USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Recenzje, eseje itp.
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  23  24  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#181 - Wysłana: 28 Sier 2008 12:31:52 - Edytowany przez: Q__
Picard

A co z moja recenzja A Matter of Perspective?

Jest, i nawet jakby mniej błędów musiałem poprawić:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=1 68

Biter1

Wstępnie poprawiłem jak umiałem i wyszło TO:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=7

Fakt, że zamieściłem Twoją recenzję uznaj jednak - przykro mi to mówić - za danie szansy początkującemu i nic więcej, bo szczerze powiedziawszy Twój pierwotny tekst (choć zawiera interesujące spostrzeżenia) to stylistyczny bełkot, który powinienem wyrzucić do kosza i napisać rzecz od nowa ubierając te same tezy i obserwacje we własne słowa. Było by to znacznie łatwiejsze niż poprawianie tej "radosnej twórczości", ale wtedy to juz by była recenzja moja, nie Twoja.

Dużo pracy nad stylem przed Tobą zanim nauczysz się artykułować interesujące myśli w równie interesującej dla czytelnika postaci. Co nie znaczy, że jest to niemożliwe - trzymam kciuki .
Biter1
Użytkownik
#182 - Wysłana: 28 Sier 2008 15:38:01
Q__
Dzięki Q przeczytałem, dostrzegam moje błędy, faktycznie czeka mnie wiele pracy.
Q__
Moderator
#183 - Wysłana: 28 Sier 2008 15:40:01
Biter1

faktycznie czeka mnie wiele pracy.

Mam jednak nadzieję, że zaowocuje ona tym, że będę mógł (za jakiś czas) z przyjemnością zamiescić Twoje kolejne teksty.
Biter1
Użytkownik
#184 - Wysłana: 28 Sier 2008 15:59:13
Q__
Na wstępie dziękuję za daną szansę.
Co do mojej twórczości: Trochę więcej "wyszukanych słów" odpowiednie wyważenie między treścią odcinka a opiniami własnymi, zmieniony szyk zdania, zdania krótsze przez co logiczniejsze, i Akapity w odpowiednich miejscach i coś ze mnie będzie.
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 28 Sier 2008 16:17:41 - Edytowany przez: Q__
Biter1

Trochę więcej "wyszukanych słów"

To już nie o wyszukanie chodzi. Większa różnorodność. Nie mozna identycznych (lub b. podobnych) słów uzywać co kilka zdań bo wychodzi tzw. "masło maślane". Nie może być tak, że zdziwiony bohater nie posiada się ze zdziwienia, albo towar nie jest tani, a przeciwnie nietani.

Dbaj też bardziej o precyzję sformułowań i jasność stylu by nie trzeba było na etapie korekty tłumaczyć "z polskiego na nasze", ani domniemywać "co autor miał na myśłi".

Resztę rzeczy dobrze wychwyciłeś. Umiejętność uczenia się na błędach to podstawa.

(Ale uprzedzam - następnego tekstu nie przyjmę o ile będzie wymagał choćby połowy korektorskiego wysiłku jaki włożyliśmy w poprawianie recenzji "The Man Trap".)
Biter1
Użytkownik
#186 - Wysłana: 28 Sier 2008 16:21:55
co do zacytowanych przykładów chciał bym poznać autora co do kolejnego tekstu, nie wyrzucaj tylko po prostu odeślij, ale chwile potrwa nim napisze, teraz muszę mieć absolutną pewność.
Q__
Moderator
#187 - Wysłana: 28 Sier 2008 16:53:56
Biter1

co do zacytowanych przykładów chciał bym poznać autora

Ja nim jestem, po prostu podałem pewne błędy w maksymalnym przerysowaniu.

ale chwile potrwa nim napisze, teraz muszę mieć absolutną pewność.

Szczerze? Z pół roku zanim się nauczysz... :]]
Biter1
Użytkownik
#188 - Wysłana: 28 Sier 2008 16:59:02
Q__
ta to będe musiał pokazać komuś z forum żeby powiedział czy sie nauczyłem zanim ci wyśle. ok nie zaśmiecam wątku
Q__
Moderator
#189 - Wysłana: 28 Sier 2008 17:02:43
Biter1

ta to będe musiał pokazać komuś z forum żeby powiedział czy sie nauczyłem zanim ci wyśle.

Możesz TU.
Madame Picard
Moderator
#190 - Wysłana: 28 Sier 2008 18:05:41
Panowie, dwie proste rady:
Po pierwsze, włączcie sobie opcję sprawdzania pisowni w Wordzie, ale bez automatycznego poprawiania (bo wtedy Word funduje nam Zesrama ). Będziecie mieli podkreślone błędy, ale będziecie mieć kontrolę nad tym, co poprawiacie.
Po drugie, zanim zaczniecie pisać, przyjrzyjcie się trochę zasadom polskiej interpunkcji. Wbrew pozorom nie nie jest ona wrednym wymysłem mającym utrudniać życie; została wymyślona po to, żeby ułatwiać komunikację.

