USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Baza danych - porządkowanie oraz jej rozbudowa .
 Strona:  1  2  3  4  5  »» 
Autor Wiadomość
reyden
Użytkownik
#1 - Wysłana: 5 Kwi 2010 20:06:41
Witam .

Czy ktoś się zajmują bazą danych portalu ?

Bo od dawna nie ma tam nic nowego , jest to co kiedyś , w dodatku w wielu przypadkach informacje nieprawdziwe / niekanoniczne ( opisy okrętów szczególnie ) .

A warto i tą część portalu rozbudować .

Moje propozycje w BD .

Okręty -

Wywalenie tych co nie ma w kanonie ( Seriale + filmy ) , zostawić tylko te kanoniczne .

Okręty o których mało wiadomo , pojawiły się na ekranie przez chwilę wrzucić do wspólnego artykułu o nieznanych okrętach z ST ( BoP z TNG Defector , alternatywna wersja N'V z mirror ST ) .

Stworzyć nowy szablon dla nich , uwzględnić okręty non GF .

Dodać inne działy BD - np. Technologia , rasy ST itp.
The_D
Użytkownik
#2 - Wysłana: 5 Kwi 2010 20:28:42
reyden:
Wywalenie tych co nie ma w kanonie ( Seriale + filmy ) , zostawić tylko te kanoniczne .

Ja byłbym za oznaczeniem w jakiś sposób. Okręty wymyślane przez fanów, to ciekawy folklor i szkoda go tak po prostu wyrzucać. Tym niemniej też jestem za pewnym ukanonicznieniem bazy danych

reyden:
Dodać inne działy BD - np. Technologia , rasy ST itp.

Rasy akurat już są http://www.startrek.pl/races.php co nieco o technologii też (choć dość niekanonicznie i mogło by być więcej)
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 5 Kwi 2010 20:37:50
Pomijając fakt, że do bazy danych okrętów dostęp jest ograniczony (pewne pola da się edytowac, inne nie, o co rozbiliśmy się - parę lat temu - z Pah Wraithem, przy próbie zamieszczenia poprawiajacego opis jednej z klas tekstu waterhouse'a), bardzo chętnie zajmę się poprawkami i uzupłenieniami (na ile to wykonalne technicznie). Pod jednym warunkiem: że bedziecie nadsyłać gotowe propozycje zmian .
reyden
Użytkownik
#4 - Wysłana: 5 Kwi 2010 20:49:30
@ D .

Ja mam akurat odwrotne zdanie dot. okrętów wymyślonych przez fanów .

Phoenix nie jako pozuje na jeden z oficjalnych serwisów o ST w PL , na nim brzydała się w miarę dobra , zawierająca kanoniczne informacje baza .

Okręty fanów to dobre są jak ktoś tworzy własną stronę o ST .

To samo dot. reszty rzeczy stworzonych przez fanów .

Szczególnie że w tym przypadku to mało znane okręty .

A co do wykonalności tego - pisałem już o tym w topicu prośby do adminów - pogadaj z Kai nad rozszerzeniem uprawnień dla części staffu .

Ostatecznie zmiana ( dość duża ) kodu Htlm( i php/xml itp. wraz z nim ) strony na łatwiejszy w szybkiej edycji i dodawaniu informacji .
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 5 Kwi 2010 21:03:04 - Edytowany przez: Q__
reyden

Przesłałem Kai'owi linki do Twoich postulatów. Zobaczymy czy odpowie (i co odpowie).

Pytanie dodatkowe: kto się podejmie dostarczania informacji, które Twoim zdaniem powinnniśmy zamieszczać. (Bo zamieszczać mogę, ale nie podejmuję się wykonać całej roboty przy pisaniu tekstów. Zwł. jeśli mają być solidne merytorycznie i stanowić coś więcej niż kopie tekstów z MA; a IMO tylko wtedy ma sens ich zamieszczanie.)

