USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Uwagi/prośby do moderatorów -Faza VII
 Strona:  ««  1  2  ...  11  12  13  14  15  ...  21  22  »» 
Autor Wiadomość
kanna
Użytkownik
#361 - Wysłana: 20 Kwi 2010 13:30:04
Picard

Pomysł szeregu liter i cyfr dla potwierdzenia "człowieczeństwa" uzytkownika padał już coś koło 12 razy. jak rozumiem, wszystko rozbija się o problemy motywacyjne Kaia
Eviva
Użytkownik
#362 - Wysłana: 20 Kwi 2010 18:31:51
Mnie ciekawi, jaka jest motywacja spambotów. Nie widzę żadnej logicznej.
Q__
Moderator
#363 - Wysłana: 20 Kwi 2010 21:48:16
Dobrze, że póki co moderacja ma motywację do "walki" ze spambotami .
Eviva
Użytkownik
#364 - Wysłana: 20 Kwi 2010 21:49:31
Q__:
póki co moderacja ma motywację do "walki" ze spambotami

Chcesz powiedzieć, że moderacja może tę motywację stracić? Dlaczego?
kanna
Użytkownik
#365 - Wysłana: 20 Kwi 2010 21:55:01
Q__

Moderacja ma miec motywacje i nie marudzic a jescze lepiej niech zmotywuje Kaia
The_D
Użytkownik
#366 - Wysłana: 21 Kwi 2010 12:38:40
Eviva:
Mnie ciekawi, jaka jest motywacja spambotów. Nie widzę żadnej logicznej.

Spambot jest stosunkowo tani (kosztuje zrobienie go, ale po tem nie je, nie pije, nie ma urlopów) w przeliczeniu na jednego spamerskiego posta, więc nawet jeżeli tylko 1 na 1000 spowoduje kliknięcie w linka to firma ma z tego dochód.
Q__
Moderator
#367 - Wysłana: 21 Kwi 2010 12:40:09
Eviva

Wiesz, wiosną chce się różnych rzeczy, ale walka ze spambotami raczej do nich nie należy .

kanna

kanna:
a jescze lepiej niech zmotywuje Kaia

Sądzę, że MP opowiadała Ci jak niewdzięcznym wysiłkiem jest motywowanie Kai'a do czegokolwiek. Zwł. że ona ma ciężej - musi dotatkowo zmotywować mnie do motywowania, co też niełatwe .
kanna
Użytkownik
#368 - Wysłana: 21 Kwi 2010 13:05:11 - Edytowany przez: kanna
Q__:
musi dotatkowo zmotywować mnie do motywowania, co też niełatwe

pamiętam tylko, jak Cie z MP motywowałysmy do popychania Sesji To było niełatwe

The_D:
1 na 1000 spowoduje kliknięcie w linka to firma ma z tego dochód.

czy samo klikanie wystarcza? (na zasadzie, że pozowle sobie takie przybliżenie zrobic, Pajacyka?) nic nie trzeba tam kupowac?
Sh1eldeR
Użytkownik
#369 - Wysłana: 21 Kwi 2010 13:45:51
kanna
To zależy. Jeśli linki prowadzą do strony, która tylko coś sprzedaje (np. niebieskie pastylki nie reklamowane jako aspiryna), to kliknięcie nic tej stronie nie da.

Z drugiej strony, autor spambota mógłby dostawać pieniądze od właściciela strony za same wizyty.

Inna możliwość jest taka, że na stronie docelowej są reklamy. I wtedy ta strona może dostawać kasę od samego wyświetlenia reklam, czyli wystarczy tam po prostu wejść.

Generalnie jest tak, że same "oczy" patrzące na stronę nic właścicielowi strony nie dają. Co najwyżej ktoś może płacić za oczy patrzące na reklamy na tej stronie. To jednak zły i bardzo mało skuteczny model. Liczy się ostateczna liczba konwersji, czyli tego, ile osób kupi w końcu tę pastylkę. To tu tak naprawdę ktoś robi kasę, bo przecież nie o samego patrzenia.

Niestety albo i stety, ludzie korzystający z usług spambotów mają to gdzieś. Nie obchodzi ich, że procentowy wskaźnik konwersji jest tak niski. Czyli że np. tylko 0.1% ludzi coś tam kupi. Zakładają, że tyle ich musi być, więc zamiast starać się w rozsądny sposób zwiększyć tę stopę konwersji do np. 1% (obiektywnie: nadal mało), to spamują fora i wolą uzyskać 10x więcej gałek ocznych, bo i tak ta 1/1000 im w coś kliknie, czy coś kupi.