Biter1

Czeka Cię dużo pracy . Proponuję w jej ramach dużo czytać: wówczas bardziej wyszukane słownictwo i stosowanie zasad poprawnej pisowni przychodzą dużo łatwiej .
Biter1
Użytkownik
#191 - Wysłana: 28 Sier 2008 18:08:46
Madame Picard
Zdziwiła byś się moja droga ile tysięcy stron czytam co semestr i ile setek dla przyjemności.
Q__
Moderator
#192 - Wysłana: 28 Sier 2008 18:12:38
Biter1

Widać czytasz za szybko, nie zwracajac uwagi na niuanse... :]
Biter1
Użytkownik
#193 - Wysłana: 28 Sier 2008 18:18:07
Q__
Możliwe no cóż możliwe że masz racje, bardziej skupiam się na treści niż formie przekazu ale zostawmy już ten temat.

PS: właśnie spojrzałem na statystyki aktywności na forum i mnie wgiąłeś. Rispect ponad 27000
Q__
Moderator
#194 - Wysłana: 28 Sier 2008 18:26:31 - Edytowany przez: Q__
Biter1

właśnie spojrzałem na statystyki aktywności na forum i mnie wgiąłeś. Rispect ponad 27000

Jak będziesz tak dalej floodował to pobijesz mój rekord, ale nie tylko ilość się liczy, jakość bardziej.

EDIT:
Podziwiajcie recenzję Kolegi Magistra Admina:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=5 74
Picard
Użytkownik
#195 - Wysłana: 29 Sier 2008 21:52:50
kolejna recka wyslana!
Sh1eldeR
Użytkownik
#196 - Wysłana: 29 Sier 2008 22:27:32
Q__
Bardzo dobra recenzja! Spokojnie na poziomie dobrych recenzji z Memory-Alpha, a może i nawet lepsza. Postaraliście się nawet o poprawne typograficznie znaki!

Jedyny mikro-błąd, jaki znalazłem (bardzo mikro), to "B'elanna" napisane w ten właśnie sposób. A w napisach była wymieniona jako "B'Elanna", czyli "E" również wielkie. To jednak już tak drobna drobnostka, że drobniejszych już chyba nie ma .
Pah Wraith
Użytkownik
#197 - Wysłana: 29 Sier 2008 22:33:09
Dziękuję
Delta
Użytkownik
#198 - Wysłana: 29 Sier 2008 22:50:31 - Edytowany przez: Delta
Pah Wraith
"Ransom nie wiadomo dlaczego nie może na końcu ustawić automatycznego pilota i upiera się na pozostanie na Equinoxie by oddalić go jak najbardziej od Voyagera. Cóż, może i to było konieczne. Może nie. Faktem jest, że scenarzyści mieliby problem co z nim zrobić jako więźniem na pokładzie Voyagera…"

Trochę z Ransomem kłopotu mogłoby być, ale w sumie można by go zdegradować. Natomiast IMO Equinox nie potrzebował kontroli Ransoma, tylko Ransom chyba zdecydował się na popełnienie samobójstwa.

PS. A sama recenzja dobrze się czyta. Może minąłeś się z powołaniem Pah Wraith?
Q__
Moderator
#199 - Wysłana: 30 Sier 2008 00:04:49
Picard

kolejna recka wyslana!

I zamieszczona (choć mam dziś urwanie głowy):
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=4 15

Sh1eldeR

Q__
Bardzo dobra recenzja! Spokojnie na poziomie dobrych recenzji z Memory-Alpha, a może i nawet lepsza. Postaraliście się nawet o poprawne typograficznie znaki!

Obawiam się, że jedynym adresatem powinien być tu Pah Wraith, ja jedynie zamieściłem gotowy tekst.
Sh1eldeR
Użytkownik
#200 - Wysłana: 30 Sier 2008 00:16:14
Q__
Wiem wiem! Nie podejrzewałem Cię o napisanie o samym sobie "Kolega Magister Admin", wraz ze wszystkimi honorami i jeszcze wielkimi literami Poza tym widziałem tekst jest podpisany!
Q__
Moderator
#201 - Wysłana: 30 Sier 2008 00:18:13 - Edytowany przez: Q__
Sh1eldeR

Nie podejrzewałem Cię o napisanie o samym sobie "Kolega Magister Admin", wraz ze wszystkimi honorami i jeszcze wielkimi literami

No wiesz, kanna twierdzi, zę mam wybujałe ego, a pomysły czasem miewałem... różne.

