USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#91 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:50:17 - Edytowany przez: Eviva
Odpowiedz 
tuvok

A jednak to NASZE forum zgarnęło nagrodę, a nie piękny, nowoczesny i lepszy ****(nomina sunt odiosa).
To chyba o czymś świadczy.
Domko
Użytkownik
#92 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:52:25
Odpowiedz 
I to nagrodę m.in. za wygląd, więc nic bym nie zmieniał.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#93 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:53:05
Odpowiedz 
Eviva

może to prowokacja trek.pl??? zazdroszczą??
biter
Użytkownik
#94 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:53:06
Odpowiedz 
Eviva

No ba swiadczy o dwóch rzeczach:

1. jesteśmy całkiem nieźli.

2. musimy śrubować poziom, taka praca organiczna co by nie spocząć na laurach w zwiazku z ta nagroda. a propos jakiś dyplomik albo statuetka to do Kaia pójdzie w związku z wygraną czy nie dają nic za to??
Eviva
Użytkownik
#95 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:54:27
Odpowiedz 
FederacyjneMSZ
może to prowokacja trek.pl??? zazdroszczą??

No comment, Towarzyszu .
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#96 - Wysłana: 8 Lis 2008 20:55:14 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Odpowiedz 
biter
Domko
Eviva

i inni Towarzysze

To trek.pl powinien się od nas uczyć, wiem ze w moich ustach brzmi to jak herezja ( tez chciałem rewolucyjnych zmian) ale się nawróciłem
Eviva
Użytkownik
#97 - Wysłana: 8 Lis 2008 21:03:29
Odpowiedz 
FederacyjneMSZ
ale się nawróciłem

Ja też chciałam zmian, ale przekonałam się, że nie są potrzebne. To jak z TOSem - siła jest w nas, aktorach, a nie w malowidełkach.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#98 - Wysłana: 8 Lis 2008 21:10:08
Odpowiedz 
Eviva

Ja też chciałam zmian, ale przekonałam się, że nie są potrzebne. To jak z TOSem - siła jest w nas, aktorach, a nie w malowidełkach.

a po za tym jesteśmy jedną wielką trekową rodziną. I to powoduje ze ludzie do nas przychodzą
biter
Użytkownik
#99 - Wysłana: 8 Lis 2008 21:12:32
Odpowiedz 
Eviva
FederacyjneMSZ

jesteśmy jedną wielką trekową rodziną

ale jak będę wam mówił bracia i siostry to nie zabrzmię jak ksiądz?? dobra koniec OT
IcemanMC
Użytkownik
#100 - Wysłana: 8 Lis 2008 21:19:32
Odpowiedz 
biter

mozesz i brzmieć jak ksiądz. Aby nie ojciec prowadzący
Eviva
Użytkownik
#101 - Wysłana: 8 Lis 2008 21:27:38
Odpowiedz 
IcemanMC
Aby nie ojciec prowadzący

Tego nikt zdrowy na umyśle by nie zniósł.

biter
dobra koniec OT

To nie jest OT, skoro - zgodnie z tytułem - dyskutujemy o przyszłości Phoenixa. A tą przyszłością jesteśmy my.

A na koniec odśpiewano "Myśmy przyszłością narodu".
Są u nas jeszcze problemy, ale w sumie jesteśmy do przodu.

(Andrzej Waligórski)
The_D
Użytkownik
#102 - Wysłana: 8 Lis 2008 23:48:37
Odpowiedz 
Trek.pl nie mogło zgarnąć nagrody EAS, bo nie jest stroną o Star Treku. To portal newsowy Sci-Fi + forum fantastycznonaukowe z przechyłem w stronę ST. startrek.pl zgarnął nagrodę między innymi za bazę informacji o serialach i świecie ST, których nie ma.

