USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?
 Strona:  ««  1  2  ...  21  22  23  24  25  ...  30  31  »» 
Autor Wiadomość
Elaan
Użytkownik
#661 - Wysłana: 24 Maj 2016 18:57:47
Q__:
jest jeszcze Peterski (vel Peter), właściciel domeny

Sądząc z ilości pojawień się na pokładzie, może to być równie dobrze emanacja prądów błądzących...

Net Walker:
Niech żyje Król Ćwieczek, nieodmiennie od początku miłościwie nam panujący!

Nie przesadzaj, nie jest tak źle.
Ja lubię Phoenixa takim, jakim jest.
MarcinK
Użytkownik
#662 - Wysłana: 25 Maj 2016 06:25:45
Q__:
Miałem przyjemność forumowo się zetknąć:

Czyli wychodzi na to że niedobór userów na forum utrzymuje się od dekady?
Q__
Moderator
#663 - Wysłana: 25 Maj 2016 07:51:40
MarcinK

MarcinK:
Czyli wychodzi na to że niedobór userów na forum utrzymuje się od dekady?

Wtedy chodziło o brak newsów na stronie głównej. Forum - jak napisał Pah Wraith - działało prężnie, właściwie dopiero zbliżało się do apogeum liczby czynnych Użytkowników. (Ha, może i ten rekord jeszcze kiedyś pobijemy - nowy film, nowy serial, nowe reguły dla fanprodukcji, nowe gry - ma/będzie miało co ludzi przyciągać. Bylebyśmy tylko my ich nie płoszyli.)
mozg_kl2
Użytkownik
#664 - Wysłana: 25 Maj 2016 07:56:47
Evelin Siv:
Jednak nikt nie wie, jak on wygląda.

Tam był dość fajny plottwist i do niego nawiązywałem. Q myślę, że wie o co chodzi.

Q__:
I to do niego nawiązywał mozg_kl2.

no kto wie. Kaia nikt dawno nie widział, jesteś jedyny który ma z nim kontakt jak tamci oficerowie z wolfem. Kto wie czy on istnieje? Kai to trochę jak yeti lub potwór z loch ness.

krzychu:
nie ma co zmieniac

zgadzam się.

Q__:
Peterski (vel Peter), właściciel domeny.

Tego to w gole nie znam. To już nawet nie jest yeti. Ciekawe ile chciałby za sprzedaż domeny.

Q__:
w "strukturze dowodzenia"

jest jakaś mapa struktury organizacyjnej forum, bo widzę, że działa tutaj wiele postaci-yeti.

MarcinK:
niedobór userów na forum utrzymuje się od dekady?

W sumie ten problem często się przewija, odkąd ja pamiętam a sięgam pamięcią do 2005 roku.
Seybr
Użytkownik
#665 - Wysłana: 25 Maj 2016 22:13:08
mozg_kl2:
Ciekawe ile chciałby za sprzedaż domeny.

Nie wiem, ale kwota mogła by być spora. Póki co co rocznie opłacą ją. Ile może płacić. Zakładam, że 100 zł + vat ;].

mozg_kl2:
bo widzę, że działa tutaj wiele postaci-yeti.

Numer do Kai mam, nawet kiedyś miałem sprawę. Miło się rozmawiało.

mozg_kl2:
W sumie ten problem często się przewija, odkąd ja pamiętam a sięgam pamięcią do 2005 roku.

To niszowe forum. Teraz jest FB. Są jednak fora, gdzie jest dużo ludzi. Jednak one w same w sobie zawierają szeroki temat do rozmów.
krzychu
Użytkownik
#666 - Wysłana: 25 Maj 2016 23:24:16
co innego jest domena a co innego hosting

prawda jest taka ze malo jest ludzi ktorzy maja za soba TOS TNG VOY ENT i cos z tego wyniesli

ja w realu nie znam zadnego
Seybr
Użytkownik
#667 - Wysłana: 26 Maj 2016 09:05:06
krzychu:
prawda jest taka ze malo jest ludzi ktorzy maja za soba TOS TNG VOY ENT i cos z tego wyniesli

Coś bym napisał, ale było by zbyt ostro.
mozg_kl2
Użytkownik
#668 - Wysłana: 26 Maj 2016 12:24:19
Seybr:
Nie wiem, ale kwota mogła by być spora. Póki co co rocznie opłacą ją. Ile może płacić. Zakładam, że 100 zł + vat ;].

