SeybrMavAleż ja się z Wami zgadzam, że przegięcia w walce z rasizmem mogą prowadzić do dyskryminacji w przeciwnym kierunku.
Zgadzam się też, że niezasymilowani kulturowo muzułmańscy imigranci mogą sprawiać różne problemy - od drobnych uciążliwości, które wypada pogodnie znosić, po sprawy drastyczne, których znosić nie należy - pozostałej części społeczeństwa...
Ba, szanuję Wasze prawo do powiedzenia tego, co powiedzieliście (
nawet jak wyszedł z tego offtop w temacie technicznym 
)... Zauważcie jednak, że zbanowani wypowiadali się w zupełnie innym tonie niż Wy...
FederacyjneMSZ twierdzi, że Żydzi, a przynajmniej ich wyzająca syjonizm część rządzi światem... Proszę bardzo, jestem człowiekiem otwartym... Jeśli tak twierdzi, to niech przedstawi dowody potwierdzające ową hipotezę. Inaczej to się różni od - ukaranej wszak banem daawno temu - opowiastki o
"przekupnym synalku", tylko tym, że pomawia bez dowodów znacznie większą grupę ludzi.
Dragon znów sugeruje, że należy mordować polityków... Jak widzicie, stoję z boku w tej świętej wojnie PiSu i PO, kilkakrotnie zgadzalem się też, ze zdaniem Lema, że nasza klasa polityczna
budzi rumieniec wstydu, ale jako moderator nie mogę (i nie chcę) tolerować wypowiedzi ocierających się o przestępstwo.
Eviva zaś - którą do dziś za pewne sprawy cenię, za inne zaś cenię znacznie mniej - po prostu lubi robić tzw.
dym, bo mimo tylu lat bytności tu, wewnętrzna dyscyplina dyskusji na tym forum (która była tak duża, że ówcześni Moderatorzy mogli sobie pozwolić na robienie niemal wyłącznie za
straszaki, czego b. Im zazdroszczę) jej b. silnie nie odpowiada. Zauważmy zresztą, że z
Dukatem i
poligonem też tak było (
Eviva wszczęła świadomie kontrowersyjną dyskusję w niewłaściwym topicu, a potem kto inny się zradykalizował i wszedł na
drogę bez powrotu prowadzącą do bana).
Myślicie, że robię to w imię jakiejś konkretnej ideologii? Nie, w imię zdrowego rozsądku i kultury dyskusji po prostu... Gdyby ktoś twierdził, że światem rządzi nacjonalistyczna międzynarodówka pod wodzą
Fedka, albo sugerował, że należy mordować
Dragona, reagowałbym tak samo.
(Milo zresztą, że posądzacie mnie o jakiś trekowy idealizm, ale to nieprawda... Z tego typu maksymalizmów dawno wyrosłem.)