Toudi:
I w jakiś sposób mieli taki wzorzec. Odcinek Pulaski, gdzie się postarzała. Czy odcinek z płucami Neelixa, gdzie Doktor mówił, że nie ma problemów z hodowaniem większości narządów u większości gatunków.
Nie jestem w 100% pewien, ale Worfowi chyba wyhodowali nowy rdzeń kręgowy.
A w ST IV Bones tabletką wyhodował nową nerkę staruszce.
Słusznie coś takiego na temat wzorców było mówione, ale dalej zastanawia mnie dlaczego musieli hodować odpowiednie narządy? Nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo zawsze istnieje ryzyko że organizm nie przyjmie sztucznie wyhodowanych organów (chociaż w tej dziedzinie medycyna powinna być daleko do przodu w stosunku do dnia dzisiejszego), poza tym trwa to długo i kosztuje sporo pracy, czasu i energii. Ponadto biorąc pod uwagę, że w XXIV wieku Federacja miała już ponad 100 lat doświadczeń z technologią replikatora i teleportacji, dziwi mnie że nie można było odtworzyć uszkodzonego narządu na podstawie wzorca i później go wszczepić.
Toudi:
To będzie bronienie przegranej sprawy
Trudno zaprzeczyć ;)
Toudi:
Bezpieczniki mają i to inteligentne, które można przełączać miedzy różnymi urządzeniami i drogami. Wielokrotnie pokazywali na ekranie jak przesuwają i łączą takie "bezpieczniki". A mimo to ekrany wybuchają.
No tak to może częściowo tłumaczyć problem wybuchających konsol - skomplikowana technologia często zawodzi, a normalny bezpiecznik to bardzo proste urządzenie. Poza tym, pewnie te "inteligentne" bezpieczniki mają taką wbudowaną opcję jak "kill the redshirt mode", gdy dla zwiększenia powagi sytuacji potrzebna jest śmierć jakiegoś mało ważnego załoganta.
Toudi:
Abstrahując od problemu z czego robi się pasy, to biorąc pod uwagę, że mają tłumiki, które powstrzymują przed śmiertelnymi zmianami G, to gdy braknie tych tłumików, to pasy ich nie uratują.
No nie, ale wystarczy że okręt zaczyna poważniej obrywać od przeciwnika i spora część załogi komicznie podskakuje, lub turla się po mostku, zamiast siedzieć przy stanowiskach (zabawne jakby tylko najważniejsi oficerowie byli uczeni jak jednocześnie utrzymywać równowagę w trakcie "wstrząsów" i obsługiwać konsole ;)