A co do zmian w serwisie - mamy dodawane na bieżąco newsy, więc i tak jest lepiej niż jakiś czas temu. Na pewno nie zaszkodziłoby doprowadzić do porządku program TV, większość odcinków ma tylko 2-3 zdaniowe podsumowania itp. IMHO jakieś drastyczne zmiany wyglądu nie są konieczne, choć mogą wyjść na dobre. Zwłaszcza, że już teraz serwis ma pewne opcje konfiguracji wyglądu: zmianę tła i kolorystyki. Nowa skórka do wyboru wymagała by większych zmian, ale na pewno by nie zaszkodziła.

Mi podoba się zarówno startrek.pl jak i sąsiedni trek.pl. Obie strony reprezentują zupełnie różne podejścia, ale oba są estetyczne i funkcjonalne.
biter
Użytkownik
#103 - Wysłana: 9 Lis 2008 01:41:16
Odpowiedz 
Dobra a teraz z innej beczki, sobie tak łaziłem po statystykach i wszedłem na naszego dobroczyńce Kai'a (żeby nie było insynuacji wszedłem na profil Kai'a) no i znalazłem taką ciekawostkę: http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&topic=844&forum=1&page=0
i teraz niech mnie jakiś "zgred" (żart) olśni dlaczego się one nie pojawiły?? jak nadmieniłem wyżej to mi temat linku akurat fruwa ale to taki a propos tuvoka.
Q__
Moderator
#104 - Wysłana: 19 Lis 2008 17:45:43 - Edytowany przez: Q__
Odpowiedz 
Słuchajcie. Muszę poruszyć niełątwy temat... Swego czasu trochę narzekałem i wyjaśniałem dlaczego rzadziej zaglądam na Forum.

Teraz odbyłem kilka rozmów z kilkorgiem Forumowiczów, którzy mają podobne odczucia, wynikłe ze zmiany atmosfery na Forum i postawy niektórych dyskutantów. I nie są to bynajmniej Forumowicze nowi, nieznani i nielubiani.

Najpierw Madame Picard poczuła sie znużona pustosłowiem osób, których wypowiedzi widać i powyżej.

Potem waterhouse po faulu Beyonda i ostrej dyskusji, która przekroczyła granice uczciwej polemiki rozważa odpoczynek od Forum.

Nie widać też (lub widać coraz rzadziej) sporo innych znajomych nicków.

Jak ujął to waterhouse: to juz nie jest community ktorą znam. A ja dodam od siebie, że sytuacja, w której Moderatorzy, admini, czy inne zasłużone dla Treka w Polsce Osoby czują się "wypłoszone" z Forum, w któego kształt wniosły cenny wkład, nie jest sytuacją normalną i chyba nie zasługuje na dalsze tolerowanie. (Zwłaszcza, że punkt drugi i czwarty regulaminu są nagminnie i świadomie łamane.)

Sądzę, że czas najwyższy by się nad tym zastanowić,
galaktyczny kurczak
Użytkownik
#105 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:26:33
Odpowiedz 
Sądzę, że czas najwyższy by się nad tym zastanowić

Drodzy Państwo...
Jako "nowy" trudno mi jest się wypowiedzieć (może nie powinienem?), ale chciałbym napisać co przyciągnęło mnie do tego forum: nie był to Star Trek, bo znałem go i lubiłem bez Was. Nie było to sci- fi w szeroko pojętym znaczeniu. Była to grupa ludzi, szczególna grupa ludzi, która wydawała się i jest godna poznania.

Nie mnie równiez kogokolwiek usprawiedliwiać, jednak jak pisał wieszcz "aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa" to zadanie niełatwe. Często forma ucieka daleko od treści i tego co pragnie się przekazać.

Jedną z idei Star Treka jest tolerancyjność. Właśnie o taką proszę. Niech nie będzie to jedna szanasa na poprawę...

