie; jaki pisałem w Treku chodziło bardziej o ducha niż o zgodność z bieżącą nauką i techniką - wszak nawet w chwalonym przez Ciebie TMP słychać dźwięki w kosmosie, których w rzeczywistości byś nie uświadczył.

Po trzecie; źle by się stało gdyby człowiek stał się zakładnikiem, wręcz niewolnikiem maszyn. Trek, nie raz przed tym przestrzegał czego przykładem może być odcinek TOS: The Ultimate Computer bądź cały wątek Borga. To co się liczy to software, a nie hardware...

Po czwarte; i chyba najważniejsze... jeśli już mówisz o futuryzmie w fantastyce naukowej, to nie uważasz, że wizjonerstwo jest jego największą częścią? Weź np. TOS i prezentowane tam komunikatory - wówczas była to czysta fantastyka naukowa, fikcyjny gadżet wyprzedzający swoje czasy, bo telefonów komórkowych wówczas zwyczajnie nie było. Dziś ma je każdy przedstawiciel wspominanej kukurydzożernej gimbazy . To samo tyczy się wspomnianego przez Ciebie 20.000 podmorskiej żeglugi, która to powieść była swego czasu wizjonerska, bo za życia Verne'a, nikt nawet nie śnił o skonstruowaniu łodzi podwodnej. To swego czasu była czysta fantastyka naukowa, której autorzy wybiegali wyobraźnią w przyszłość, kreśląc wizje wynalazków niedostępnych, współczesnym im widzą i czytelnikom. Jak do tego ma się pchanie do Treka dron, egzoszkieletów i broni kinetycznej, które to rzeczy są jak najbardziej osiągalne we współczesnych czasach? Nijak! W jakim znaczeniu jest to fantastyka naukowa? W żadnym! Jeśli będę chciał sobie zobaczyć program o dronach, to włączę sobie dokument na Discovery Channel, a nie fantastykę naukową w stylu Star Treka.
Q__
Moderator
#360 - Wysłana: 2 Sty 2016 20:12:10 - Edytowany przez: Q__
Teoria spiskowa z dyskusji o Axanarze na TrekMovie:

ShadowAxis - January 2, 2016
I am more and more thinking, that this is a ploy by the studios to make the courts award them control over Axanar, or force a partnership between Alec Peters and his co-creators so they can make Axanar the new series produced for CBS All Access in 2017. Any idea if this is their motivation, Alec Peters?

W sumie to by nie było źle...

ps. Impaktu medialnego cd.:
http://io9.gizmodo.com/cbs-suddenly-wants-to-put-a -stop-to-axanar-the-crowdfu-1750290696
http://www.slashfilm.com/star-trek-fan-film-lawsui t/
http://screenrant.com/star-trek-axanar-lawsuit-par amount/
http://comicbook.com/2015/12/30/cbs-paramount-file -lawsuit-against-star-trek-axanar-fan-film/
http://collider.com/star-trek-fan-film-axanar-sued -by-cbs-paramount/
http://www.digitaltrends.com/movies/axanar-creator s-sued-by-cbs-paramount/
http://www.cinemablend.com/new/Star-Trek-Movie-Hol lywood-Really-Doesn-t-Want-You-See-79287.html
https://www.thewrap.com/star-trek-fan-film-produce d-sued-cbs-paramount-crowdfunded-indiegogo/
http://www.latino-review.com/news/paramount-and-cb s-fires-first-shots-at-star-trek-axanar
http://www.inquisitr.com/2672279/star-trek-axanar- lawsuit-hits-from-paramount-and-cbs-despite-encour aging-other-fan-films/
http://www.themalaymailonline.com/showbiz/article/ paramount-cbs-suing-to-shut-down-crowdfunded-star- trek-film-axanar
http://www.golem.de/news/axanar-paramount-und-cbs- verklagen-macher-von-star-trek-fanfilm-1512-118278 .html
http://www.crowdfundinsider.com/2015/12/79526-para mount-cbs-files-lawsuit-against-crowdfunding-succe ss-axanar/
http://www.ibtimes.co.uk/star-trek-fan-film-axanar -sued-by-cbs-paramount-over-copyright-infringement -1535479
http://www.belloflostsouls.net/2016/01/geekery-sta r-trek-axanar-sued-by-cbs.html
http://www.bleedingcool.com/2015/12/30/reaction-to -th-star-trek-axanar-lawsuit-on-social-media/
http://thegridscififrontier.com/axanar-cbs-suit
http://furiousfanboys.com/2015/12/cbs-files-lawsui t-against-star-trek-axanar-fan-film/
http://indianexpress.com/article/entertainment/hol lywood/crowdfunded-star-trek-film-draws-lawsuit-fr om-paramount-cbs/
http://www.torontosun.com/2015/12/30/star-trek-cro wdfunded-films-producers-sued-by-cbs-paramount
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/fi lms/news/axanar-studios-behind-star-trek-franchise -try-to-shut-down-independent-fan-film-a6791126.ht ml
http://file770.com/?p=26824&cpage=1
http://www.nerdandtie.com/2015/12/31/cbs-paramount -suing-creators-of-star-trek-fan-film-axanar/
http://www.blastr.com/2015-12-30/paramount-and-cbs -suing-shut-down-crowdfunded-star-trek-film-axanar
http://nerdreactor.com/2015/12/30/cbs-and-paramoun t-sue-star-trek-fan-film-axanar-for-copyright-infr ingement/
http://uproxx.com/gammasquad/cbs-paramount-axanar- star-trek-lawsuit/
http://nerdbastards.com/2015/12/30/cbs-paramount-f ile-suit-against-axanar-fan-film-project-axanar-re sponds/
http://www.hngn.com/articles/165084/20151230/param ount-cbs-sue-over-crowdfunded-star-trek-movie.htm
http://www.ranthollywood.com/2015/12/31/star-trek- axanar-fan-fiction-producers-sued-by-cbs-and-param ount-over-copyright-infringement/
http://presstelegraph.com/2015/12/30/paramount-and -cbs-file-a-lawsuit-against-star-trek-axanar.html
http://www.realtytoday.com/articles/68845/20160101 /star-trek-fan-movie-filmmaker-responds-to-lawsuit -from-paramount-cbs.htm
http://aceofgeeks.net/whats-going-on-with-cbs-and- axanar/
https://www.techdirt.com/articles/20151230/0747233 3198/cbs-sues-over-star-trek-fan-film-because-it-s ounds-like-going-to-be-pretty-good.shtml
http://attivissimo.blogspot.com/2015/12/cbs-e-para mount-fanno-causa-ad-axanar.html
http://www.joblo.com/movie-news/paramount-and-cbs- sue-the-makers-of-the-crowdfunded-star-trek-film-a xanar-633
http://www.monsffa.ca/?p=2045
http://nextbigfuture.com/2016/01/paramount-and-cbs -are-suing.html
http://www.examiner.com/article/cbs-paramount-sue- to-stop-production-of-star-trek-fan-film-axanar
http://money.cnn.com/2015/12/31/media/star-trek-ax anar-cbs-paramount/http://money.cnn.com/2015/12/31 /media/star-trek-axanar-cbs-paramount/
http://www.dnaindia.com/entertainment/report-crowd funded-star-trek-film-draws-lawsuit-from-paramount -cbs-2161001
http://wordofthenerdonline.com/2015/12/142079/
http://scifipulse.net/axanar-sued-by-paramount-cbs /
 Strona:  ««  1  2  ...  10  11  12  13  14  ...  26  27  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek Axanar

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!