ps. i po raz kolejny prosze Cię o jakiś tekst dla nas.
Pah Wraith
Użytkownik
#202 - Wysłana: 30 Sier 2008 02:25:00
Picard z tymi recenjami to otworzył istną "puszkę z Pandorą" jak to lubią mawiać politycy
Eviva
Użytkownik
#203 - Wysłana: 30 Sier 2008 06:55:14
Q__

A ja czy mogę jednak napsać recenzję jakiegoś odcinka? I jeśli tak, to gdzie mam ja posłać: tu wkleić czy do Ciebie mailem?
Biter1
Użytkownik
#204 - Wysłana: 30 Sier 2008 11:36:49
Eviva
Mi Q kazał wklejać TUTAJ kolejną radosną twórczość do oceny szerokiego ogółu ale może do ciebie ma więcej zaufania.
Eviva
Użytkownik
#205 - Wysłana: 30 Sier 2008 11:54:00
Biter1

Na pewno nie. Dobrze mnie już zna, za dobrze, by mieć zaufanie. Napisze coś w wkleję tu - jak będę miała trochę czasu.
Q__
Moderator
#206 - Wysłana: 30 Sier 2008 13:44:31 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

Picard z tymi recenjami to otworzył istną "puszkę z Pandorą" jak to lubią mawiać politycy

Ale to chyba dobrze? Po to chciałem być adminem by ludziom zamieszczać.

Eviva

A ja czy mogę jednak napsać recenzję jakiegoś odcinka? I jeśli tak, to gdzie mam ja posłać: tu wkleić czy do Ciebie mailem?

Możesz mailem.

Biter1

Mi Q kazał wklejać TUTAJ kolejną radosną twórczość do oceny szerokiego ogółu ale może do ciebie ma więcej zaufania.

Czytałem blogi Evivy i Jej twórczość na MA. Mogę mieć czasem zastrzeżenia do Jej postawy na Forum, ale talent do pisania ma niewątpliwy. Dlatego zaufam.

(A w Twoim wypadku chodzi też o to by nie było, że zły admin samowolnie zamieścił/odrzucił, niech ludzie sami oceniają.)

ps. kolejne dzieło Pah Wraith'a:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=6 14
Pah Wraith
Użytkownik
#207 - Wysłana: 30 Sier 2008 15:18:15
kolejne dzieło Pah Wraith'a:

Młyn na wodę antyvoyagerowców i antypodróżowczasietrekkerów
Biter1
Użytkownik
#208 - Wysłana: 30 Sier 2008 15:21:34
A w Twoim wypadku chodzi też o to by nie było, że zły admin samowolnie zamieścił/odrzucił, niech ludzie sami oceniają.)

ależ ja nie mam pretensji ani nie powiedziałem sarkastycznie, rozumiem jakie masz obowiązki względem Bazy danych jak i Forum. Powiedziałeś że zajmie mi nauka zapewne z pół roku i zapewne masz rację więc jestem zadowolony że mogę wklejać moje teksty na foróm by doświadczeni forumowicze wytknęli mi błędy i wskazali drogę w którą mam iść. - Nie miałem do ciebie pretensji ani za bure w styczniu czy lutym za bałaganienie na forum nie miałem kilka dni temu za zwrócenie uwagi i nie mam za twardą opinię o moim tekście.

PS. Staram się coś napisać o Charlie X. może jutro zamieszczę. posiada niedociągnięcia, mam nadzieje że mniej niż The Man Trap, ale potrzeba mi rady co poprawić.
Q__
Moderator
#209 - Wysłana: 30 Sier 2008 15:29:45
Pah Wraith

Dlatego zamieściłem z przyjemnością.

Biter1

Nie miałem do ciebie pretensji ani za bure w styczniu czy lutym za bałaganienie na forum nie miałem kilka dni temu za zwrócenie uwagi i nie mam za twardą opinię o moim tekście.

To miłe. Wyrazy szacunku.
Biter1
Użytkownik
#210 - Wysłana: 30 Sier 2008 16:00:43

Hm. VOY jest moim drugim ulubionym Trekiem (od końca) ale do tekstu się przyczepić nie mogę idealnie oddaje i treść odcinka i jakość i orginalność, jednym zdaniem:nic dodać nic ująć. a że podróże w czasie oklepały się już w TOS no cóż zawsze można przyjąć że gro widowni VOY nie widziało w życiu TOS a nawet TNG jako mało atrakcyjnego wizualnie. no cóż laik zawsze obejrzy z przyjemnością a my??
Ja mam do podrózy w czasie tylko jedno zasadnicze zastrzeżenie czemu tak łatwo się przenieść i jeszcze łatwiej wrócić. i w dodatku w serialu w porównaniu do filmów to wogule pestka. to czemu to jest Star Trek a nie Time Trek to by było jeszcze ciekawsze IMHO
 Strona:  ««  1  2  ...  5  6  7  8  9  ...  23  24  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Recenzje, eseje itp.

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!