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze pozycjonowanie w Google, ale to ma raczej mniejsze znaczenie w działalności spambotów. Gdy jakaś strona linkuje do innej, to "oddaje na nią głos". Przy czym różne strony mają różną wagę, więc ich głosy mogą być mniej lub bardziej ważne. Taki Digg ma bardzo dużą wagę, a witryna firmy Microsoft jeszcze większą. Każdy by chciał, by link do jego strony znalazł się na tych witrynach. Wtedy od razu podskoczyłby o kilka oczek w wynikach wyszukiwania Google.

Widać tu chyba, że o ile na witrynie Microsoftu czy nawet głównej stronie Digga nie tak łatwo umieścić link, to jednak na wszelkiej maści forach jest to trywialne. Byłaby to spora luka do nadużyć. Ale z tego powodu linki, które wstawiamy w postach na forum są specjalnie oznaczane, jako tzw. "nofollow" (no follow, nie podążaj). To informacja dla robotów wyszukiwarek -- w tym Google -- by nawet nie szły za tym linkiem i nie uważały, że strona daje głos na stronę z tego linka.

Gdyby nie to zabezpieczenie, to spammerom mogłoby przynieść korzyści samo umieszczenie linków na jakiejś stronie, nawet gdyby nikt w nie nie klikał...
The_D
Użytkownik
#370 - Wysłana: 22 Kwi 2010 14:37:56
No to będzie dodatkowa motywacja dla Kaia, a zarazem historyczna chwila na forum. Spamboty nauczyły się zakładać nowe tematy.
Evelin Siv
Użytkownik
#371 - Wysłana: 22 Kwi 2010 14:49:47
liczba spamowych tematów 15 i ciągle rośnie. Co za idiota robi śmietnik na forum!
Q__
Moderator
#372 - Wysłana: 22 Kwi 2010 15:26:59 - Edytowany przez: Q__
The_D
Evelin Siv

Wysoce kreatywny ten spambot był:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=user info&user=12454

Tematów założył (zanim go powstrzymałem) w sumie 21, zatytułowanych "edukacyjnie":
Schools in pennsylvania: Moon Ms School in Moon Township, PA
Schools in pennsylvania: Washington High School in Washington, PA
Schools in pennsylvania: Fort Couch Ms School in Pittsburgh, PA
Schools in pennsylvania: Acmetonia Primary School in Cheswick, PA
Schools in pennsylvania: Catharine Joseph School in Philadelphia, PA
Schools in pennsylvania: Shamokin Area Ms School in Shamokin, PA
Schools in pennsylvania: West Penn Twp Elementary School in New Ringgold, PA
Schools in pennsylvania: Longswamp Elementary School in Mertztown, PA
Schools in pennsylvania: Central Dauphin East Ms School in Harrisburg, PA
Schools in pennsylvania: Central York High School in York, PA
Schools in pennsylvania: Lebanon Shs School in Lebanon, PA
Schools in pennsylvania: Mahanoy Area Elementary School in Mahanoy City, PA
Schools in pennsylvania: Avis Elementary School in Jersey Shore, PA
Schools in pennsylvania: Saltsburg Elementary School in Saltsburg, PA
Schools in pennsylvania: Robert Reid Elementary School in Middletown, PA
Schools in pennsylvania: Penn William High School in Philadelphia, PA
Schools in pennsylvania: New Brighton Area High School in New Brighton, PA
Schools in pennsylvania: New Franklin Elementary School in Chambersburg, PA
Schools in pennsylvania: Moon Ms School in Moon Township, PA
Schools in pennsylvania: Mahoning-Cooper Elementary School in Danville, PA
Schools in pennsylvania: Kutz Elementary School in Doylestown, PA

Ale mamy go z głowy .
Evelin Siv
Użytkownik
#373 - Wysłana: 22 Kwi 2010 15:32:37
Brawo Q__ Oby się nie powtórzyło coś takiego na taką skalę, albo gorzej. Kiedyś w necie nie było tylu reklam i spamów...
Eviva
Użytkownik
#374 - Wysłana: 22 Kwi 2010 17:05:31
Dziś w radio słyszałam, że Polska wiedzie prym w ilości spamu i spambotów. Podobno w żadnym kraju UE nie ma tego tyle co u nas.
Q__
Moderator
#375 - Wysłana: 27 Kwi 2010 22:57:42 - Edytowany przez: Q__
A'propos... Siadłem około 14:30 banować "zaległe" spamboty i dopiero teraz skończyłem. Byly 62 strony użytkownikow; teraz zrobiło się tych stron 36.