EDIT: mam(y) odpowiedź Kai'a:

Kai 21:13:57
na ta chwile nie ma zadnej mozliwosci
technicznie
kiedys jak to byl samodzielny serwer mozna bylo cos kombinowac
ale teraz nie ma mozliwosci dostepu zdalnego w zadnej formie ze wzgledow polityki bezpieczenstwa firmy
teraz to nawet glupiego dostepu ftp do plikow nie mozna zrobic ;]

Czyli jedyną kwestią do rozstrzygniecia zostaje kwestia autorów udoskonalonych opisów. Rozumiem, ze się podejmujesz?
Qubiczny
Użytkownik
#6 - Wysłana: 6 Kwi 2010 16:00:26 - Edytowany przez: Qubiczny
Q__

Dobrze, ale dostęp zdalny, a umożliwienie edycji pól, do których obecnie nie ma dostępu, to są dwie różne sprawy. Niby dlaczego jedno pole miałoby się dać edytować, a innego już nie? To kwestia przyznania uprawnień.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 6 Kwi 2010 18:03:53
Qubiczny

Kai twierdzi, że dostaliśmy najwyższe możłiwe uprawnienia. Widać (w wyniku budowania strony przez lata) pewne - wcześnie wpisane - dane zostały wbudowane w engine strony na stałe, i teraz nie da ise z tym nic zrobić, bez dokonywania gwałtownych rewolucji... :]
Eviva
Użytkownik
#8 - Wysłana: 6 Kwi 2010 18:36:05
Q__:
Kai twierdzi, że dostaliśmy najwyższe możłiwe uprawnienia.

A ja dostałam pewnie najwyższy wymiar kary.
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 6 Kwi 2010 18:42:19 - Edytowany przez: Q__
Aha: chciałem jeszcze dodać, że poprosiłem Kai'a o rozważenie dodania do bezy danych NV (vel Phase 2), bo choć zaczynały niefortunnie jako produkt fanboy'ow, to teraz zaczęły zgarniac nominacje do najwyższych nagród SF, no i grywają tam regularnnie TOSowi aktorzy; oraz OGaM (jako, że OGaM sam Paramount traktowal półoficjalnie, choć scenariuszowo jest to typowo fanboyskie żarcie własnego ogona).

Poprosiłem też (jako niezłomny optymista ) o przebudowę engine'u strony w sposób umożliwiajacy junior adminom dodawanie nie tylko odcinków, ale i całych serii, bo zakłądam, że na fali popularności "jedenastki" i - mam nadzieję - "dwunastki" możemy doczekać się w końcu kolejnego "oficjalnego" serialu, z odcinkami pojawiającymi sie częsciej niż raz na rok.

Nie wiem co odpowie.

EDIT: nie wytrzymałem i nie czekajac na Kai'a dodałem naprędce coś takiego:
-NV potraktowany jako "czwarty sezon" TOS:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=EpisodeList &serid=1&sezon=4
-OGaM potraktowany jako "zerowy", bo niekanoniczny film:
http://www.startrek.pl/episodes.php?op=Opis&epid=7 45
Eviva
Użytkownik
#10 - Wysłana: 6 Kwi 2010 19:05:30
Q__:
zakłądam, że na fali popularności "jedenastki" i - mam nadzieję - "dwunastki" możemy doczekać się w końcu kolejnego "oficjalnego" serialu, z odcinkami pojawiającymi sie częsciej niż raz na rok.

Taak... a nakręcą, gdy ja już będę miała długa, siwa brode i na chleb będę mówiła bep... bo na razie się wcale nie zanosi.
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 6 Kwi 2010 19:41:57 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Offtop na naszym forum jest uświęconą normą, ale wydaje mi się, że offtop który teraz uskuteczniasz jest (jak to kiedyś ujął Jurgen) "w ogóle nie na temat" i służy wyłacznie przypomnieniu forumowej społeczności o Twoim istnieniu, tak jakby ktoś tu cierpiał na sklerozę.