Również proszę: jeśli zasługuję lub kiedykolwiek zasługiwać będę na to, by odejść proszę powiedzieć mi to "face to face". Niech odejdzie lub odpocznie ten kto na to zasłużył, a nie ten kto był budowniczym instytucji jaką jest "Phoenix".
kanna
Użytkownik
#106 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:33:50
Odpowiedz 
Nie jest to to Forum, na które półtora roku temu trafiłam. Zmieniło się, to oczywiste, bo wszystko sie zminia. Zmieniła się też moja aktywność, poszła w gry, zamiast w dyskusje. Brakuje mi tego, co było kiedyś. Niekończących się rozmów o Miss ST, klasach statków. Gł. tamtej atmosfery tolerancji.
Ale ja to też troche szerzej widzę: użytkownicy, owszem, rozochocili sie i leci to wszystko w złym kierunku, ale administratorzy też odpuścili Nie pilnują, nie moderują, a jak ostatnio Phenix wisiał tydzień to żaden z nich kaiowi nie powiedział... i kai tez nie zainteresował się przez tydzień.
To smutne.
Q__
Moderator
#107 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:39:18 - Edytowany przez: Q__
Odpowiedz 
galaktyczny kurczak

Akurat wobec Ciebie nie zgłaszam jakichś szczególnych zastrzeżeń i jak mówiłem: miło powitać Cię na pokładzie.

A co do zdań o grupie ludzi to prawda. Mieliśmy tu zawsze niepowtarzalny, przyjazny (można rzecz trekowy) klimat i właśnie o niego mi chodzi. Z radością witam każdego, kto na st.pl przybywa, jednak miło mi będzie jeśli przybyli zechcą uszanować zasady jakie zastali. Zasady, które sprawdziły się.

kanna

Brakuje mi tego, co było kiedyś. Niekończących się rozmów o Miss ST, klasach statków. Gł. tamtej atmosfery tolerancji.
Ale ja to też troche szerzej widzę: użytkownicy, owszem, rozochocili sie i leci to wszystko w złym kierunku, ale administratorzy też odpuścili

I dlatego poruszam ten temat. Nadmiar tolerancji nas zaczyna gubić (nie myślałem,że kiedyś to powiem).
Arek
Użytkownik
#108 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:44:28
Odpowiedz 
Ja dokładnie jak galaktyczny kurczak . Przyszedłem we wrześniu, i nie wiem jak było wcześniej. W pełni się zgadzam z jego wypowiedzią. Szczególnie z tym, że jak bym zawadzał, lub zasługiwał na odejście to mówcie otwarcie, ja nie włożyłem w Phoenixa nic, a ludzie którzy go tworzyli mieli by odejść?! Dla mnie to nie do przyjęcia.
Eviva
Użytkownik
#109 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:44:35
Odpowiedz 
Ja tu widzę coś bardzo niebezpiecznego - mianowicie chęć ujednolicenia, przebrania wszystkich - zimnych Wolkan, walecznych Klingonów, wesołych Denobulan czy materialistycznych Ferengi - w szare, romulańskie mundury. Wiem, ze niekiedy dochodzi tu do starć i błyska naga stal (przepraszam za nieprzyzwoite słowo "naga"), ale przeciez to tylko forum! Nikt tu nikogo nie zarżnie ani nie zetrze w proch pod kołami! Większość z nas nawet nie wie,jak inni wyglądają.
Czasem to, co powiedziane w bardzo grzecznej formie, boli daleko bardziej niż obraźliwa wiązanka. Więc nie do końca w formie treść (aczkolwiek jestem zdecydowana przeciwniczka "mięcha").
Mamy między nami pewną liczbę młodych uczestników. Jakoby rok bez wiosny mieć chcieli ci, którzy chcą, by młodzi nie szaleli... Już nie pamiętam, kto to napisał, ale miał rację. Chcąc wyrugować z tego forum takie szaleństwa należałoby postawić ograniczenia wiekowe, albo stażowe (dopiero po roku stażu kandydackiego w szeregach trekkerów...). Wtedy zrobi się spokojnie, godnie... i piekielnie nudno.
Q__
Moderator
#110 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:48:25 - Edytowany przez: Q__
Odpowiedz 
Arek

Do Ciebie też nie mam uwag.

Eviva

Mamy między nami pewną liczbę młodych uczestników. Jakoby rok bez wiosny mieć chcieli ci, którzy chcą, by młodzi nie szaleli...