Przy okazji pobanowałem też tzw. sockpuppety. Oto - w ramach ciekawostek z historii forum - ilość nicków którymi poslugiwał się slynny (Sock)Puppet Master Barusz:

10011101000100111001 0100011100101101100
;- )
Anonim
Barusz
Bug
Dziecko
Grzegorz Kołodko
Imperator Palpitane
Iluk
Inny Anonim
Jean Luc Picard
Kalanka
Kathryn Janeway
Król Borg
Królowa Borg
Marek Kondrat
Moderator forum
Peter O'Musli - Attache trekowy Cza
Potwór
Potwór!!!
Preator To'roht
Preator To'roth
Rick Berman
Seska
Szubar
waterhause

(I niewykluczone, że jeszcze coś pominąłem.)

ps. natomiast TO, to cenna pamiątka - pierwszy post inicjujący działalność naszego forum:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=1&topic=1&page=0
Picard
Użytkownik
#376 - Wysłana: 30 Kwi 2010 14:29:59
Eviva
Użytkownik
#377 - Wysłana: 30 Kwi 2010 17:24:13
Q__:
ilość nicków którymi poslugiwał się slynny (Sock)Puppet Master Barusz:

Opadła mi szczęka. ma chłopak fantazję, wiedziałam, że za coś go lubię
The_D
Użytkownik
#378 - Wysłana: 25 Maj 2010 10:00:55
Q__
Moderator
#379 - Wysłana: 25 Maj 2010 11:44:04
The_D

Done.
Pah Wraith
Użytkownik
#380 - Wysłana: 25 Maj 2010 14:34:12
Q__
Q__:
Oto - w ramach ciekawostek z historii forum - ilość nicków którymi poslugiwał się slynny (Sock)Puppet Master Barusz

No, no, nie lada połów! Gratulacje!
Q__
Moderator
#381 - Wysłana: 25 Maj 2010 14:52:48
Pah Wraith

Drobiazg. Sprawdziłem po IP .
Poklok
Użytkownik
#382 - Wysłana: 28 Maj 2010 13:49:07
Q__
Moderator
#383 - Wysłana: 28 Maj 2010 15:57:12
Poklok

Done. (Nie śmiem pytać co to były reklamowane przez niego Pedał cars.)
Eviva
Użytkownik
#384 - Wysłana: 28 Maj 2010 17:54:13
Q__:
Pedał cars

No jak - to samochody na pedały
Pah Wraith
Użytkownik
#385 - Wysłana: 3 Cze 2010 11:39:49
Q__
Moderator
#386 - Wysłana: 3 Cze 2010 11:55:41
Pah Wraith

Done.
Pah Wraith
Użytkownik
#387 - Wysłana: 3 Cze 2010 12:08:19
Mam nadzieję, że to jednak nie był jakiś rosyjskojęzyczny fan Treka co chciał do nas zagadać :P
Q__
Moderator
#388 - Wysłana: 3 Cze 2010 12:15:32
Pah Wraith

Na ile znam ten język, to był raczej rosyjskojęzyczny spambot, których ostatnio jak mrówków .
Pah Wraith
Użytkownik
#389 - Wysłana: 7 Cze 2010 11:47:08
Sh1eldeR
Użytkownik
#390 - Wysłana: 7 Cze 2010 12:23:01 - Edytowany przez: Sh1eldeR
Pah Wraith
Ja bym proponował ograniczyć je do niezobowiązującego upomnienia (chyba że to któraś z kolei u tego samego autora). Musimy uważać, by nie przesadzać w żadną ze stron. Z jednej strony musimy tu wszyscy zachowywać pewien poziom kultury -- to forum pod tym względem wyróżnia się spośród innych w Sieci, i dobrze. Ale z drugiej nie wprowadzajmy cenzury i nie walmy wałkiem po głowie każdego, kto wypowie się ostrzej, ale wciąż w jakichś tam granicach.

A propos tej konkretnej wypowiedzi to pod koniec mojego posta spróbowałem dać autorowi do zrozumienia, że trochę przesadza. Raz, że realizuje to zasadę autoregulacji. Dwa, że ludzi mających odmienne idee należy zwykle traktować z szacunkiem -- i lepiej to zrozumieć samemu niż zostać do tego zmuszonym.
 Strona:  ««  1  2  ...  11  12  13  14  15  ...  21  22  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Uwagi/prośby do moderatorów -Faza VII

Temat został zamknięty. Nie możesz tutaj odpowiadać.

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!