Czy mogę Cię prosić o zaniechanie niepotrzebnego wodolejstwa w topicu dotyczacym spraw technicznych związanych z funkcjonowaniem serwisu?
Eviva
Użytkownik
#12 - Wysłana: 6 Kwi 2010 19:46:53
Q__

Możesz prosić. Powiem więcej, ja się do tego zastosuję.
Qubiczny
Użytkownik
#13 - Wysłana: 6 Kwi 2010 20:08:51 - Edytowany przez: Qubiczny
Q__

Skoro tak to wygląda, że teksty dodawano nie do bazy, lecz hardcodowano w kodzie strony, to nie pozostaje nic innego, jak na nowo napisać stronę. Brnięcie dalej jest nierozwojowe - kiedyś i tak będzie trzeba to napisać od nowa, elastycznie, z perspektywami na dodawanie kolejnych modułów.

Ewentualnie wykorzystać mechanizm forum i stworzyć osobną tablicę, dostępną (do edycji) dla wybranych redaktorów, gdzie hasła encyklopedyczne będą tworzone jako wątki i tam przenieść encyklopedię.

Czy to pewne, że teksty były harcodowane? Wydaje mi się to co najmniej dziwne. Jeśli tak, to może po prostu udostępnić wybranym osobom kod strony (odpowiednie fragmenty), i niech one - jeśli będą chciały - zajmą się doprowadzaniem tego do ładu Jeśli owo hardcodowanie postępowało zresztą według jakiegoś schematu, można napisać jakiś programik oparty o wyrażenia regularne, który automatycznie wyciągnie z kodu teksty (a nawet uporządkuje je pod nowy projekt, oparty już na bazie danych).

BTW. Można by też stworzyć tablicę na forum gdzie każdy odcinek danego serialu miałby osobny wątek z sondą (oceny) i możliwością komentowania (jak np. na forum gwrota).
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 6 Kwi 2010 20:33:52 - Edytowany przez: Q__
Qubiczny

Postulaty, które zgłaszasz wydają sie być zasadniczo słuszne, tylko... to już sprawa do Kai'a, nie do mnie. Moje możliwości w tym zakresie (zwł. w kwestii wpływania na naszego God Admina ) są b. ograniczone.

Ja mogę zadbać tylko o zamieszczanie tekstów i porządek na forum. (A właśnie: proponowałem Ci - drogą mailową - pisanie artykułów dla nas i nadal nie wiem czy jesteś tym zainteresowany.)
The_D
Użytkownik
#15 - Wysłana: 6 Kwi 2010 22:44:10
Q__:
bo zakłądam, że na fali popularności "jedenastki" i - mam nadzieję - "dwunastki" możemy doczekać się w końcu kolejnego "oficjalnego" serialu, z odcinkami pojawiającymi sie częsciej niż raz na rok.

Nota bene informacje o samej XI są jeszcze przedpremierowe - brak choćby streszczenia, czy oficjalnego plakatu.
Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 7 Kwi 2010 22:08:39 - Edytowany przez: Q__
Uwaga, rozmawialiśmy z Kai'em o sprawach serwisu. Każdy kto chce brać udział w rozudowie serwisu, tzn. pisać artykuły, uzupełniać bazę danych, dodawać newsy - otrzyma uprawnienia junior admina. Jedynym warunkiem jest by była to osoba umiejąca dobrze pisać i skłonna to robić .

(Moim prywatnym marzeniem jest zatem silna grupa +/- 20 junior adminów .)

ps. uwaga: funkcja junior admina, nie będzie oznaczac immunitetu na forumowe wybryki, czyli możemy sobie wyobrazić nawet zasłużonego junior admina z banem - nawet permanentnym - na forum (jeśli sobie na to "zapracuje")
jasiek1
Użytkownik
#17 - Wysłana: 7 Kwi 2010 22:23:07
Ja się zgłaszam do pisania bazy danych
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 7 Kwi 2010 22:36:46 - Edytowany przez: Q__
jasiek1

Taka postawa mi się podoba .