Wszystko to wiadomo od dawna, ale sytuacja, w której pustosłowia jest od miesiecy więcej niż merytorycznej dyskusji (przykro mi wypomnieć, że zaczęło się to cokolwiek od Ciebie), a jedyna merytoryczna dyskusja kończy się awanturą, bo ludzie najwidoczniej nie wiedzą kiedy przestać, naprawdę jest arcyniemiła.

Tolerancja tak, nadużywanie cudzej tolerancji: nie! Na wielu znanych mi forach już by się bany hurtem posypały, więc nie przesadzajmy. Phoenix i tak ma najbardziej samoograniczającą sie "władzę" jaką znam.
Arek
Użytkownik
#111 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:48:38
Odpowiedz 
Eviva, chcesz mnie wyrzucić?! Ja mam dopiero 14 lat i na pewno ograniczenie by mnie dotknęło Co do wiązanek też się zgadzam, po co to komu? Tylko się gryziemy osłabiając już i tak słabego treka w Polsce.
Eviva
Użytkownik
#112 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:50:34
Odpowiedz 
Arek

Przecież właśnie napisałam, że byłoby to niewskazane! Jestem przeciw banowaniu kogokolwiek, nawet takiego, kto zdecydowanie by mi się nie podobał, a jak dotąd nie widziałam tu takiego. Źle mnie zrozumiałeś. Jestem za tym, by forum było dla wszystkich - równiez tych, którzy nie odpowiadają adminom
Q__
Moderator
#113 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:53:53
Odpowiedz 
Eviva

Jestem za tym, by forum było dla wszystkich - równiez tych, którzy nie odpowiadają adminom

Nie jestem od tego by oceniać czy ktoś mi odpowiada lub nie odpowiada jako człowiek. Natomiast mam prawo oceniać zachowanie bliźnich i z tego prawa postasnowiłem skorzystać, dla dobra forum i serwisu. Dla komfortu psychicznego Forumowiczów, którzy przestali czuć się jak w domu na Forum, które współtowrzyli, nierzadko latami.
Eviva
Użytkownik
#114 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:54:15
Odpowiedz 
Q__
(przykro mi wypomnieć, że zaczęło się to cokolwiek od Ciebie)

Ach dzięki! W charakterze kozy ofiarnej czuję się wręcz bosko! Tu chyba nie rozumiesz, że owo "pustosłowie" to rzecz bardzo pożądana w utrzymaniu nastroju. Twoja merytoryczność, o którą tak walczysz, to jakby sól. Gdy dodajesz ją w umiarkowanych ilościach, wszystko w porządku, ale co powiedzieliby ludzie, zmuszeni do żywienia się samą solą?
biter
Użytkownik
#115 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:55:17
Odpowiedz 
Q__

Szanuję Cię i zawsze szanowałem, tak jak i twoją wiedzę w polski Star Trek ale, jeśli masz do mnie sprawę to wymieniaj mnie z miana zamiast mówić o grupie osób to primo. Natomiast Secundo to : mówisz o pustosłowiu panującym na forum, sądzę że powinieneś również zwrócić uwagę na pustotematyzm obecnie na nim panujący. Ileż razy można pisać i obracać w enty sposób jakieś zdjęcie lub 2 minutowy Trailer, Zrozum proszę że ludzie wchodzący teraz na to forum są to osoby które startreka znają głównie z Gier komputerowych - nic więcej. Zdarza nam się wyłuskać coś wielkiego, ale to fakt. jestem tutaj od wiosny, a obserwuję ze dwa lata. Postępuje pewno przebiegunowanie forum od Naukowo Trekowego i Serialowego do wątków pobocznych lecz powtarzam ile razy można powtarzać te same tezy. Macie (admini) trzy wyjścia: 1. Zaakceptować stan rzeczy 2. Zbanować masę ludzi tworząc mały klub z egzaminem wstępnym (idąc tropem Evivy). 3. Zamknąć forum na głucho.

PS. Niepokojącym elementem zmian na forum jest brutalizacja języka którą należy ukrócić oraz twoja postępująca zgorzkniałość.

