USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Spam

Autor Wiadomość
reyden
Użytkownik
#1 - Wysłana: 15 Wrz 2006 11:11:30
Zdecydowanie najlepszym sposobem na zmniejszenie ilości spamu było by wg. mnie wprowadzenie obowiązkowej rejestracji .

Wymóg rejstracji odstraszył by część spamerów .

Co wy na to ??
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 15 Wrz 2006 11:26:41
reyden

Co wy na to ??

Co mi tam, jestem zarejestrowany... Z drugiej strony jednak, prawie każdy z Forumowiczów najpierw zabierał głos kilka razy anonimowo, "przymierzał się", a dopiero "nabrawszy odwagi" i przekonawszy się, że chce z nami zostać dokonywał rejestracji... Tak, że sprawa jest trudna...
Seybr
Użytkownik
#3 - Wysłana: 15 Wrz 2006 11:36:10
W moim przypadku bylo tak. Przegladalem forum. Stwierdzilem ze warto tutaj zostac. Poczytalem, przemyslalem i zostalem. Obowiazkowa rejestracja byla by dobrym rozwiazaniem.
Xalein
Użytkownik
#4 - Wysłana: 15 Wrz 2006 13:03:48
Mozna dzial Star Trek zostawic dla wszystkich, a reszte dla zarejestrowanych
Anonim
Anonimowy
#5 - Wysłana: 15 Wrz 2006 13:41:06
Jest jeszcze inna mozliwosc, ale wymagalaby napisania troche kodu PHP od podstaw (chyba ten engine forum nie ma tego w opcjach). Automaty spamujace zmyliloby, jesli po napisaniu anonimowego posta trzeba bylo przepisac w dodatkowe pole jakis kod, wyswietlony tuz obok. Piszesz anonimowy komentarz, pod nim masz przycisk wyslij, ale gdzies z boku jeszcze jedno pole podpisane: "Przepisz podany kod: xyz". Kod za kazdym razem bylby inny. Jesli nie bylby wpisany (i to poprawnie), komentarz nie zostalby dodany.
Oczywiscie, zalogowani uzytkownicy nie musieliby tego wpisywac, wiec nie byloby to dla nich zadnym utrudnieniem.

Pisalismy juz o tym kiedys i doszlismy do wniosku, ze:
1) obowiazkowa rejestracja = utrudnienie i ograniczenie dostepu, na co Kai sie wtedy nie chcial zgodzic (zwazywszy na pozostale punkty)
2) spamu nie ma az tak duzo
3) moderacja wciaz sobie z nim radzi i to dobrze
4) zrobienie tego sposobem, ktory wyzej opisalem, wymagaloby jednak dosc sporo zachodu z napisaniem i wdrozeniem nowego kodu - za duzo przy tym roboty; poza tym tez nie byloby najwygodniejsze

/Sh1eldeR
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 15 Wrz 2006 14:45:12
Sh1eldeR

Jednym słowem, jesteś przeciw... (I z tego co mówisz, sam Kai także.)
Jurgen
Moderator
#7 - Wysłana: 15 Wrz 2006 15:21:49
moderacja wciaz sobie z nim radzi i to dobrze

Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem (gdyby moderatorzy sobie nie radzili) byłoby mianowanie jeszcze jednego albo dwóch nowych moderatorów.
Rozwiązanie Shieldera rozwiązywałoby problem, ale byłoby raczej pracochłonne.
Anonim
Anonimowy
#8 - Wysłana: 15 Wrz 2006 22:55:03
Nie jestem przeciw, nie mam zamiaru tu mowic Kaiowi, zeby robil tak, czy tak. Tzn. i tak zrobi co bedzie uwazal za sluszne, ale ja nie chce nawet sie opowiadac za tym, czy za tamtym. W moim mniemaniu niewiele by sie zmienilo na forum. Wiekszosc z was sie loguje, wiec brak anonimowych postow to nie problem. Z drugiej strony, jesli by tego nie wprowadzono (i by zostalo tak, jak jest), to tez nie ma wielkiego klopotu, bo moderacja sobie jakos radzi.