Co znaczy spora? Startrek.pl to nie prezydent.pl czy onet.pl lub andrzejduda.pl więc za milion nie pójdzie.
Q__
Moderator
#669 - Wysłana: 26 Maj 2016 13:10:48 - Edytowany przez: Q__
Seybr
mozg_kl2

Heh, przypomnieliście mi słynną historię jak to biter chciał dotrzeć do Peterskiego i odkupić Phoenixa. Podobno został wyśmiany.
Wiem też skądinąd, że Peter miał/ma przenieść prawa do domeny na Kaia, ale nigdy nie mieli czasu się spotkać i tego dopełnić.
Tyle jeśli chodzi o plotki zza kulis.

ps. mozg_kl2, odpisałem Ci o strukturze organizacyjnej:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=1&topic=3849&page=4#msg302984
Fraa
Użytkownik
#670 - Wysłana: 26 Maj 2016 14:30:51
Q__:
Kai 15:39:21
nierealne

Mam jednak nadzieję, że Cię to nie powstrzyma od udzielania się tu.

Wiem, że pojawiam się tu raz na ruski rok i raczej trudno uznać, że wnoszę cokolwiek w życie forum xD Ale tutaj jednak postanowiłam wtrącić swoje parę groszy: bardzo, bardzo, bardzo szkoda, że nierealne. Wniosek był ze wszech miar sensowny (znaczy domyślam się, że chodzi o kwestie techniczne, a nie złą wolę władz, spokojnie ;) ).

I ze swojego miejsca mogę powiedzieć, że w ogóle forum jest no... hmm. Trudno mi się tu poruszać, o. Trudno dociera się do konkretnych wątków, trudno śledzić wybrane dyskusje, ogólnie no nie potrafię się tu odnaleźć - i nie ukrywam, że moja mała aktywność wynika właśnie po części z tego (tylko po części, to nie tak, że zwalam wszystko na forum ;) ). Ofkoz nie musicie się tym przejmować ani nic - uznałam, że podrzucę feedback z perspektywy takiej raczej świeżynki tutejszej.
Q__
Moderator
#671 - Wysłana: 26 Maj 2016 15:09:11 - Edytowany przez: Q__
Fraa

Fraa:
raczej trudno uznać, że wnoszę cokolwiek w życie forum

Wnosisz, wnosisz.

Fraa:
Wniosek był ze wszech miar sensowny (znaczy domyślam się, że chodzi o kwestie techniczne, a nie złą wolę władz, spokojnie ;) ).

Owszem, wniosek jaki postawił Net Walker był ze wszech miar sensowny. Ból w tym, że Phoenix jest w całości hostowany na prywatnym serwerze Kaia, na którym zajmuje już tak dużo miejsca, że zmuszeni byliśmy do hostowania zdjęć do newsów na niezależnych serwisach (najpierw imageshack, teraz imgur). Ponadto serwis jest niekomercyjny, więc nawet jeśli jest update'owany, to o bezpłatne dodatki, a i to raz na kilka lat, gdy Kai (mający setki innych zajęć) wygospodaruje na to czas.

Więc chętnie bym spełnił ten postulat, Kai - jak sądzę - również, mimo tej lakonicznej, a odmownej, odpowiedzi. Ale... jest jak jest...

Mam nadzieję, jednak, że i Ciebie to nie powstrzyma przed śmiałym eksplorowaniem Phoenixa.
Seybr
Użytkownik
#672 - Wysłana: 26 Maj 2016 19:03:00
mozg_kl2:
Co znaczy spora? Startrek.pl to nie prezydent.pl czy onet.pl lub andrzejduda.pl więc za milion nie pójdzie.

Jest tyle warta za ile ją dany człowiek zapłaci. Jestem ciekaw ile by zarobiła na licytacji. Wiesz nowa domena jest warta np. 100 zł. Spokojnie startek.pl poszedł by za 3 tysiące albo i więcej.