Prześłij ze dwa-trzy teksty (mój email pewnie znasz). Zobaczymy na co Cię stać i będzie można ew. gadać o uprawnieniach.
Eviva
Użytkownik
#19 - Wysłana: 8 Kwi 2010 17:22:10
Q__:
ps. uwaga: funkcja junior admina, nie będzie oznaczac immunitetu na forumowe wybryki, czyli możemy sobie wyobrazić nawet zasłużonego junior admina z banem - nawet permanentnym - na forum (jeśli sobie na to "zapracuje")

Świetnie. Po prostu nie mogłeś opanować się, by tego nie napisać.
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 8 Kwi 2010 17:58:19 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Informuję o ustaleniach i o sytuacji. Grunt to jasne reguły, prawda? Dotyczą nas wszystkich w identycznym stopniu. Ja też sobie k*** pod niczyim adresem nie porzucam .
Eviva
Użytkownik
#21 - Wysłana: 8 Kwi 2010 18:42:12
Q__:
Ja też sobie k*** pod niczyim adresem nie porzucam

Tak jakbyś to kiedyś robił. Wiele Ci można zarzucić, ale nie jesteś tak zapalczywy, by napaść na kogoś na forum w sposób niekompatybilny z regulaminem.
Madame Picard
Moderator
#22 - Wysłana: 8 Kwi 2010 19:38:32 - Edytowany przez: Madame Picard
Q__:
Ja też sobie k*** pod niczyim adresem nie porzucam .

Tu nikt sobie bezkarnie nie porzuca, niezależnie od funkcji, temperamentu i upodobań .
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 8 Kwi 2010 20:44:58
Eviva

Eviva:
Wiele Ci można zarzucić

Hę?
Eviva
Użytkownik
#24 - Wysłana: 8 Kwi 2010 20:50:21
Q__:
Hę?

Nie będę wyliczać, mój złoty, życie jest krótkie i mogłabym się z nim rozstać, zanim skończę . Ale to nic, bo, jak kiedyś zaznaczyłam, wady to tez człowiek, jak zalety, i bez nich człowiek nie byłby tym osobnikiem, którym jest. Na przykład ja - nie możecie znieść moich wad, ale bez nich naprawdę nie byłabym sobą.

O nie, zupełnie nie czuję się winna.
Nie byłabym sobą, gdy byłabym inna.

Tak samo Ty - nie byłbyś sobą, gdybyś był inny. A tak - jesteś Q_, którego wszyscy znamy i kochamy... no, to ostatnie to może nie wszyscy...
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 9 Kwi 2010 00:10:11 - Edytowany przez: Q__
Eviva

Eviva:
Nie będę wyliczać, mój złoty, życie jest krótkie i mogłabym się z nim rozstać, zanim skończę

A bana chcesz?

Ja i wady, też pomysł .
Seybr
Użytkownik
#26 - Wysłana: 9 Kwi 2010 07:46:49
Q__:
A bana chcesz?

Może buzi :P.

Q__:
Ja i wady, też pomysł

Ale narcyzm hahah ;].
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 9 Kwi 2010 09:04:32
Seybr

Seybr:
Może buzi :P.

Od Christiny Moses? Chętnie...
Jurgen
Moderator
#28 - Wysłana: 9 Kwi 2010 09:20:54
Q__
Seybr
Eviva

Przypominam, że:
a) dopiero co goniłes Evive, że robi bałagan w temacie "technicznym", Q
b) to nadal jest temat "techniczny".
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 9 Kwi 2010 09:39:48 - Edytowany przez: Q__
Jurgen

Trochę jeszcze zależy od tego jaki bałagan się robi, i kiedy.

(Tzn. żarty, gdy zamarła merytoryczna dyskusja, zniosę, ba - jak widać - sam się w nie włączę. Natomiast oderwane od kontekstu zaczepki kiedy trwa poważna, metytoryczna rozmowa postrzegam "trochę" inaczej. W czasach waterhouse'a było zresztą tak samo.)

ps. inna rzecz, że prosząc Evivę o spokój poprzednim razem, nie działałem jako moderator (brak bolda), a z pozycji wwykłego forumowicza; jako moderator zwykle nie proszę
jasiek1
Użytkownik
#30 - Wysłana: 9 Kwi 2010 16:25:55
Q__ jeśli mógłbym wysłać te artykuły Ci ( opisy 3 okrętów i zasada działania silnika impulsowego) dopiero w maju. Pod koniec kwietnia mam egzamin gimnazjalny i się nie wyrobię z pisaniem i uczeniem się jednocześnie.
 Strona:  1  2  3  4  5  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Baza danych - porządkowanie oraz jej rozbudowa .

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!