W moim poscie przytoczylem to, co zapamietalem z tego co mowil Kai (i z czym sie zgodzil), chociaz nie zagladalem do tego tematu, wiec moglem cos przekrecic.

Anyway problem jest wg mnie tak niewielki (i, co bardzo wazne, nie narasta), ze niech Kai zrobi to, co uwaza za zgodne z duchem strony (np. ze swobodnym dostepem). Gdyby spam byl bardzo upierdliwy, poradzilbym mu, zeby jednak jakos to forum zabezpieczyl. Ale, jak mowilem, poki co nie jest przeciez zle.

/Sh1eldeR
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 16 Wrz 2006 00:50:03
Sh1eldeR

Anyway problem jest wg mnie tak niewielki (i, co bardzo wazne, nie narasta

Zgadzam się. Spamu jest niewiele, a Moderatorzy radzą z nim sobie błyskawicznie. IMHO temat spamu został nieco rozdmuchany.
Darnok
Użytkownik
#10 - Wysłana: 16 Wrz 2006 18:21:43
Forum powinno zostać całkowicie zmienione. Jest bardzo prymitywne. Można phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. Daje więcej możliwości dla moderatorów, można używać html'a, BBcode i w ogóle
Raptor 16
Użytkownik
#11 - Wysłana: 16 Wrz 2006 18:25:47
Jest bardzo prymitywne

ale wystarczające do prowadzenia inteligentnych rozmów
Darnok
Użytkownik
#12 - Wysłana: 16 Wrz 2006 18:39:18
ale wystarczające do prowadzenia inteligentnych rozmów

Do takich rozmów do alfabet morsa wystarczy
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 16 Wrz 2006 18:42:53
Darnok

A mi sie Forum Phoenixa podoba
Raptor 16
Użytkownik
#14 - Wysłana: 16 Wrz 2006 18:43:53
Do takich rozmów do alfabet morsa wystarczy

Dj peyo
Użytkownik
#15 - Wysłana: 11 Lis 2006 00:08:40
Forum powinno zostać całkowicie zmienione. Jest bardzo prymitywne.

jak dla mnie forum jest zajeb...te proste i wydajne. i wole takie forum proste i skape niz te nowe fora. ile razy zdarza mi sie ze chce sie zalogowac i nie moge bo albo nie ma takiego uzytkownika albo haslo nie pasuje. ot przyklad ostatnio. forum
www.club-se.pl zarejestrowalem sie ok zalogowalem ok ale nastepnym razem juz sie zalogowac nie moglem. albo nazwa albo haslo nie te. a jeszcze z emaila rejestracyjnego zrzynalem nick i haslo. a ten sie dalej uparl ze nie to haslo.
cieszcie sie takim forum jakie macie. jak dla mnie jest najlepsze
Slovaak
Użytkownik
#16 - Wysłana: 11 Lis 2006 00:34:44
prawie każdy z Forumowiczów najpierw zabierał głos kilka razy anonimowo

Dokładnie, sam pamietam że jako niezarejestrowany udzielałem sie w dyskusji o rozmiarach okretów ...eh kiedy to było

Spodobało mi sie wiec sie zarejestrowałem.

W przeciwieństwie do kilku innych forów w których trzeba było sie zarejestrowac i cóż, nabiłem posta lub dwa i koniec, nie zagladam tam wiecej.

Tak wiec rejestracja nie powinna być obowiazkowa.

A żeby na forum bylo mniej spamu to sugeruje utworzenie przycisku 'zgłos' który beda wciskac zarejestrowani uzytkownicy i wtedy moderator otrzyma odrazu wiadomosc i zrobi pozadek z postem.

(pomysł sciagniety z forum ogame)
Dj peyo
Użytkownik
#17 - Wysłana: 11 Lis 2006 10:18:43
moze lepiej nie sciagajmy z innych forom bo moze sie to ogolnie nie podobac i po nas pojado na innych forach.

USS Phoenix forum / USS Phoenix / Spam

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!