Q__:
Podobno został wyśmiany.

Nie dziwie się. Też bym tak zrobił.

Fraa

Przebudowa forum, skryptu to masa czasu i wiedzy. Kiedyś sporo w tym siedziałem i wiem o czym piszę. Mi się by nie chciało. Owszem może to zrobić mega kumata osoba, ale wszystko kosztuje. Wyszukiwarka jest trochę dziwna, ale jak się odpowiednio zada pytanie P.
Mav
Użytkownik
#673 - Wysłana: 26 Maj 2016 19:17:05
Seybr:
Spokojnie startek.pl poszedł by za 3 tysiące albo i więcej.

3 tysiące? Udziela się tu kilka osób, wystarczy spytać ile by dali Na pewno nie 3 tysiące, bo dlaczego?
Q__
Moderator
#674 - Wysłana: 26 Maj 2016 19:39:58
Mav

Trochę wyżej nas wyceniają:

11 467 PLN
http://www.speedtest.pl/wycena

5.101,57 zł
http://www.wycena-strony.pl/pl/cost/startrek.pl
Seybr
Użytkownik
#675 - Wysłana: 26 Maj 2016 19:58:52
Mav

Oceniasz przez pryzmat forum. Taką domenę może kupić wytwórnia czy dystrybutor. Obce fora też miały chrapkę.
krzychu
Użytkownik
#676 - Wysłana: 28 Maj 2016 12:59:06 - Edytowany przez: krzychu
Seybr

jak dla mnie to wlasnie wyszukiwarka jest super

mozna wyszukiwac po tytulach postow i nie ma zadnych inteleigencji wyszukiwania jak dla mnie to plus

jak klikne na uzytkowinik to mam posty danego uzytkownika

jest podglad nowych postow

i jest szybka opcja wyslania posta z podaniem loginu i hasla

jak dla mnie to forum jest bardzo orginalne

a i najwazniejsze nie ma reklam
mozg_kl2
Użytkownik
#677 - Wysłana: 30 Maj 2016 11:22:08
Q__:
Heh, przypomnieliście mi słynną historię jak to biter chciał dotrzeć do Peterskiego i odkupić Phoenixa. Podobno został wyśmiany.

trochę nieprofesjonalne podejście. W interesach nie powinno się kogoś wyśmiewać. Nie podoba Ci się kogoś propozycja to ją odrzucasz, a nie kręcisz z niego bekę.

Q__:
ps. mozg_kl2, odpisałem Ci o strukturze organizacyjnej:

a no widzę

Q__:
Trochę wyżej nas wyceniają:

co ciekawe startrek.pl wyceniony na 11 tys a trek.pl na 2 tys. Spory rozrzut.
Q__
Moderator
#678 - Wysłana: 30 Maj 2016 13:14:43
mozg_kl2

mozg_kl2:
co ciekawe startrek.pl wyceniony na 11 tys a trek.pl na 2 tys.

Mamy szybsze tempo dyskusji jednak. I bardziej oczywistą domenę.
The_D
Użytkownik
#679 - Wysłana: 30 Maj 2016 14:12:10
mozg_kl2:
trochę nieprofesjonalne podejście. W interesach nie powinno się kogoś wyśmiewać.

O ile się orientuję, startrek.pl to zawsze było hobby a nie pomysł na biznes :P

Takimi automatycznymi wycenami nie ma się co pasjonować, bo mają dokładność rzędu kilkuset procent (in plus lub in minus), ale jestem pewien że jeżeli ktoś z zewnątrz (spoza fandomu) chciałby domenę kupić to nie dla forum ani pewnie nawet dotychczasowej zawartości, tylko raczej ruchu i reklam jakie może wygenerować.
MarcinK
Użytkownik
#680 - Wysłana: 30 Maj 2016 15:35:57
Q__:
Mamy szybsze tempo dyskusji jednak. I bardziej oczywistą domenę.