Eviva:
Lepiej pasuje wiersz: "Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych, wyrosną starzy ..." też nie znam autora lecz jest uznanym twórcą.
Arek
Użytkownik
#116 - Wysłana: 19 Lis 2008 18:55:33
Odpowiedz 
Mówię o zasadzie Eviva. Ale ty napisałaś tą zasadę [krytykując ją przy okazji], a z mojej strony to miał być żart krytykujący taką zasadę. Ciebie doskonale rozumiem, i po części się zgadzam.
Eviva
Użytkownik
#117 - Wysłana: 19 Lis 2008 19:00:45
Odpowiedz 
biter

Autor: Jonasz Kofta.
I masz zupełną rację.
Przy okazji tropów literackich jeszcze jeden cytat:

To idzie młodość, młodość, młodość i śpiewa
bo młodość odrodzi świat!

Znam to na pamięć, ale nie będę zamieszczać całości

Arek

Mam nadzieję, że to był żart - ja zresztą mam tak miękkie serce, że i Dinotreka bym nie zbanowała. Czyli że, zgodnie z przysłowiem, musze mieć twardą...
Q__
Moderator
#118 - Wysłana: 19 Lis 2008 19:07:53 - Edytowany przez: Q__
Odpowiedz 
Eviva

Ach dzięki! W charakterze kozy ofiarnej czuję się wręcz bosko! Tu chyba nie rozumiesz, że owo "pustosłowie" to rzecz bardzo pożądana w utrzymaniu nastroju.

Nastroju bełkotu?

biter

Szanuję Cię i zawsze szanowałem, tak jak i twoją wiedzę w polski Star Trek ale, jeśli masz do mnie sprawę to wymieniaj mnie z miana zamiast mówić o grupie osób to primo.

Miło, że zrozumiałeś, że mowa m.in. o Tobie. Ale naprawdę chodziło tu o grupę, nie o jednostkę. Jest was więcej.

Problem w tym, że zauważyłeś "pustotematyzm" o którym mówisz, ale nie kiwnąłeś nawet palcem by to zmienić, zamiast tego zadowalasz się jednozdaniowymi wypowiedziami, które tak naprawdę nie wnoszą dla Forum nic. Zaproponuj jakiś ciekawy, niebanalny temat (niekoniecznie od razu związany z Trekiem) to będziemy rozmawiać inaczej.

twoja postępująca zgorzkniałość.

Trudno nie gorzknieć widząc co m.in Ty robisz z tego Forum.

Inna rzecz, że niektórzy starzy Forumowicze też się ostatnio nie popisali.
kanna
Użytkownik
#119 - Wysłana: 19 Lis 2008 19:08:34
Odpowiedz 
ja też widze coś takiego - cos na kształt zmiany pokoleniowej się robi... Pojawiło się duzo osób młodych i bardzo młodych. Nie ma co się obrażać, że nioe zawsze chwytają zasady, ale też edukowac, jakie zasdy tu obowiązują.

Eviva

Twój spór z Domko - do dziś nie wiem o co - przeszedł już do historii. Ważne jest też, żeby w różnych sytuacjach odpuścic, a nie iśc na noże.

Q__

Mniej narzekania i obrażania się, a więcej działania. jak trzeba ludzi dyscyplinować, to tzreba.

Arek
biter
FederacyjneMSZ
i inni

czytajcie zasady i starajcie się dopasować.

ja uważam - inaczej niz niektórzy - że z każdym da się dogadać. nawet z Tobą, Q__ w końcu mi się udało nie wspomionając juz o naszych nowym, młodym pokoleniu
Madame Picard
Moderator
#120 - Wysłana: 19 Lis 2008 19:15:00 - Edytowany przez: Madame Picard
Odpowiedz 
Ja bym do FAQ dopisała na początku jedną uniwersalną zasadę: zanim coś napiszesz, pomyśl. Tak po prostu.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?

Twoja wypowiedź
Styl pogrubiony  Styl pochylony  Obraz Łącza  URL Łącza  :) ;) :-p :-( Więcej emotikon...  Wyłącz emotikony

» Login  » Hasło 
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!