I Stara w nazwie
mozg_kl2
Użytkownik
#681 - Wysłana: 2 Cze 2016 19:45:25
The_D:
O ile się orientuję, startrek.pl to zawsze było hobby a nie pomysł na biznes :P

jedno nigdy nie przeczy drugiemu.
Peterski
Użytkownik
#682 - Wysłana: 19 Lip 2016 23:18:01
<cloaking device OFF>

Cóż, ja bym chętnie nawet trochę się pobawił w porządną reaktywację / renowację / aktualizację serwisu, ale 1. nie mam zbytnio czasu na dogłębny riwju zawartości, 2. pomijając brak czasu - nie mam umiejętności technicznych na renowację, zaś 3. osoba, która takowe ma (Kai) również wydaje się cierpieć na brak czasu. W paradę wchodzi tak zwane "prawdziwe życie" ;)

<cloaking device ON>
pirogronian
Użytkownik
#683 - Wysłana: 20 Lip 2016 15:32:29 - Edytowany przez: pirogronian
Peterski

Cóż, ja też bym się nawet pobawił, gdybym miał dostęp do kodu oraz dokładną listę życzeń Z racji ograniczonego zaufania mógłby to być dostęp read-only, a moje ew zmiany przejrzane wcześniej przez kogoś zaufanego. No i nie wiem, jak z testowaniem.

Peterski:
<cloaking device ON>

Co prawda Cię nie widzę, ale wiem, że tam jesteś
Peterski
Użytkownik
#684 - Wysłana: 20 Lip 2016 19:34:13
<transmisja gdzieś z odległych rejonów galaktyki>

Lista życzeń (taka ogólna) to
1. przemyślenie koncepcji serwisu i jego reorganizacja, może poszerzenie tematyki o telewizyjną fantastykę ogólnie (a może nie ;)
2. odświeżenie wizualne i techniczne serwisu (bo chociaż kiedyś wyglądał fajnie, to teraz trochę zalatuje poprzednią dekadą ;))
3. przejrzenie zawartości i odświeżenie/uaktualnienie materiałów
4. najwazniejsze - znalezienie czasu na powyzsze ;)

<end transmission>
MarcinK
Użytkownik
#685 - Wysłana: 20 Lip 2016 19:38:25
Peterski:
może poszerzenie tematyki o telewizyjną fantastykę ogólnie

Mogę się zgłosić do opisywania Power Rangers i reszty

Peterski:
2. odświeżenie wizualne i techniczne serwisu (bo chociaż kiedyś wyglądał fajnie, to teraz trochę zalatuje poprzednią dekadą ;))

Mi pasuje jak jest, kojarzy się ze starymi dobrymi czasami gdy nie było reklam robiących za tło strony.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#686 - Wysłana: 20 Lip 2016 21:00:09
Mogę zrobić dokładniejsze kalendarium. Zrobić krótki opis poszczególnych frakcji (żeby nie wchodzi w paradę memory alpha)
Q__
Moderator
#687 - Wysłana: 20 Lip 2016 21:11:23 - Edytowany przez: Q__
Peterski

Peterski:
może poszerzenie tematyki o telewizyjną fantastykę ogólnie (a może nie ;)

Jeśli, to - IMHO tę najbliższą Trekowi jak Andromeda, Babylon 5, Blake's 7, nowa BSG. Już nawet nad Lexxem bym się wahał (jeśli, to ze względu na Kaia), to samo nad Firefly, FarScape i serialami SW. Ale powiedzmy jeszcze, że do seriali SF - także SAAB czy S:1999, nawet StarGate, dałbym się przekonać (do Doctora Who, w roli przypadku granicznego, włącznie).
Natomiast seriali fantasy, grozy i superbohaterskich (z wyjątkiem takich historii jak kreskówka GotG z Frakesem, Power Rangers in Space - niech Ci będzie MarcinieK i jakieś ew. produkcje ze świata WH40k) to bym na naszej stronie głównej jednak nie chciał, nawet jak je lubię...

Ale i tak powinniśmy zaczącz od czołowych fanprodukcji ST jakby co. (Moim skromnyym zdaniem, oczywiście.)

Peterski
MarcinK

Peterski:
odświeżenie wizualne i techniczne serwisu (bo chociaż kiedyś wyglądał fajnie, to teraz trochę zalatuje poprzednią dekadą ;))

MarcinK:
Mi pasuje jak jest

Sam engine - jestem za unowocześnieniami jak najbardziej, ale wygląd i ja bym zostawił. W końcu sam Bernd Schneider z EAS go do mnie wychwalał i prosił byśmy go nie zmieniali.

FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
żeby nie wchodzi w paradę memory alpha

Jako główny admin polskiej MA nie zgłaszam obiekcji. Dubluj do woli.
Guauld
Użytkownik
#688 - Wysłana: 20 Lip 2016 22:51:29
Q__:
ale wygląd i ja bym zostawił

Z mojej strony, wypadałoby jedynie zmienić tła, albo na jednolite kolory, albo coś mniej powtarzającego się, bo im wyższa rozdzielczość ekranu tym gorzej to wygląda (mgławice szczególnie). Resztę bym zostawił, bo taka prostota pozwala skupić się na treści, a kolorystyka jest przyjemna dla oka.
pirogronian
Użytkownik
#689 - Wysłana: 20 Lip 2016 23:43:19
Guauld:
Z mojej strony, wypadałoby jedynie zmienić tła, albo na jednolite kolory, albo coś mniej powtarzającego się, bo im wyższa rozdzielczość ekranu tym gorzej to wygląda (mgławice szczególnie). Resztę bym zostawił, bo taka prostota pozwala skupić się na treści, a kolorystyka jest przyjemna dla oka.

Może coś na ten kształt?

Peterski:
Lista życzeń (taka ogólna) to
1. przemyślenie koncepcji serwisu i jego reorganizacja, może poszerzenie tematyki o telewizyjną fantastykę ogólnie (a może nie ;)
3. przejrzenie zawartości i odświeżenie/uaktualnienie materiałów
4. najwazniejsze - znalezienie czasu na powyzsze ;)

Cóż, to w sumie, poza może 2, dotyczy strony literackiej, niż technicznej. Ponieważ mnie wygląd też w sumie leży, pozostaje sprawa uściślenia poniższego:

Q__:
Sam engine - jestem za unowocześnieniami jak najbardziej

Peterski
Użytkownik
#690 - Wysłana: 21 Lip 2016 00:26:55
Q: miałem na myśli raczej seriale nowożytne, nie jakieś zapomniane antyki typu Lexx (przy całej mojej sympatii do tego zakręconego serialu). I tak - chodzi o seriale okołokosmiczne, nie power rangersów, american horror story czy superbohaterów.

Natomiast nie epatowałbym produkcjami fanowskimi - to jest nisza dla największych fanatyków. Przyznam się, że nawet ja nigdy żadnych fanowskich produkcji nie oglądałem ;)

Wydaje mi się, że lepiej byłoby się otworzyć na ludzi, którzy nie znają ST zbyt dobrze, ale może dzięki nowym filmom czy nadchodzącemu serialowi, który będzie w Polsce dostępny przez Netflixa, chcieliby go poznać bliżej. Od produkcji fanowskich zaczynać nie należy ;)

Warto uaktualnić bazę danych, fajnie by było mieć coś w stylu regularnych blogów/felietonów, aktualne newsy (z tym ostatnio różnie - ani słowa jak na razie o Netflixie, nic o reakcjach krytyków na nowy film ;), jakieś nowe ciekawostki, recenzje, aż po coś bardziej ambitnego, typu analizy wpływu ST na fantastykę czy społeczeństwo. Wiem, mrzonki, do tego trzeba ludzi ;)

Jeśli chodzi o odświeżenie techniczne, to sorry - o ile interfejs nadal jest generalnie przejrzysty, to w wysokich rozdzielczościach strone czyta się dość ciężko. Duża część materiałów powstawała na początku tego stulecia, kiedy raczej liczyło się kilobajty, które użytkownik musi wczytać, więc grafiki bywają mikroskopijne (oczywiście nie tylko w tym rzecz, to tylko przykład - coś, co sprawia, że strona wygląda przestarzale). Co do engine'u to się nie wypowiadam, bo moje ograniczone rozumienie tworzenia stron www skończyło się 15 lat temu na zwykłym HTML bez wodotrysków ;) - więc to, co jest, to dla mnie czarna magia ;)
 Strona:  ««  1  2  ...  21  22  23  24  25  ...  30  31  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!